counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Будемо хворіти і труїтися: система захисту споживачів в Україні не працює - Рахункова Палата


Переглядів: 49


Будемо хворіти і труїтися: система захисту споживачів в Україні не працює - Рахункова Палата

Рахункова палата, після аудиту ефективності використання державних грошей, які повинні були піти на забезпечення безпеки харчових продуктів і захист споживачів, підсумувала, що Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, утворена в результаті оптимізації системи центральних органів виконавчої влади, хоча і намагається виконувати свої функції, проте "залишається один на один зі складним станом епізоотичної, санітарно-епідемічної та фітосанітарної ситуацією в країні".

Іншими словами, чиновники з Рахункової палати, напевно, хотіли сказати, що більше жоден орган державної влади не цікавиться тим, чим харчуються рядові українці і чи не загрожує це їхньому здоров'ю. Зауважимо, ніяких позитивних зрушень не відбулося в цьому напрямі навіть після масових смертельних отруєнь підробленою горілкою. А також після епідемії ботулізму, що забрала життя вісьмох людей цього літа.

Стан санітарно-епідеміологічного благополуччя є недостатнім для досягнення задовільних показників здоров'я населення країни, йдеться в резюме Рахункової палати України, розміщеному на сайті відомства. Водночас на сайті відсутній сам звіт з цього аудиту.

Через ризики погіршення епізоотичної ситуації та недотримання вимог безпеки харчових продуктів тваринного походження зростають і ризики поширення захворювань серед населення, говорить Рахункова палата. Все тому, що зростає небезпека вживання в їжу неякісних продуктів, а також зараження хворобами, які переносять тварини.

Ніхто не контролює ГМО

Складними залишаються фітосанітарний стан території України та стан здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин (при створенні, дослідженні і практичному використанні генетично модифікованих організмів у відкритих системах) на підприємствах, в установах і організаціях агропромислового комплексу, незалежно від їх підпорядкованості та форм власності. Також у Рахункової палати викликає заклопотаність і щорічне зростання цін на продукти харчування.

Зекономлені кошти незначні, порівняно з ризиками

Як виявилося, скорочення апарату Держспоживслужби і її так звану "оптимізацію" з економії коштів не можна порівняти з витратами на подолання небезпечних наслідків бездіяльності служби. Наприклад, на ліквідацію наслідків епідемії ботулізму держава витратила значні кошти, а комерційні структури зазнали величезних втрат через зменшення попиту на рибу. Також смерті людей від заражень небезпечною хворобою значно підвищують градус соціальної напруженості в країні, говорить РП.

Результати аудиту Держспоживслужби за 2016-2017 роки показали, що та здійснювала лише окремі заходи, спрямовані на виконання власних повноважень, зокрема і в питаннях лібералізації торгівлі з ЄС. Недостатня ефективність державного управління сталася через:

- відсутність сформованої державної політики в цій сфері,

- тривале внесення змін до чинного законодавства та ухвалення підзаконних актів,

- відсутність поетапного і обґрунтованого наділення Служби відповідними повноваженнями.

У своєму рішенні Рахункова палата зазначила, що для повноцінного і нормального функціонування Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів потрібна істотна законодавча допомога парламенту.

Подальше зволікання із законодавчим врегулюванням питань у сфері повноважень Держспоживслужби  призведе до деградації органу і як наслідок - ускладнення епізоотичної, санітарно-епідемічної та фітосанітарної ситуації в країні. Також даремно будуть витрачається кошти державного бюджету на потреби служби, констатували в РП.

Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його ....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
більше матеріалів
/-0,40816903114319-/ /-pc-/
Top