counter
Стрічка новин
Вибрати все
27 Квітня
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

До України дістався «продуктовий расизм». Що це таке


Переглядів: 1154


До України дістався «продуктовий расизм». Що це таке

Країни Східної Європи ще на початку року звернулися до Європейського союзу з вимогою розглянути питання щодо низької якості продуктів і товарів, які виробляються для них великими виробниками в порівнянні з більш багатими країнами. Думки, що великі міжнародні фірми поставляють у Східну Європу продукти гіршої якості, дотримуються в Угорщині, Словаччині, Чехії та Польщі. Були проведені сотні експертиз і досліджень, які показали, що є не тільки розбіжності в кольорі, смаку і текстурі цих продуктів, а й зменшення частки м'яса, риби або фруктів, а також вміст у них пальмової олії замість тваринних жирів.

Так у Словаччині, згідно з даними дослідження, рибні палички бренду Iglo складаються на 58% відсотків з риби, в той час як такі ж палички в Австрії складаються з риби вже на 65%. При цьому упаковка, яка виробляється для словацького ринку, важить 280 грамів, а в Австрії - 300 грамів. Хоча коштують рибні палички однаково - 2,99 євро. Те ж саме стосується кондиціонера для білизни Lenor. У Словаччині пляшка має обсяг 930 мл, а в Австрії - 990 мл, при однаковій ціні в 1,99 євро.

А ось у Чехії з'ясували, що склад напою Sprite, який поставляється в їхню країну, гірший, ніж, наприклад, у Німеччині, куди завозять солодку воду, у складі якої тільки натуральні підсолоджувачі. Тоді як у Чехії така ж газована вода містить, крім фруктози і глюкози, штучні підсолоджувачі. Крім цього, м'ясні консерви компанії Tulip Food Company в Чехії містять курятину і свинину, в той час як у Німеччині ті ж консерви містять тільки більш дорогу свинину.

В Українській асоціації постачальників торговельних мереж вирішили з'ясувати, чи застосовують відомі світові виробники продуктів «харчовий расизм» в Україні. Експерти проаналізували склад і вартість йогурту Danone Activia в нашій країні та сусідніх країнах.

«Що стосується складу, то в Румунії зазначено тільки пастеризоване молоко, а в Угорщині знежирене молоко. Виробник в Естонії вказує натуральне і сухе молоко, в Литві також натуральне і сухе молоко, а в Польщі натуральне молоко, молочний порошок і сухе молоко. При цьому країни, які мають найвищу ціну на йогурт, мають у складі більше фруктів і соків», - написав на своїй сторінці в Facebook генеральний директор Асоціації Олексій Дорошенко.

А ось на сайті українського виробника йогурту вказано, що він виробляється виключно з вітчизняного молока, але якого саме - не уточнюється. На упаковці застосовується тільки термін «нормалізоване молоко».

«З одного боку - це означає, що, можливо, молоку тільки змінювали жирність, тобто підвищували, якщо сировина була менш жирною, або, навпаки, зменшували, якщо вона була жирністю більше 2%. Але з іншого боку, немає впевненості в тому, що до складу не входить сухе молоко, яке здешевлює продукт і робить його менш якісним», - зазначив експерт

Що стосується ціни, то в Україні цей йогурт в порівнянні з сусідніми країнами найдешевший. 290 г продукту коштує 13,9 грн. У Білорусії такий же йогурт з такою ж вагою коштує 18,6 грн. Найдорожчий йогурт у Литві. Там 300 г продукту обійдуться покупцеві в 31,1 грн.

Варто відзначити, що вартість продукту залежить і від рівня ПДВ. Так у Литві він найвищий в ЄС - 21%, Румунії - 19%, Угорщині - 18%, Естонії - 14%, Білорусі - 10% і Польщі - 5%. В Україні податок на додану вартість становить - 20%.

продукти харчування, расизм, Дорошенко, якість, склад, вартість, країни ЄС,

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої особисті стосунки та комунікацію з бли....
Любовний гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на піку, що зробить вас особливо ....
Сон у ніч з 26 на 27 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 26 на 27 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
27 квітня продовжиться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
більше матеріалів
/-0,4291980266571-/ /-pc-/
Top