counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

«Земельні схеми». Як в Україні бізнесмени і чиновники розкрадають землі


Переглядів: 160


«Земельні схеми». Як в Україні бізнесмени і чиновники розкрадають землі

Сьогодні в Україні близько 50% всіх земельних ділянок передані практично за безцінь у довгострокову оренду на 49 років. Ще безліч земель, особливо ласих ділянок у лісі або біля водойми, передані в приватну власність. А все завдяки десяткам земельних схем, які з кожним роком стають все витонченішими, констатують учасники проекту «Земельні схеми».

Вони провели своє дослідження. Протягом 8 місяців активісти збирали інформацію про те, яким шляхом чиновники і бізнесмени Київської та Одеської областей отримують земельні ділянки за межами населених пунктів. І з'ясували, що основною причиною, чому земельні «схеми» можливі, є непрозора процедура виділення земельних ділянок.

«Використовуються різні невідповідності в земельному законодавстві. Вони використовують некомпетентність чиновників, які на кожному етапі виділення ділянки погоджують документи між собою; вони використовують неякісну роботу цих чиновників. Дуже важливо сказати про непрозорість процесу виділення земельних ділянок. Насправді дуже рідко ми знаходили саме порушення земельного законодавства», - розповіла керівник проекту «Земельні схеми» Наталія Шило.

У свою чергу юрист проекту Ольга Аверіна підкреслила, що подібні схеми не реалізуються за день або навіть місяць. До махінацій із землею «хитруни» готуються роками.

«Створюються юридичні та фізичні особи-підприємці, утворюються цілі кооперативи. Дуже помітно, що працюють юристи, які вміють знаходити «лазівки» в законодавстві, що дозволяють обійти всі ці норми. Найбільше правопорушень ми знайшли саме там, де користуються лісовим і водним кодексами», - підкреслила юрист.

Вона навела приклад однієї з схем. Відповідно до законодавства, для виділення земельної ділянки лісового фонду розміром понад 10 гектарів потрібно узгодити це рішення з Кабінетом Міністрів. Однак цю норму виявляється не так складно обійти. Дуже часто особи, які бажають отримати велику земельну ділянку, звертаються до органів місцевого самоврядування з декількома заявами, в кожній з яких зазначено ділянку площею менше 10 га. Заяви подаються від декількох осіб, які пов'язані між собою.

Ще одна поширена схема - це звернення до суду. Спочатку виділена в лісі або біля води ділянка забудовується, а потім будівництво узаконюється.

«Ми, аналізуючи судовий реєстр, часто бачимо, як змінюються судді, як відтягується розгляд справи по суті, як підтасовуються факти. Можна, наприклад, взяти дві постанови по одній справі, але різних суддів і кожен суддя буде посилатися на різні норми права», - констатувала Аверіна.

Подібне зараз відбувається і на столичній Оболоні в урочищі "Верблюд". Там будується котеджне містечко. Хоча земля, на якій відбувається забудова, виділялася комунальному підприємству для створення зони відпочинку для дипломатів.

«У Києві було комунальне підприємство, яке відповідало за дипломатію. Воно породило свого часу товариство, яке сьогодні здійснює будівництво котеджів в урочищі "Верблюд". Земельна ділянка була отримана дуже легко і просто - це комунальне підприємство поряд з інвестором - з-за кордону. Воно надало земельні ділянки під будівництво для дипломатів зони відпочинку і проживання, але все ж там не відбулася забудова, яка повинна бути. Там будується котеджне містечко. Розділені всі земельні ділянки під кожним будиночком. Тобто можна купити собі повний комплекс», - розповіла активіст проекту Олена Береза.

Всього в рамках проекту було завершено 17 розслідувань, матеріали щодо двох активісти передали в правоохоронні органи. Організатори впевнені, щоб виключити можливість застосування земельних схем, потрібно змінювати законодавство і прибирати з нього всі норми, які зазвичай використовують недобросовісні юристи. А також зробити кожен етап виділення земельної ділянки більш прозорим.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,40213513374329-/ /-pc-/
Top