counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Добити останніх. "Мінливе" Мінекології дозволило мисливцям вбити 160 лосів


Переглядів: 60


Добити останніх. Мінливе Мінекології дозволило мисливцям вбити 160 лосів

Заява Міністерства екології про те, що в Україні дозволено полювання на лосів і в цьому мисливському сезоні ліміт встановлений на 160 особин, буквально підірвала і без того неспокійний сегмент захисників природи у соціальних мережах. Масла у вогонь підлив і неоднозначний пост міністра екології Остапа Семерака - його буквально завалили гнівними прокльонами і образами.

2 жовтня на своїй сторінці в Facebook чиновник написав, що підписав ліміти використання тварин цього мисливського сезону. І в цьому переліку опинився лось, що зникає з лісів країни. Саме мала популяція цих тварин стала причиною гострих дискусій щодо затвердження лімітів. Але в міністерстві порахували, що вбивство 160 особин за сезон не завдасть особливої ​​шкоди природі.

«Це вдвічі менше, ніж пропонували мисливці. Я розумію і поділяю шквал емоцій, повірте, але як чиновник також не міг не зважати на позицію представників мисливської галузі щодо загроз її розвалу в разі, якщо сезон полювання не буде проведено взагалі», - написав міністр.

Активісти й екологи назвали такі слова і роздуми цинічними і недалекоглядними. Дивна річ - міністерство ресурсів, яке повинно піклується про популяцію тварин в Україні, дало дозвіл на вбивство 160 лосів, навіть точно не знаючи, скільки всього їх залишилося в Україні. "Наукові дослідження", які дозволять визначити популяцію тварин, почнуться тільки взимку, зізнався міністр. Можна припустити, що паралельно з відстрілом?

«Якщо кількість цих тварин критично мала, і це підтвердиться, то ми знову повернемося до введення заборони полювати», - уточнив він.

Нічого більш безглуздого в Україні не чули з часів мера Черновецького. Фактично нинішнє Мінекології та природних ресурсів не захищає природу - а лише паразитує на ній. Ну хоч назву змінили в 2010 році і повністю відповідають тому, чим (не)займаються. Раніше, нагадаємо, воно було Міністерством охорони навколишнього природного середовища України.

Мораторій не пройшов

Ще в лютому цього року міністр заявляв, що підписав мораторій на відстріл лося терміном на 25 років. Але, як виявилося, цей наказ не набрав чинності, оскільки не був погоджений Мінагрополітики. Тоді Семерак стверджував, що події, які відбулися на Чернігівщині, коли жорстоко було вбито ціле стадо цих тварин, - стали останнім попереджувальним сигналом, що зволікати не можна.

лось, відстріл, мораторій, мисливець, угіддя, Мінекології, популяція, природа, екологія

Зараз же міністр стверджує, що захищати лося міністерство збирається мінімізацією лімітів. Чому так різко змінилася думка, міністр не пояснив. Мабуть, в цьому питанні лобі (зв'язки?) мисливців сильніше, ніж зоозахисників.

Мисливські господарства заробляють на лосях 5-6 млн грн за сезон

До того як міністр екології підписав ліміти, мисливці провели низку акцій протесту, заявляючи, що мисливський сезон під загрозою зриву. А це суттєво вдарить по мисливських господарствах у фінансовому плані.

Офіційно ліцензія на відстріл лося коштує 2 тис. грн, але, оскільки більшість мисливських господарств є приватними, вони налічують додаткову суму, яку повинні платити мисливці на лосів. Тому кінцева вартість полювання, за неофіційними даними, становить від 30 до 40 тис. грн. Так що в цьому сезоні мисливські господарства зможуть заробити без особливих зусиль близько 5-6 млн грн.

За даними експертного висновку Інституту зоології від 2016 року, зараз чисельність лося в Україні тримається на рівні 5 тис. особин.

«Це в чотири рази менше в порівнянні з 1980 роками. Ареал цієї тварини зменшився вдвічі і охоплює тільки регіони Полісся", - йдеться у висновку вчених.

Серед причин ситуації, що склалася, там називаються скорочення площі лісів, браконьєрство, а також надмірне знищення лося в результаті легального полювання.

лось, відстріл, мораторій, мисливець, угіддя, Мінекології, популяція, природа, екологія

Проте у мисливських угідь статистика інша. За їхньою інформацією, з 2009 року поголів'я лосів зросло майже на третину і сьогодні налічує близько 6,5 тис. особин. Тому мисливці вважають, що цьому виду нічого не загрожує і його відстрілювати можна.

На межі знищення

Тим часом зоозахисники і екологи вважають, що такий підхід призведе до знищення українського поголів'я, оскільки в Україні серед мисливців, які мають гроші, лось - найбажаніша здобич. І крім того, що цих тварин вбивають браконьєри, держава ще й офіційно дозволяє відстрілювати лосів.

Варто відзначити, що в сусідніх країнах, де серйозно зайнялися захистом цього виду, популяція лосів виросла в сотні разів. Наприклад у Польщі 10 років тому було всього 2 тис. лосів. Але після того, як був введений мораторій, популяція тварин збільшилася до 30 тис.

Екологи пропонують внести лосів у Червону книгу України. Як зазначив еколог Володимир Борейко, зоологічна підкомісія Національної комісії з питань Червоної книги вже підтримала це питання, але відповідне рішення ще має ухвалити національна комісія.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 20 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
На думку астролога Тамари Глоби, важливо уникати прийняття ключових рішень у першій половині 20 квітня 2024 ро....
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
більше матеріалів
/-0,53523898124695-/ /-pc-/
Top