counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Без критики колег і додаткового заробітку, але з рекламою. Яким буде етичний кодекс приватних виконавців


Переглядів: 297


Без критики колег і додаткового заробітку, але з рекламою. Яким буде етичний кодекс приватних виконавців

В Україні посвідчення приватних виконавців отримали 94 людини, проте тільки 54 з них зараз внесені до відповідного реєстру, а реально працює ще менше. Попри це виконавцям, які вже приступили до роботи, для завершення процесу формування нової професії потрібно ще створити свою Асоціацію й ухвалити Кодекс професійної етики.

За даними Мін'юсту, найближчими днями має бути оголошено про скликання перших регіональних з'їздів приватних виконавців, під час яких будуть обрані представники, які увійдуть до керівних органів асоціації. Саму Асоціацію планують створити вже в листопаді, скликавши всеукраїнський з'їзд приватних виконавців, на якому буде ухвалено статут і Кодекс професійної етики.

Проект останнього сьогодні 21 вересня обговорили під час круглого столу. Розробили документ експерти Центру комерційного права. Він складається з 11 статей.

Зокрема, пропонується заборонити приватним виконавцям публічно критикувати своїх колег, під час виконання своїх обов'язків ходити тільки в діловому одязі, заборонити використовувати авторитет професії в рекламних або пропагандистських цілях. Також пропонується заборонити приватному виконавцю брати з клієнтів будь-які винагороди, крім передбачених законом. Кодекс дозволяє виконавцям контактувати з засобами масової інформації, проте заборонено висловлюватися від імені Асоціації, а також розголошувати конфіденційну інформацію.

«Я вважаю, що якщо в інформації не називаються прізвища боржника і стягувача, то така комунікація зі ЗМІ цілком допустима. Давати коментарі виконавець повинен для популяризації своєї професії», - зазначив приватний виконавець Андрій Авторгов.

Разом з тим приватні виконавці не дійшли згоди щодо того, чи потрібно обмежувати себе в приналежності до політичних сил. Одні відзначили, що заборонна норма порушуватиме права виконавців як громадян України, інші переконані, що в будь-яких справах, де йдеться про великі суми боргу, без політики ніяк.

«Чим більша сума боргу, тим це більше має прив'язку до певного виду великого бізнесу. А де є великий бізнес там 100% має прив'язку політика. Щоб не виникало конфлікту інтересів, я думаю, варто обмежити», - вважає приватний виконавець Сергій Крайчинський.

Також у проекті документа сказано, що приватний виконавець зобов'язаний утримуватися від затягування тривалості виконавчого провадження. Юрист Юліан Хорунжий зазначив, що робити це виконавці можуть, якщо не зацікавлені в якнайшвидшому стягненні заборгованості.

«Зрозуміло, що прийняти виконавче провадження від банку, яке забезпечене заставою, набагато вигідніше, ніж брати соціальне провадження. А приватний виконавець не має права відмовити в прийнятті виконавчого провадження, але він може здійснювати неетичні дії щодо стягувача, щоб він сам відмовився і пішов шукати іншого виконавця. Треба визнати такі дії неетичними», - вважає юрист.

На його думку, також варто заборонити виконавцям робити своїм клієнтам знижки, оскільки це вже варто розцінювати як недобросовісну конкуренцію. Водночас відмовлятися від реклами своїх послуг виконавці не збираються, як це зробили в деяких європейських країнах. Однак обіцянку 100% результату в рекламі пропонують все ж заборонити. Автори проекту Кодексу також пропонують створити комісію з етики, яка буде розглядати всі суперечливі моменти і порушення норм документа, що передбачає дисциплінарну відповідальність.

«Кодекс повинен містити фундаментальні речі, ті, які є критично важливими для професії, а вже комісія, яка буде існувати, за аналогією з суддівської гілкою влади дасть оцінку в кожній окремій ситуації. Завдання комісії - формувати етичну практику», - вважає юридичний радник програми USAID "Нове правосуддя" Мирослава Воронцова.

Узгодити всі пропозиції і правки до документа експерти і виконавці повинні до кінця жовтня, а ухвалити кодекс планують вже в листопаді. Але самі ж гравці ринку ставлять під сумнів легітимність і органів самоврядування, які планується створити найближчим часом, і Кодексу професійної етики.

«Посвідчення отримали 94 виконавці, до реєстру занесені 54, а фактично діючих, які зайшли в професію і почали працювати, близько 30 осіб. Нас дуже мало. Чи буде довіра і легітимність до Асоціації і рад, які будуть сформовані такою кількістю людей, і яке буде ставлення (до цих органів. - АСН) тих людей, яких поки немає ще на ринку?» - ставить риторичне запитання приватний виконавець Сергій Крайчинський.

Згідно з інформацією з сайту Мін'юсту, 25 вересня стартує новий цикл іспитів для приватних виконавців. Але з огляду на темпи набору і не таку вже велику кількість охочих працювати в приватній службі відомству навряд чи вдасться досягти до кінця року запланованого результату - 250 працюючих приватних виконавців. Це при тому, що міжнародні донори рекомендували Мін'юсту набрати до 2018 року вдвічі більше таких фахівців.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови під час зростання Місяця допомагають залучити бажане, у тому числі щире кохання Щоб особисте щастя вже н....
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Магія чисел дозволяє людям ставати багатшими Головне — правильно її використати
більше матеріалів
/-0,45018100738525-/ /-pc-/
Top