counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Пенсійну реформу ухвалено. Чого очікувати українцям найближчим часом


Переглядів: 4057


Пенсійну реформу ухвалено. Чого очікувати українцям найближчим часом

Парламент 3 жовтня, після 4-годинного обговорення і голосування за поправки, ухвалив довгоочікуваний для багатьох пенсіонерів закон про пенсійну реформу. З 2151 правки в документі були враховані 447. Підтримали закон 288 народних депутатів. Щоб підняти пенсії вже з 1 жовтня цього року 9 мільйонам пенсіонерів на 200-1000 грн, парламентарії також внесли зміни до Бюджетного кодексу України.

Нараховуватимуть по-новому

Зокрема, законом вводиться нова формула розрахунку пенсій. Тепер пенсія українця залежатиме від розміру середньої заробітної плати в Україні за три останні роки перед зверненням за призначенням пенсії, індивідуального коефіцієнта заробітної плати, який розраховується співвідношенням розміру отримуваної зарплати щодо середньої зарплати, і коефіцієнта страхового стажу - кількість років стажу роботи, помножена на величину оцінки одного року страхового стажу.

Базова середня заробітна плата для розрахунку пенсій була збільшена з 1197 грн до 3 764,6 грн, в той час як коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсій знижений з 1,35 до 1. Крім цього, мінімальний розмір пенсії збільшено на 140 грн до 1452 грн.

Законом скасовується 15% оподаткування пенсій, яке було введено в 2015 році і стосувалося півмільйона пенсіонерів, які працюють. Також документом закріплено, що всім без винятку пенсії будуть нараховуватися за єдиною формулою. Це зрівнює в правах держслужбовців і суддів, які при наявності 20 років стажу сьогодні отримують пенсію в розмірі 90% від останнього заробітку, і всіх інших громадян, у яких пенсія становить лише 40% від зарплати.

Також скасовано право для працівників освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, прокуратури на призначення пенсії за вислугу років, що дозволяло їм піти на заслужений відпочинок достроково. Тепер вийти раніше на пенсію зможуть тільки військовослужбовці та працівники силових органів.

Страховий стаж збільшили

З 1 січня 2018 року для виходу на пенсію в 60 років треба буде мати не 15 років страхового стажу, а вже 25. Якщо кількість відпрацьованих офіційно років не дотягує до цього рівня, людина  зможе вийти на заслужений відпочинок лише в 63 роки. Але це за умови, що стажу не менше 15 років. Якщо менше - вийти на пенсію можна буде тільки в 65 років. Люди, у яких немає навіть 15 років страхового стажу, при досягненні 63 років зможуть отримувати соціальну допомогу, яка залежатиме від рівня доходів сім'ї пенсіонера.

Законом дозволяється купівля стажу, але не більше 5 років. Один рік стажу коштує 16 896 грн. Кожні 12 місяців до 2028 року кількість необхідного стажу буде збільшуватися на 1 рік. Тому для того щоб вийти на пенсію в 60 років, в 2028 році потрібно мати 35 років страхового стажу.

До страхового стажу будуть зараховуватися такі періоди:

  • підприємництво на спрощеній системі оподаткування;
  • проходження військової служби до 31 грудня 2017 року включно;
  • відпустка в зв'язку з вагітністю та пологами з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року;
  • відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 1 січня 2004 року до моменту введення сплати страхових внесків жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною;
  • навчання у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, а також навчання в аспірантурі і докторантурі з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року.

Пенсію перераховуватимуть щорічно

Відповідно до закону, пенсії перераховуватимуть тепер щорічно і відбуватися це буде автоматично. Показники середньої заробітної плати, від яких залежить розмір пенсії, будуть збільшувати в залежності від зростання споживчих цін і зростання середньої зарплати в попередньому році. Також пенсійна реформа передбачає введення з 1 січня 2019 року накопичувальної системи пенсійного страхування.

Ухвалення пенсійної реформи було вимогою Міжнародного валютного фонду для виділення чергового траншу. Нагадаємо, дефіцит Пенсійного фонду України складає 140 млрд грн.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів
/-0,42333292961121-/ /-pc-/
Top