counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Літр молока - дешевше води. Як МінАПК добило галузь і чому варто звикати до сурогату


Переглядів: 1270


Літр молока - дешевше води. Як МінАПК добило галузь і чому варто звикати до сурогату

Аграрна країна без натурального молока. Така перспектива чекає Україну вже в недалекому майбутньому, оскільки давати це молоко буде нікому. Через низькі закупівельні ціни на продукт і одночасно зростаючі витрати на утримання корів їх просто відправляють під ніж.

Кабмін сліпий і глухий до проблеми. Звідти лунають лише розмиті обіцянки розробити енну стратегію і запустити колись якусь програму. Мало віриться, враховуючи, що за десятки років в МінАПК нічого так і не "народили". Там жодного разу адекватно не відреагували на критичне зниження поголів'я великої рогатої худоби і на фермах, і в приватних господарствах.

А між тим на початку 2017 року кількість великої рогатої худоби була найнижчою за всю історію незалежної України. З майже 8 мільйонів за 10 років залишилося близько 4 мільйонів голів, з яких тільки 2,1 млн - дійні корови. Тобто одна корова годує більше 20 українців.

Молока меншає, воно гіршої якості і дороге

З початку 2017 року молочна продукція, як і більшість продуктів харчування, істотно зросла в ціні. За даними Держстату молоко цього року подорожчало більш ніж на 30%.

За півтора місяці осені особливо багато додали в ціні вершкове масло - 3,5%, а це майже 5 грн. Молоко, сир та сметана подорожчали на 2%. Зараз літр молока жирністю 3,2% в магазинах коштує в середньому 26,09 грн, масло 82,5% жирності - 193 грн за кг, а твердий сир - 171,5 грн за кг.

«Цьому служить зростання цін на молоко через сезонне скорочення виробництва молока і здешевлення гривні щодо долара. Так, середньозважена ціна на молоко "екстра-сорту" в першій половині жовтня склала 9,88 грн за кг, що на 3,5% вище відповідного періоду минулого року. Вищий сорт переробники купують у середньому по 9 грн, а перший по 8,26 грн за кілограм», - уточнила аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко.

В Асоціації прогнозують, що середня ціна на молоко при закупівлі у сільгоспвиробників досягне позначки 10 грн. Все через подорожчання кормів і енергоресурсів, а також - зменшення кількості самих корів. За підсумками трьох кварталів цього року в Україні виробили майже на 1% менше молока, ніж за аналогічний період минулого року.

Дискримінація селян і змова молочників

Здавалося б - закупівельна ціна молока у 10 грн за літр - вельми непоганий прибуток, так з чого раптом галузі банкрутувати? Але все куди гірше насправді. Як би не подобалося це Міністерству агрополітики, більше 70% молока в Україні виробляють саме приватники - звичайні селяни, які здають продукт на заводи. Такі підрахунки профільних асоціацій.

І ось всім цим приватникам молокозаводи за літр незбираного молока платять зараз за 5 гривень за літр! Вперше в історії нашої країни літр води став коштувати дорожче, ніж літр чистого і жирного молока!

У наявності - змова молокозаводів щодо закупівельних цін, так як різні заводи в Україні пропонують селянам оду і ту ж ціну. Вона настільки невигідна, що селяни з осені почали масово відправляти своїх корівок на м'ясокомбінати.

 7 тис. на рік на утримання корови і 1200 грн чистого заробітку

Журналісти АСН поспілкувалися з селянами з Полтавської області і переконалися - за рахунок продажу молока утримувати сім'ю, як це було раніше, вже нереально. Утримання однієї корови коштує чималих грошей і зусиль, а прибутку - як кіт наплакав.

Почнемо з того, що покупка дорослої корови - задоволення виключно для "місцевих панів" - від 16 до 20 тис. грн. А щоб мати хороший удій - потрібно годувати худобу добротними кормами.

За рік одна тварина з'їдає півтонни зерна, покупка якого обійдеться в середньому в 2750 грн, 400 кг макухи (1 кг - 6 грн) - 2400 грн, 2 тонни сіна, збір якого буде коштувати близько 1 тис. грн. Також за 12 місяців корова з'їдає близько 7 тонн відходів від переробки цукрових буряків (у народі - жом). Це близько 700 грн.

Щоб корова не спала на голому бетоні, потрібно запастися соломою. На рік її витрачається близько 1 тонни - 500 грн. Додаткові витрати - ветеринарне обслуговування, якщо тварина хворіє. І двічі на рік - обстеження державними ветеринарами на наявність небезпечних хвороб і паразитів (160 грн на рік).

У підсумку річне утримання корови потягне на більш ніж 7,5 тис. грн. І це ще не враховуючи обов'язковий випас худоби в літній період, кількості випитої води (36,5 кубометрів на рік) і величезних зусиль, яких вимагає догляд за твариною.

молоко, ціна, вартість, закупівля, завод, село, зміст, корова, велика рогата худоба, по чому зараз літр молока, закупівля молока

При належному догляді в середньому одна корова дає на день 18 літрів молока. Через тільність тварина доїться тільки 8 місяців у році - отже дає приблизно 4320 літрів молока. Якщо все здавати на молокозавод по 5 грн за літр, нічого не залишаючи нічого собі, селянин на руки може отримати близько 21 600 грн на рік.

Якщо з цієї суми відняти всі витрати на утримання тварини, то чистий прибуток складе лише 14 090 грн. Тобто - 1200 грн на місяць. Селяни кажуть - така сума незначна в порівнянні із зусиллями, яких вимагає утримання тварини. До того ж частину молока треба віддати народженому теляті.

Молоко скуповують за копійки

Закупівельники молока стоять за свою низьку ціну горою. Якщо фермерські господарства "вибивають" у молокозаводів більш-менш прийнятну ціну, то на селян ніхто не зважає. Переробники виправдовуються - мало платять селянам, бо у них нібито погана якість молока. Мовляв, переважна більшість індивідуальних господарств не можуть забезпечити належного утримання та годівлю тварин.

Дивовижна річ - якщо молоко у селян поганої якості, то навіщо ж його купують переробники молока?

Відповідь ми вже знайшли вище - бо на безправних селянах можна отримувати надприбутки. Заплативши їм за літр молока 5 гривень, кінцевому споживачеві молокозаводи продають його в п'ять разів дорожче! Причому вже не літр, а в "сучасній розфасовці для жебраків" - по 900 грамів.

Причому з цього молока заводи вже зняли вершки - які окремо підуть на сметану та масло. А більшість ще і розбавляє свій продукт.

Ніхто і ніколи в держорганах не намагався встановити - чи залишається взагалі молоко в пакетованому продукті? А в останні роки, коли були скасовані стандарти якості, виробники остаточно пустилися в усі тяжкі.

Ще в на початку 2015 року Інститут тваринництва НАН України порахував - собівартість тонни молока у приватному господарстві становить 4150 грн. Вже тоді експерти помітили, що якщо переробники закуповують у населення молоко за ціною нижче ніж 4 гривні, то господарствам це невигідно. Минуло два роки - ситуація та ж сама. Тільки корів стало на мільйон менше.

МінАПК вирішило "добити" село заборонами

У Міністерстві аграрної політики і продовольства оригінально "вирішили проблему" з виробництвом молока селянами - вирішили взагалі заборонити його продаж. Мовляв, все одно воно другого сорту. А другосортний продукт до Європи не повезеш.

«Близько 25% молока, яке надходить до споживачів, виробляється саме домогосподарствами. І зараз ми потрапили в ситуацію, коли повинні приймати рішення, що відмовляємося від молока другого сорту, яке виробляється в домогосподарствах», - заявив у травні цього року директор департаменту продовольства Мінагрополітики Микола Мороз.

Відповідна постанова має набрати чинності 1 січня 2018 року, а перехідний період на нові стандарти триватиме три роки. Без перебільшення можна сказати, що це рішення доб'є приватні господарства і село в цілому.

В уряді мріють створити нові колгоспи

Вирішити проблему можуть молочні кооперативи, мріють в уряді. Там розробили навіть концепцію таких об'єднань, розраховану на три роки. А в 2018 році навіть обіцяють дати на їх створення 1 млрд грн.

Ці кооперативи матимуть спеціальні приміщення з обладнанням європейського зразка для швидкого охолодження, зберігання та контролю якості продукції. А також через такі об'єднання селяни зможуть відстоювати й отримувати реальну ціну за свою продукцію.

Подібні кооперативи з 2015 року за підтримки канадських донорів вже створені в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Львівській та Херсонській області.

Однак, за оцінками експертів, ефект від урядової ініціативи селяни зможуть відчути мінімум через два роки. Це якщо реалізовуватися вона почне просто зараз і якщо хтось у селі протягне на "голодному пайку" ці два роки.

Депутати ж витають у хмарах - зареєстрували в 2015 році законопроект, яким пропонують встановити мінімальну закупівельну ціну на молоко другого сорту на рівні 4 грн за літр. За два роки і ціна застаріла, і нардепи про нього забули.

Мабуть, Кабміну простіше розкидатися грошима на субсидії та допомогу з безробіття, ніж забезпечити умови для того, щоб принаймні селяни могли забезпечувати собі гідне життя. Втім, нічого дивного, адже чиновники ці гроші виймають не з своєї кишені.

інАПК вирішило "добити" село заборонами


У Міністерстві аграрної політики і продовольства оригінально "вирішили проблему" з виробництвом молока селянами - вирішили взагалі заборонити його продаж. Мовляв, все одно воно другого сорту. А другосортний продукт до Європи не повезеш.
«Близько 25% молока, яке надходить до споживачів, проводиться саме домогосподарствами. І зараз ми потрапили в ситуацію, коли повинні приймати рішення, що відмовляємося від молока другого сорту, яке виробляється в домогосподарствах », - заявив в травні цього року директор департаменту продовольства Мінагрополітики Микола Мороз.
Відповідна постанова повинна набути чинності 1 січня 2018 року, а перехідний період на нові стандарти триватиме 3 роки. Без перебільшення можна сказати, що це рішення доб'є приватні господарства і село в цілому.
В уряді мріють створити нові колгоспи
Вирішити проблему можуть молочні кооперативи, мріють в уряді. Там розробили навіть концепцію таких об'єднань, розраховану на три роки. А в 2018 році навіть обіцяють дати на їх створення 1 млрд грн.
Ці кооперативи матимуть спеціальні приміщення з обладнанням європейського зразка для швидкого охолодження, зберігання та контролю якості продукції. А також через такі об'єднання селяни зможуть відстоювати і отримувати реальну ціну за свою продукцію.
Подібні кооперативи з 2015 року за підтримки канадських донорів вже створені в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Львівській та Херсонській області.
Однак, за оцінками експертів, ефект від урядової ініціативи селяни зможуть відчути мінімум через два роки. Це якщо реалізовуватися вона почне прямо зараз і якщо хтось в селі протягне на "голодному пайку" ці два роки.
Депутати ж витають у хмарах - зареєстрували в 2015 році законопроект, яким пропонують встановити мінімальну закупівельну ціну на молоко другого сорту на рівні 4 грн за літр. За два роки і ціна застаріла, і нардепи про нього забули.
Мабуть, Кабміну простіше розкидатися грошима на субсидії та допомогу з безробіття, ніж забезпечити умови для того, щоб принаймні селяни могли забезпечувати собі гідне життя. Втім, нічого дивного, адже чиновники ці гроші виймають не з своєї кишені.

Тетяна Стець, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,48519492149353-/ /-pc-/
Top