counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

За що платитимуть споживачі після ухвалення нового закону про ЖКГ


Переглядів: 442


За що платитимуть споживачі після ухвалення нового закону про ЖКГ

Новий закон про житлово-комунальне господарство, який депутати ухвалили 9 листопада, набирає чинності наступного дня після його опублікування і вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності. Винятком є ​​деякі статті, зокрема про нарахування пені на борг за комунальні послуги, а також стягнення штрафу з підприємства, яке надає послуги, за несвоєчасне завершення аварійно-ремонтних робіт. Ці норми вводяться в дію з 1 січня 2019 року.

Ремонтувати внутрішньобудинкові мережі мешканці будуть самі

Відповідно до закону, всі послуги, які отримує мешканець будинку, діляться на два види: житлові і комунальні. До таких належить поставка газу, енергії, води, тепла, а також відведення води і вивезення сміття. Надавати їх будуть виконавці комунальних послуг. З ними мешканцям потрібно буде укладати відповідні договори. Це можна буде зробити як індивідуально, тобто кожен мешканець підписує з кожним із виконавців окремий договір, або ж колективно, це коли мешканці будинку ухвалюють рішення укласти один спільний договір з виконавцем.

Однак закон прописаний так, що індивідуально мешканцям не вигідно підписувати договори з компаніями. Оскільки в такому випадку їм доведеться платити за абонентське обслуговування, граничні розміри якого буде встановлювати Кабмін. А ще при індивідуальному укладенні договору мешканцям доведеться платити за обслуговування і поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку.

Абонентної плати вдасться уникнути, якщо мешканці підписують колективний договір з постачальником послуг. Але і тут не все так гладко. Такі споживачі самостійно і за свій рахунок будуть зобов'язані обслуговувати і здійснювати поточний і капітальний ремонти внутрішньобудинкових систем. У той час як споживачі, що уклали індивідуальні договори, будуть за свій рахунок здійснювати тільки капітальний ремонт мереж.

Незважаючи на те, підписали ви договір c постачальником послуг чи ні, платити за фактично спожиті послуги доведеться всім. Більш того, компанія-виконавець, відповідно до закону, має право відключити комунальні послуги мешканцеві будинку, який необґрунтовано відмовився підписувати з нею договір.

Скільки коштуватимуть надані комунальні послуги, буде прописано сторонами в договорі. За винятком тих послуг, вартість яких регулюється державою. Помічено також, що якщо людина більше 30 днів відсутня в приміщенні і, відповідно, не користується комунальними послугами, вона може не платити за такі послуги. Але в цьому випадку її відсутності треба буде підтвердити документально. Крім того, це правило не діє на плату за поставку теплової енергії. Варто відзначити, що укладені до набрання чинності закону договори про надання житлово-комунальних послуг продовжать дію ще протягом року після набрання законом чинності.

Не уклали договір з управителем? Це за вас зробить влада

До житлових послуг, згідно з документом, належать послуги з управління багатоквартирним будинком. Зокрема це прибирання сходових майданчиків та прибудинкової території, санітарно-технічні роботи, обслуговування внутрішньобудинкових систем, утримання ліфтів, інше, а також поточний ремонт спільного майна будинку і покупка енергії, яка використовується для обігріву та освітлення загального майна - під'їздів, підвалів тощо.

ЖКГ, закон, договір, управитель, постачальник, споживач, пеня за прострочення по комуналці

Для надання цих послуг потрібно буде укладати договір з так званим управителем багатоквартирного будинку. Останнім може бути як керуюча компанія, так і фізична особа-підприємець, які, за договором з власниками будинку, надають послуги з утримання будинку та прибудинкової території. Для того щоб укласти такий договір, мешканцям будинку потрібно на зборах обрати свого представника, одного з власників квартири. Він від імені всіх мешканців і підписуватиме документ. В іншому випадку управитель буде обраний не мешканцями будинку, а місцевою владою.

Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначатиметься в договорі, якщо він підписаний уповноваженим власником квартири. А якщо управителя вибрала на конкурсі місцева влада, то ціна його послуг відповідатиме пропозиції переможця на конкурсі.

Пеня для всіх: і постачальників і споживачів

Для того щоб дисциплінувати українців в плані своєчасної оплати за житлово-комунальні послуги, законодавці ввели пеню. У разі затримки плати як за комунальні, так і житлові послуги за кожен день прострочення нараховується пеня в розмірі 0,01% заборгованості. За рік може набігти 3,6% від суми боргу. Також в документі вказано, що сума нарахованої пені не може перевищувати 100% від суми боргу.

Однак нарахування пені ще не гарантує, що вас не відключать від комунальних послуг у разі заборгованості. Законом передбачено, що виконавець комунальних послуг, в разі несплати, може направити споживачеві попередження. І якщо протягом 30 днів з моменту його отримання споживач не погасить заборгованість, постачальник має право відрізати боржника від мережі або припинити надавати послуги.

Ось за що мешканцям турбуватися не варто, так це за те, що їх залишать без світла та газу. Закон забороняє відрізати споживача від електромережі та газопостачання.

Не забули депутати і про покарання постачальників послуг у разі надання неякісних послуг або ненадання їх взагалі. Виконавець і управитель зобов'язані будуть сплатити штрафи і пеню, а також зробити перерахунок вартості своїх послуг. Однак якщо для споживачів розміри пені в законі вказали, то який штраф або пеню доведеться заплатити постачальникам, не сказано.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
більше матеріалів
/-0,43964505195618-/ /-pc-/
Top