counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

«Укртелеком» повертається державі. Апеляційний суд поставив крапку у справі, але чи добре це


Переглядів: 169


«Укртелеком» повертається державі. Апеляційний суд поставив крапку у справі, але чи добре це

Апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції про розірвання договору купівлі-продажу акцій «Укртелекому» і тепер Фонд держмайна повинен вживати заходів щодо повернення пакета акцій у державну власність. Про це 12 грудня повідомила прес-служба ФДМУ.

Рішення суду ухвалено також сьогодні - залишити без змін рішення Господарського суду м. Києва від 19.10.2017 у справі про розірвання договору купівлі-продажу акцій ВАТ «Укртелеком», а апеляційну скаргу ТОВ «ЕСУ» - без задоволення.

Тепер «Державний експортно-імпортний банк України» спише з рахунку ТОВ «ЕСУ» пакет акцій ВАТ «Укртелеком» в рахунок держави. Також з «ЕСУ» на користь державного бюджету стягнуть пеню в розмірі 81,9 мільйона доларів і ще 243,2 тис. - судових зборів.

Фонд державного майна судився за "Укртелеком" через невиконання покупцем - ТОВ «ЕСУ» - умов, передбачених договором купівлі-продажу пакета акцій ВАТ «Укртелеком» і концепцією подальшого розвитку «Укртелекому». Так перевірка ФДМУ показала, що «ЕСУ» не виконала інвестиційний план, який передбачав внесення протягом 5 років інвестицій в сумі не менше 450 млн доларів. «Укртелеком» також не виконав умову договору, що передбачає передачу телекомунікаційної мережі спеціального призначення у власність держави.

Це добре чи погано? Історія продажу «Укртелекому»

Незважаючи на позірну позитивність новини багато критиків вказують на той факт, що сума стягнутих компенсацій непорівнянна з втратами, яких зазнала держава від самого початку продажу компанії. Нагадаємо, в 2011 році на приватизаційному конкурсі було продано 92,791% статутного капіталу ВАТ «Укртелеком» за 10,6 млрд грн.

На компанію тоді претендували такі міжнародні гіганти, як Deutsche Telekom, Orange, VimpelCom і Nortelecom. Приблизна сума, яку зарубіжні покупці готові були викласти за «Укртелеком», - близько 1 мільярда доларів (тодішній курс - 7 гривень за 1 долар).

Але нікому невідома компанія ТОВ "ЕСУ" - дочірня австрійського концерну EPIC "відвалила" за "Укртелеком" відразу 10,6 мільярда гривень. Тобто - на 3,6 млрд грн більше від очікуваного. Природно, її пропозиція виявилася поза конкуренцією і конкурс вона виграла, тільки ось розрахувалася з державою за компанію з її ж кишені - покупку так званого "австрійського" інвестора частково профінансували два українських держбанки.

За кілька тижнів до переказу на рахунок Фонду держмайна другого траншу за "Укртелеком" ЕСУ випустила облігації на суму близько 4 млрд грн, які викупили Ощадбанк і Укрексімбанк. У 2013 році EPIC продає "ЕСУ" компанії СКМ Ріната Ахметова. Далі СКМ заявляє, що не може викупити облігації у держбанків у повному обсязі. У 2015 році їй лише відстрочили погашення цього боргу. І термін закінчується через два тижні.

Цієї осені генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що "Укртелеком" забрали у держави практично безкоштовно. "Укртелеком" був приватизований кіпрською компанією фактично безкоштовно. Під заставу телекомунікаційної компанії був узятий кредит в одному з державних банків України. Пізніше гроші вивели на цю ж кіпрську компанію", - заявив Луценко. Тоді генпрокурор говорив, що як тільки Кіпр повідомить, хто бенефіціар цієї офшорної компанії, цією людиною обов'язково займеться Генпрокуратура. Однак до цього часу жодної нової інформації у цій справі не було.

Також 11 квітня Печерський суд задовольнив клопотання слідчого ГПУ Ігоря Гришина про арешт майна ЕСУ. Втім, у СКМ тоді заявили, що заарештовані акції були продані раніше. Також у компанії раніше заявляли про готовність захищати своє право власності в судовому порядку.

А що взагалі повертати?

Протягом останніх чотирьох років компанія, незважаючи на свою монополію, заробляє буквально копійки. Операційний прибуток за перше півріччя 2017 - 634 млн грн, а чистий прибуток - 355 млн грн. Раніше основним прибутком компанії була абонплата за послуги місцевого стаціонарного зв'язку. Однак, чим більше розвивається мобільний зв'язок, тим більше у збитку зв'язок стаціонарний.

Тут би компанії схаменутися і почати вкладати, наприклад, у розвиток інтернет-послуг. Але, схоже, і тут "Укртелеком" безнадійно відстає від конкурентів - дрібних, але завдяки цьому більш мобільних і таких, що відповідають запитам клієнтів місцевих компаній. З року в рік і ці доходи падають - причому на десятки мільйонів гривень.

Іншими словами, компанія настільки застаріла і відстає від прогресу, що після повернення в держвласність на ній можна заробляти хіба що здаючи на металобрухт сотні тисяч кілометрів телефонних дротів і кабелів. Якщо, звичайно, "Укртелеком" не спробувати знову продати. Але поки в країні війна, очікувати надприбутків і в цьому випадку - наївно.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів
/-0,50422787666321-/ /-pc-/
Top