counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Березня
18 Березня
Всі новини...

Закон про "українізацію" тендерів збільшить ВВП на 1% - Галасюк


Переглядів: 44


Закон про українізацію тендерів збільшить ВВП на 1% - Галасюк
Законопроект про облік національної складової при проведенні тендерів здатний збільшити річний ВВП країни на мінімум 1%. Таке переконання на круглому столі висловив глава Комітету з питань промислової політики Віктор Галасюк, передає кореспондент АСН.
 
"Наш круглий стіл присвячений однойменному законопроекту №7206, який ми ініціювали спільно з Олегом Ляшком. Законопроект "Купуй українське" підтримали всі без винятку фракції. У цілому в нас 31 співавтор. Це сміливий, фундаментальний законопроект, який в результаті запустить 10% зростання економіки замість тих 2%, які є", - заявив він.
 
Глава комітету нагадав, що законопроект одноголосно підтримали члени комітету, рекомендувавши прийняти парламенту.
Галасюк зазначив, що ключовою новацією законопроекту є механізм, який змусить "держзакупівлі працювати на економіку країни".
 
З його слів, сьогодні річний обсяг публічних закупівель досягає 275 млрд грн. і більше ніж третинина цієї суми - імпортні тендери:
 "Це 12% ВВП! І хоча 99% учасників тендерів - це українські компанії, частка імпортної складової оцінюється експертами в 38% або більше ніж в 100 млрд грн на рік... Тобто, купуючи за кордоном товари, які Україна виробляє або здатна виробляти сама, ми даруємо іншим країнам робочі місця, інвестиції та податки, а самі залишаємося боржником та експортером сировини, робочих рук і талантів. Для виправлення ситуації запропоновано вдосконалену модель публічних закупівель з багатофакторною оцінкою тендерних пропозицій, яка поставить їх на службу економічномуому розвитку України, подолання безробіття, еміграції та підвищенню доходів громадян", - зазначив він.
 
Він повідомив, що, як глава профільного комітету, він уже направив офіційний лист-запит на ім'я прем'єр-міністра про необхідність інвентаризації публічних держзакупівель і необхідності прийняття закону.
 
"Головна новація №7206 - введення обов'язкового обліку критерію місцевої складової з вагою не менше 20% в структурі наведеної ціни для спеціалізованих предметів закупівель, визначених Кабміном. Місцева складова розраховується через рівень ресурсної локалізації виробництва предмета закупівлі за прозорою формулою, встановленою законом, відповідно до методики, яка згодом буде затверджена урядом. Ухвалення закону дасть мінімум плюс 1% ВВП, а також потенційно скоротить імпорт на 4,4 п.п., що позитивно відіб'ється на торговельному балансі, промисловому виробництві і доходах українців", - розповів він.
 
Галасюк вважає, що Україна не повинна намагатися "виїхати кредитах МВФ, а потрібно перезапускати економічну модель, що забезпечить зростання економіки". У свою чергу, глава РПЛ Олег Ляшко розповів, що мав розмову зі спікером Андрієм Парубієм. І досягнуто домовленості, що законопроект буде винесений на розгляд парламенту найближчим часом.
 
Потрібно сказати, що даний законопроект також і критикують деякі експерти. Вони висувають припущення, що несвідомі вітчизняні виробники можуть скористатися даною поправкою і завищувати ціни на свою продукцію або робити її менш якісно.

Також законопроект нібито збільшує бюрократичні перепони для виробників, адже їм доведеться подавати масу довідок, щоб довести "українське коріння" свого товару.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на удачу: купаємось у шоколаді
Симоронський ритуал на удачу: купаємось у шоколаді
Є такий вислів — «я в шоколаді» Воно означає те, що людина повністю задоволена своїм життям, вона щаслива в ос....
Алкогольний гороскоп. Як п'яніють Знаки Зодіаку
Алкогольний гороскоп. Як п'яніють Знаки Зодіаку
Алкоголізм - хвороба або звичка? Астрологи впевнені, схильність до надмірного вживання міцних напоїв залежить ....
Народні прикмети на 19 березня 2024 року. Яке церковне свято святкують в Україні
Народні прикмети на 19 березня 2024 року. Яке церковне свято святкують в Україні
19 березня за новим церковним календарем православні віруючі згадують святих мучеників Хрісанфа та Дарію У нар....
Гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам належить важливе прийняття рішень Будьте впевнені у своїх діях ....
Любовний гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливий зв'язок із вашим партнером Енергія, яка ....
більше матеріалів
/-0,22992897033691-/ /-pc-/
Top