counter
Стрічка новин
Вибрати все
8 Травня
7 Травня
Всі новини...

Не розслаблятися і приберегти на "чорний день". Продукти ще кілька років битимуть цінові рекорди


Переглядів: 193


Не розслаблятися і приберегти на чорний день. Продукти ще кілька років битимуть цінові рекорди

До кінця 2017 року м'ясо подорожчає на чверть, хліб теж поступово зростатиме в ціні, а українських яблук неможливо буде знайти в магазинах. Президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич у коментарі АСН розповів, чого варто очікувати українцям, йдучи в магазин.

М'ясо і молоко злетять у ціні через знищення галузі тваринництва

До 20 грудня м'ясо і молочні продукти подорожчають від 10 до 25%. Експерт пов'язує таке зростання c планомірним знищенням тваринництва в країні. Це, щоправда, не стосується курятини, виробники якої щорічно отримують з держбюджету фінансову підтримку.

«На внутрішньому ринку свинину ми "вбили". Перший фактор це африканська чума, другий - цінова політика, третій - ліквідація пільг з ПДВ. Ці три чинники призвели за останні два роки до скорочення більш ніж на 20% поголів'я свиней», - уточнив Томич.

На вартість м'яса і молочної продукції також вплине подорожчання ресурсів - кормів, препаратів, пального. З огляду на всі ці чинники експерт вважає, що тенденції до зростання вартості збережуться і наступного року.

Ціна на хліб ростиме

Песимістичні прогнози у експерта і щодо вартості хліба. Томич вважає, що є всі передумови, щоб соціальний продукт за рік поступово виріс у ціні (з жовтня 2017 року по жовтень 2018 року) на 20-25%. Однак тут на подорожчання впливають вже інші чинники, ніж у ситуації з м'ясом і молоком. Зокрема, насамперед на вартість хліба впливають зовнішні ціни на зерно.

«Сьогодні основна цінова політика замовляється експортною ціною і ми є головним гравцем на світовому ринку в плані реалізації, тому внутрішні ціни прив'язані до зовнішніх. А оскільки йде поступова тенденція до зростання, то і внутрішні ціни мають тенденцію до зростання», - сказав експерт.

Вартість сировини - це половина вартості хліба. Інша половина залежить від рівня мінімальної заробітної плати, вартості енергоносіїв, витрат на логістику, які, зі слів Томича, упродовж останнього року зросли в межах 20%. Крім того, якщо озимі погано перенесуть морози, то це додатково сприятиме ще невеликому зростанню ціни на хлібобулочні вироби, в межах 5-7%.

Овочі і фрукти в дефіциті. Не подорожчає тільки гречка

Трохи менше, але все ж подорожчають і овочі. За словами Томича, його прогноз щодо істотного зростання вартості борщового набору з жовтня 2016 року по жовтень 2017 року виправдався. Він подорожчав на 170%. І далі дорожчатиме. Експерт вважає, що до кінця року овочі і борщовий набір виростуть у ціні ще на 8-12%.

Це пов'язано з тим, що в 2017 році овочів було посіяно на третину менше через перенасичення ринку минулого року. Крім того, на урожай вплинули весняні заморозки, зростання вартості насіння, мінеральних добрив, препаратів і пального. Те ж саме стосується і фруктів, вирощених в Україні.

«У нас на сьогодні є серйозна проблема. Ціни в порівнянні з минулим роком на яблука зросли вдвічі через менший у два рази в порівнянні з минулим роком урожай. На урожай вплинули весняні морози в період цвітіння садів. Тому цієї зими ми будемо їсти яблука польські, французькі та голландські», - констатував Томич.

Єдиний популярний продукт, який до кінця року дорожчати не буде, - це гречка. На стабільність її ціни вплинув більший урожай крупи цього року, а також зменшення внутрішньої потреби в цьому продукті. Але експерт не виключає, що з нового року гречка все ж може почати рости в ціні.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
4 базові техніки управління своєю енергією: беремо життя під контроль
4 базові техніки управління своєю енергією: беремо життя під контроль
Рівень енергетики людини визначає його успіх у всіх сферах життя Той, хто вміє усвідомлено керувати своєю енер....
4 енергетичні практики, які допоможуть вам зарядитися силою та енергією
4 енергетичні практики, які допоможуть вам зарядитися силою та енергією
Біополь людини не є ізольованою частиною світу Всі ми пов'язані з світобудовою та Всесвітом, з її енергетичним....
Як зберегти та накопичити енергію: 8 надійних способів
Як зберегти та накопичити енергію: 8 надійних способів
Сила нашого тіла та сила духу дуже тісно пов'язані Щоб залишатися продуктивними та активними, експерти радять ....
Місячний день сьогодні 8 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 8 травня 2024 року
Не завжди Місяць несе позитивну енергетику Бувають дні, коли нам самим потрібно робити кроки для залучення щас....
Гороскоп на 8 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 8 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні для вас буде особливо важливо проявити свою енергію та рішучість у ....
більше матеріалів
/-0,46081185340881-/ /-pc-/
Top