counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

У Мін'юсті не бачать проблем з недобором приватних виконавців. Європейські донори не задоволені


Переглядів: 389


У Мін'юсті не бачать проблем з недобором приватних виконавців. Європейські донори не задоволені

У Міністерстві юстиції не проводять жодних перевірок, щоб з'ясувати причину нульових результатів іспитів кандидатів у приватні виконавці. У відомстві вважають, що винні в цьому самі претенденти - "погано готувалися". Про це в коментарі АСН заявив заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр.

«Жоден кандидат не сказав, що йому трапилося запитання, якого не було на сайті. Тому якщо всі запитання, які були на сайті, і люди на них не відповіли, то це запитання до кандидатів. На сайті вони були більше півроку. Просто треба було більше готуватися», - вважає він.

Нагадаємо, що в останніх п'яти іспитах для претендентів у приватні виконавці взяв участь 71 кандидат. Однак успішно їх склали тільки 7 осіб. Учасники іспитів заявляли, що, на їхню думку, система або дала збій або навмисне була налаштована таким чином, щоб зараховувати правильні відповіді як неправильні.

Багато, хто провалили іспити, ставлять під сумнів ці результати в судах. Вони стверджують, що ніяким чином перевірити і довести, що вони правильно відповідали на запитання, не можна. Для цього потрібно рішення суду. Також деякі екзаменованих заявляли про те, що "іспити можна скласти за хабар".

Чи ведеться перевірка?

На запитання, чи проводиться з цього приводу кваліфікаційною комісією розслідування, заступник міністра Шкляр відповів негативно. Мовляв, підстав немає. 25 вересня кандидати в приватні виконавці, які оскаржили свої результати, прислали до кваліфікаційної комісії колективне звернення. Однак до сих пір відповіді не отримали. Заступник міністра запевнив, офіційна відповідь буде, так як комісія розглядає всі скарги. Але коли її чекати, не уточнив.

Разом з тим чиновник не бачить жодної проблеми в таких низьких результатах. За його словами, зараз загалом близько 200 осіб, які взяли участь в іспитах, 110 їх склали успішно. Все добре, оскільки від охочих "немає відбою".

«Ми щотижня набираємо групи і проводимо іспити. Найближчі три дати ми вже призначили, раз на тиждень щопонеділка. Групи складаються з 25 осіб», - зазначив Шкляр.

Розумні були, але швидко скінчилися?

Згідно ж з інформацією, що міститься на сайті Міністерства юстиції, допуск до складання кваліфікаційного іспиту після останнього випробування кваліфікаційна комісія надала тільки 9 особам. При цьому в повідомленні не вказана конкретна дата наступного іспиту. Більше того, в міністерстві вирішили ще більше ускладнити проходження випробувань.

приватні виконавці, іспит, Міністерство юстиції, збій системи, підготовка, відбір приватних виконавців, провальні іспити виконавців, Віткаускас, Данішевська, Шкляр

Якщо раніше перелік теоретичних запитань публікували на сайті Мін'юсту, то тепер новий пакет запитань, розробкою якого зараз займаються, публікуватися не буде. Тобто кандидати будуть знати не точні запитання, які можуть їм трапитися на іспиті, а лише їх аналоги.

«Ми розуміємо, що іспит не є складним, і будь-кого в професію ми не будемо пускати. Треба пам'ятати, що якщо умовно ці непрофесійні люди пройдуть в професію, то відповідальність за їхні дії будуть нести не європейські представники, а Міністерство юстиції», - зазначив Шкляр.

Водночас представники ЄС результатами останніх випробувань не зовсім задоволені. Лідер проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Довідас Віткаускас впевнений, що з таким підходом до кінця року залучити в професію запланованих 500 осіб вже не вдасться. Тепер найбільш реалістична цифра - близько 200 приватних виконавців до кінця року.

«Цього показника можна буде досягти, якщо буде достатньо іспитів і якщо достатньо людей на них буде приходити. Наше завдання - відновити довіру до процесу, щоб більше людей приходило на іспити», - сказав експерт.

А довіра до чесної і об'єктивного відбору приватних виконавців у кандидатів похитнулася. Про це свідчить різке скорочення людей, що приходять на останні випробування. В середньому доступ до складання щоразу отримувало близько 25 осіб, але реально приходило близько 15. Експерти вважають, що каменем спотикання став іспит, який пройшов 25 вересня.

«Виконавці говорили, що кілька разів під час іспиту комп'ютери виходили з ладу і технічні працівники приходили, вмикали їх. І це підкреслило той факт, що в принципі система може управлятися в ручному режимі. І викликало недовіру до цього іспиту, чого досі не було. До цього часу ніхто не виключив той факт, що втручання дійсно було», - пояснила директор Центру комерційного права Валентина Данішевська.

Тому й українські, і зарубіжні фахівці радять Міністерству юстиції ретельніше підійти до цього питання. «Одна з пропозицій - дати можливість людям перескласти. Це за умови, якщо буде достатня кількість доказів, що там були технічні неполадки», - рекомендує Віткаускас.

«Просто слова, що все там нормально і ніякого збою не було, нікого вже не влаштовують. Тому потрібно міністерству здійснити дії, які б підкреслили, що вони піклуються і про свою репутацію, і про імідж реформи», - додала Данішевська.

Дивно, але європейські донори впевнені, що кваліфікаційна комісії і Міністерство юстиції проводять з цього приводу розслідування. За словами Віткаускаса, до кінця цього тижня чиновники повинні вже ухвалити якесь рішення, було це втручання в систему або ж недоробка самих кандидатів у приватні виконавці. Хто говорить правду - європеєць або замміністра, дізнаємося до п'ятниці.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Кажуть, що у світі немає бездарностей Кожен щось вміє і має певні таланти та здібності до творчості
Правила збереження внутрішньої енергії у будь-який тяжкий період
Правила збереження внутрішньої енергії у будь-який тяжкий період
На повноцінний відпочинок потрібно багато часу, тому набагато вигідніше просто не допускати появи стану змучен....
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Кожен день приносить нам нові пригоди та випробування Про те, яким буде останній четвер березня, розкажуть аст....
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Всі ми люди, і кожен із нас має свої недоліки, вади та темні сторони Багатьом знакам зодіаку вони не видно, ал....
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Астрологія — це наука характер людини за Знаком Зодіаку Тому поради астрологів допоможуть і вдало вийти заміж,....
більше матеріалів
/-0,24961590766907-/ /-pc-/
Top