counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Як переселенцям і АТОвцям отримати від держави допомогу на придбання житла


Переглядів: 1726


Як переселенцям і АТОвцям отримати від держави допомогу на придбання житла

Уряд спростив процедуру отримання державної допомоги за програмою «Доступне житло» для учасників АТО і внутрішньо переміщених осіб. Відповідне рішення було ухвалено на останньому засіданні Кабміну. Уточнюється, що програма буде поширюватися насамперед саме на ці дві категорії громадян, яким передбачена 50% компенсація вартості на придбання або будівництво житла.

Передбачається, що громадяни, які в змозі оплатити відразу половину вартості житла, отримають від держави другу необхідну половину. При цьому громадянин вносить кошти на свій поточний рахунок, відкритий в уповноваженому банку. Ті, кому грошей не вистачає, можуть отримати пільговий іпотечний кредит терміном до 30 років з відсотковою ставкою 7% річних при мінімальному внеску не більше 10%.

Для інших категорій громадян програма теж буде діяти, але компенсація за рахунок держави становитиме лише 30% від вартості житла. При цьому відбирати об'єкти, в яких можна буде придивитися собі житло, буде міжвідомча комісія, склад якої затверджується Мінрегіоном. Уточнюється, що пріоритет буде віддаватися об'єктам з високим ступенем будівельної готовності та вищим класом енергетичної ефективності.

Право на державну підтримку мають не тільки громадяни, які перебувають на квартирному обліку, а й ті, у власності яких немає житла, або вони мають у власності квартиру, яка не перевищує 13,65 кв. м. Для внутрішньо переміщених осіб передбачено право на участь у програмі за умови, що вони не мають у власності житла, що міститься на підконтрольній території України.

Можливість отримати компенсацію на житло від держави мають ті сім'ї, середньомісячний дохід яких з розрахунку на одну особу не перевищує п'ятикратного розміру середньо місячної заробітної плати в конкретному регіоні. Зокрема, за даними Мінсоцполітики, з майже 1,5 млн вимушених переселенців тільки 400 тис. - працездатного віку. Саме вони і можуть претендувати на таку держпідтримку в придбанні житла, оскільки можуть дозволити або оплачувати кредит або внести половину вартості за житло.

Крім цього, постановою спрощується перелік документів, які необхідно подавати внутрішньо переміщеним особам для отримання компенсації. Так для її отримання громадяни подають до регіонального управління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву або уповноваженому банку:

  • заяву про надання державної підтримки;
  • інформацію з Держреєстру прав на нерухоме майно про наявність у власності житла;
  • копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та копії відповідних довідок членів сім'ї громадянина;
  • довідку про перебування на квартирному обліку. Це не стосується внутрішньо переміщених осіб і членів їхніх сімей;
  • акт технічного стану житла (для внутрішньо переміщених осіб, житло яких (розташованого на території України, на якій органи державної влади здійснюють свої повноваження у повному обсязі) зруйновано і не придатне для проживання в зв'язку з проведенням антитерористичної операції);
  • довідку про реєстрацію місця проживання на кожного члена сім'ї;
  • копію свідоцтва про шлюб, паспортні дані;
  • документи, необхідні для визначення платоспроможності (довідка з місця роботи повнолітніх членів сім'ї громадянина, а також інші документи, що підтверджують доходи членів сім'ї громадянина і поручителя);
  • копію ідентифікаційного номера.

Згідно з нормами, на кожного члена сім'ї повинно припадати не більше 21 кв. м житла і 10,5 кв. м на сім'ю додатково. Наприклад сім'я з трьох осіб буде мати право отримати компенсацію на 50% вартості квартири площею 73,5 кв. м. Все що вище - власники повинні сплатити самостійно, на них державна підтримка не буде розраховуватися.

Крім того, вартість квадратного метра житла не повинна перевищувати граничну вартість, яку щорічно визначає Мінрегіон для кожної області. Так для таких міст, як Київ, Дніпро, Львів, Одеса та Харків, ціна 1 кв. м. не може перевищувати граничну вартість, збільшену в 1,75 разу, для міст - обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб - в 1,5 разу, для міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. - 1,25 разу.

Наприклад на 2017 рік Мінрегіон визначив, що в Києві побудувати 1 кв. м житла становить 12 128 грн. Це значить, що, підшукуючи собі житло для участі в програмі «Доступне житло», її учасник може розраховувати на компенсацію від держави половини вартості квартири з ціною 1 кв. м  в 21 224 грн.

Додамо, що Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства пропонує Верховній Раді включити в закон про бюджет на 2018 рік видатки на програму "Доступне житло" для АТОвців і переселенців у розмірі 1 млрд грн. Це дасть можливість 1700 громадянам вже наступного року отримати житло.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів
/-0,37643504142761-/ /-pc-/
Top