counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Як два роки "протирати штани" на роботі і отримувати за це захмарні премії. Досвід НАЗК


Переглядів: 359


Як два роки протирати штани на роботі і отримувати за це захмарні премії. Досвід НАЗК

Удвічі більше запланованих - зарплати, також - премії в кілька сотень тисяч гривень. Водночас результати роботи - практично нульові. Втім, членам Національного агентства з питань запобігання корупції за це не соромно - адже контроль над діяльністю та оцінка результатів роботи відомства взагалі відсутні.

Такі висновки можна зробити, ознайомившись зі звітом Про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, який у вересні затвердила Рахункова палата. Оприлюднили його в жовтні цього року.

Аудитори проаналізували використання НАЗК коштів державного бюджету за бюджетними програмами "Керівництво та управління у сфері запобігання корупції" та "Фінансування статутної діяльності політичних партій" протягом 2016 року.

Подвійні зарплати і нічим не обмежені премії

Виявилося, що в 2016 році запланована середньомісячна зарплата працівників апарату агентства мала скласти 25,5 тис. грн, тоді як вона досягала майже 50 тис. грн. Все тому, що кошти на оплату праці з держбюджету виділялися в розрахунку на рік, а фактично агентство запрацювало лише з травня 2016 року. "Ну що ж добру пропадати", - вирішили в НАЗК і річний бюджет "спустили" за 8 місяців. Так, середній розмір заробітної плати працівників апарату НАЗК в 2016 році у провідного інспектора становив 10,5 тис. грн, а у керівника апарату - 79 тис. грн.

«Через відсутність нормативних обмежень розмір премії коливався в залежності від посади працівника від 25-200% посадового окладу в червні до 10-450% в грудні 2016 року», - йдеться у звіті.

Уточнюється, що в середньому минулого року на місяць голова НАЗК отримувала більше 143 тис. грн, заступник голови - майже 123 тис. грн, члени НАЗК - 104,5 і 108 тис. грн. Середньомісячна премія голови НАЗК становила майже 50 тис. грн, заступника голови - 42 тис. грн, членів НАЗК - 39 і 38 тис. грн.

НАЗК, рахункова палата, звіт, вудить, зарплати членів НАЗК, премії, доходи керівництва НАЗК

Зарплати отримували за обробку кореспонденції і скарг

Неефективне планування витрат на забезпечення роботи НАЗК в Рахунковій палаті пов'язують з несвоєчасним створенням агентства Кабінетом міністрів. Антикорупційна стратегія була ухвалена ще в 2015 році, а НАЗК  запрацювало тільки в березні 2016-го.

Як наслідок новостворене агентство навіть не склало на 2016 рік бюджетний запит до Мінфіну про своє фінансове забезпечення. Просто прописало суму в бюджетній програмі, а міністерство, не проаналізувавши - чи дійсно потрібна і на що саме така сума грошей, просто виділило зазначені кошти.

«Передбачені кошторисом показники видатків за окремими напрямками визначалися НАЗК  при відсутності належних розрахунків і економічних обґрунтувань необхідності їх проведення. Це призвело до численних перерозподілів призначень і проведення не передбачених на етапі складання кошторису витрат», - йдеться у звіті.

Більше того, аудитори відзначили, що в паспорті зазначеної бюджетної програми не прописаний механізм оцінки результатів основної діяльності НАЗК , зокрема здійснення заходів щодо запобігання та виявлення корупції, проведення спеціальних перевірок, моніторингу способу життя декларантів.

У програмі просто пропонується визначати ефективність використання коштів, виділених на діяльність НАЗК , по суті, простим підрахунком кількості обробленої одним працівником агентства кореспонденції, звернень, заяв, запитів на публічну інформацію та скарг громадян.

Майже за рік перевірили лише 39 декларацій

Отримуючи багатотисячні зарплати і премії в 2016 році, працівники НАЗК , по суті, не займалися безпосередньо покладеними на них функціями. Все через те, що агентство тільки на початку року затвердило порядок проведення контролю та повної перевірки декларації, відповідно і самі перевірки почалися тільки в 2017 році.

Але і в 2017-му ефективною роботу агентства назвати складно. Станом на 15 серпня 2017 року з більш ніж 1,2 млн внесених до Єдиного державного реєстру декларацій НАЗК  завершило повну перевірку тільки 39. А всього було розпочато 313 перевірок. До правоохоронних органів передано матеріали тільки щод 4 із завершених перевірок.

Немає контролю за реєстром електронних декларацій - немає проблем

Крім цього, у звіті зазначено, що Єдиний державний реєстр декларацій до цього часу не доопрацьований і не підготовлений для роботи з базами даних інших державних органів, для того щоб перевіряти достовірність відомостей, поданих у деклараціях.

Запуск недопрацьованої системи електронного декларування потягнув за собою додаткові витрати в 209,7 тис. грн на її коригування та усунення помилок. Згодом НАЗК  передала програмне забезпечення реєстру і всю необхідну документацію на електронну систему Державному підприємству "Українські спеціальні системи».

«НАЗК  фактично самоусунулося від процесу подальшого супроводу реєстру і контролю за станом його роботи і коригування. Відсутність процедур контролю за станом використання обладнання і програмного забезпечення реєстру, а також формальна робота служби захисту інформації НАЗК ставить під загрозу забезпечення конфіденційності, цілісності, доступності та спостереження конфіденційної інформації, внесеної в систему державного реєстру», - наголошується у звіті.

Крім того, з незрозумілої причини агентство не здійснювало спеціальних перевірок осіб, які претендують на «високі» посади. Так званий люстраційний реєстр, до якого вносяться відомості про осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення, веде Міністерство юстиції. Саме дані цього реєстру є підставою для спеціальних перевірок НАЗК . Однак в агентстві порахували недоцільним використання реєстру в його чинному вигляді і вирішили "змайструвати" ще один. Природно - за додаткові 1,5 млн грн.

8,5 млн грн, призначені для партій, витрачені "на що завгодно"

Не прослідкувало агентство і за цільовим використанням коштів, виділених з бюджету на фінансування статутної діяльності політичних партій. Зокрема з отриманих понад 167 млн грн у 2016 році політсили використовували з порушенням закону понад 8,5 млн грн.

«Звіти політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру є недосконалими. НАЗК  не застосовувало передбачених чинним законодавством санкцій у вигляді призупинення державного фінансування статутної діяльності політичних партій, які вказали в звітах недостовірні відомості про майно політичної партії», - йдеться у звіті.

Нарешті аудитори Рахункової палати натякнули, що в агентстві потрібно посилювати виробничу і виконавчу дисципліни, а також удосконалювати внутрішній контроль. Своє рішення Рахункова палата направила до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, а також безпосередньо Національному агентству з питань запобігання корупції, рекомендовано усунути всі виявлені недоліки роботи.

Раніше голова Департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя НАЗК Ганна Соломатіна повідомила, що агентство повністю стало підконтрольне Адміністрації президента, а електронне декларування використовується для "покривання чиновників, лояльних до влади, для особистого збагачення голови НАЗК і членів відомства, а також для розправи над неугодними". Вона додала, що передала всі матеріали в НАБУ. Тим часом у Національному агентстві з питань запобігання корупції заявили, що поширена Соломатіною інформація є недостовірною. Ніякої офіційної реакції від найвищих чиновників на звинувачення досі немає.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Прийнято вважати, що для досягнення щастя необхідно докладати багато зусиль Насправді, достатньо робити кілька....
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Вхід до будинку — сакральне місце, яке споконвіку оберігали Огородити своє житло від бід і проблем зможе кожен....
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
більше матеріалів
/-0,42999291419983-/ /-pc-/
Top