counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Порушення на місцевих виборах вимагають термінових змін в законодавстві - експерт


Переглядів: 28


Порушення на місцевих виборах вимагають термінових змін в законодавстві - експерт

Порушень в день голосування на місцевих виборах було менше, ніж на попередніх виборах. Про це на прес-конференціі заявила координатор виборчих і парламентських програм ОПОРИ Ольга Айвазовська, передає кореспондент АСН. 

"Виборчий процес на перших виборах у об’єднаних територіальних громадах був достатньо конкуретним, при цьому виборці отримали можливість обирати серед широкого переліку кандидатів, висунутих місцевими організаціями політичних партій або самовисуванців. Перебіг виборчого процесу та день голосування засвідчує гостру необхідність внесення змін до чинного законодавства, яке має попередити відтворення виявлених проблем виборчого процесу вже на виборах у об’єднаних територіальних громадах у грудні 2017 року", - заявила вона. 

Порушення законодавчих вимог щодо ведення передвиборної агітації, непрозорість фінансування кампаній кандидатів, випадки втручання державних службовців до виборчого процесу, проблеми із утворенням виборчих округів та виготовленням виборчих бюлетенів, прояви підкупу виборців залишаються переконливим аргументом на необхідності проведення комплексного удосконалення виборчого законодавства. 

"За результатами спостереження ОПОРА може констатувати порушення на відповідних виборах принципу правової визначеності низки важливих виборчих процедур, що негативно впливало на адміністрування виборів та довіру громадян до інституту виборів у цілому", - підкреслила вона. 

За її словами, протягом процесу голосування 29 жовтня ключовими порушеннями стали спроби без належних підстав отримати виборчі бюлетені, а саме без пред’явлення паспорта громадянина України. При цьому спостерігачі відзначили зменшення масштабу та статистики виборчих зловживань на етапі голосування, порівняно з попередніми місцевими виборами. 

"Натомість силовий напад невідомих осіб на членів ДВК, працівників поліції, пошкодження приміщення виборчої дільниці №120505 Дніпропетровської області є переконливим доказом необхідності посилення заходів безпеки на виборах. ОПОРА звертає увагу правоохоронних органів на те, що ефективне розслідування цього злочину має стати переконливою демонстрацією виборцям гарантій вільного волевиявлення та безпечних умов для голосування з боку держави", - сказала вона. 

Вона підкреслила, хоча масштаб та статистика виборчих зловживань порівняно з попередніми виборами зменшилися, безпрецедентні випадки кримінального втручання в перебіг виборів на етапі голосування, як це було на виборчій дільниці №120505 Дніпропетровської області, прямим чином унеможливлюють реалізацію виборцями своїх прав, а отже є неприпустимими.

Нагадаємо, що 29 жовтня 2017 року відбулися перші вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді. Виборчі процеси офіційно розпочалися 9 вересня і охоплюють територіальні громади в усіх без виключення областях України. Найбільша кількість перших виборів у об’єднаних громадах відбувається у Дніпропетровській (19) та Волинській областях (19), натомість у Закарпатській та Миколаївській областях відбувається виборчий процес лише у одній громаді.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови під час зростання Місяця допомагають залучити бажане, у тому числі щире кохання Щоб особисте щастя вже н....
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Магія чисел дозволяє людям ставати багатшими Головне — правильно її використати
більше матеріалів
/-0,33131504058838-/ /-pc-/
Top