counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Штучне завищення курсу, невраховані 200 мільярдів і подальша підтримка монополій. Чого очікувати від бюджету-2018


Переглядів: 127


Штучне завищення курсу, невраховані 200 мільярдів і подальша підтримка монополій. Чого очікувати від бюджету-2018

У п'ятницю, 22 вересня, у Верховній Раді України уряд збирається презентувати бюджет на 2018 рік. Законопроект "Про державний бюджет України на 2018 рік" зареєстрували в парламенті 16 вересня.

В уряді пишаються, мовляв, у документі вперше закладені рекордні трильйонні доходи і витрати. Прогнозні надходження до бюджету на 2018 рік мають скласти 1,118 трлн грн, а витрати - 1,198 трлн грн. Планується, що дефіцит бюджету знизиться з 2,7% (у 2017 році) до 2,4% або близько 79,2 млрд грн. На 10% наступного року збільшиться сума, яку буде передано до місцевих бюджетів. Для них передбачено 521 млрд грн.

бюджет, уряд, дефіцит, економіка, освіта, медицина, зарплата, бюджет-2018, корупція

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пояснив, що бюджет буде збільшуватися не за рахунок підвищення податків, а за рахунок економічного зростання, який, за його словами, передбачено на рівні 3%. Також прогнозується зниження рівня інфляції до 7%. Середній курс долара в документі підвищено в порівнянні з 2017 роком до 29,3 грн.

З більш як 1 трлн грн дохідної частини - 81 млрд в уряді очікують отримати від міжнародних позик. Головними джерелами інших 112 млрд грн будуть податки на додану вартість, доходи фізосіб і акцизи. Крім того, близько 150 млн доларів чиновники очікують отримати в результаті спецконфіскації майна колишніх високопоставлених чиновників.

Парадокси: Мінімалка знову виросте, але Пенсійний фонд збідніє

Витрати на соціальні послуги повинні вирости з 117 до 122,7 млрд грн. Мінімальна зарплата в 2018 році має зрости на 16,3% до 3723 грн, а середній прожитковий мінімум на 100 грн до 1700 грн. Це при тому, що стільки ж він становитиме вже з грудня 2017 року.

бюджет, уряд, дефіцит, економіка, освіта, медицина, зарплата, бюджет-2018, корупція

Парадокс - фінансування Пенсійного фонду наступного року скорочується на 15 млрд грн до 141 млрд грн в порівнянні з нинішнім роком. Це при тому, що пенсійна реформа передбачає збільшення пенсій більш ніж 9 млн осіб.

На покриття комунальних субсидій у бюджеті на наступний рік передбачено 55,1 млрд грн. Нагадаємо, що в 2017 році на субсидії в загальному передбачено 61,2 млрд грн. Але навіть цієї суми, за словами експертів, не вистачить до кінця року.

Освіта і медицина збагатшають

На освіту бюджет-2018 виділяє 217,5 млрд грн. У цю суму входить зростання заробітної плати для вчителів на 25%. 1 млрд грн планують витратити на модернізацію початкової школи.

Реформа охорони здоров'я наступного року стане державі у 112,5 млрд грн. Цього року на медицину було виділено 88,7 млрд грн. 1 млрд грн наступного року піде на програму «Доступні ліки», а на держзакупівлі ліків передбачено 6 млрд грн. Ще 1 млрд грн планують спрямувати на підтримку сільської медицини.

бюджет, уряд, дефіцит, економіка, освіта, медицина, зарплата, бюджет-2018, корупція

Витрати на оборону зростуть

Витрати на оборону в 2018 році зростуть до 165 млрд грн, що становить ті ж передбачені 5% ВВП. З них армія отримає 60 млрд грн, на закупівлю озброєння буде виділено 16,4 млрд, МВС, Держприкордонслужба і ДСНС отримають - 63,9 млрд (+10,8 млрд).

Основною статтею витрат буде зарплата військовослужбовців, правоохоронців, митників і рятувальників. Для порівняння, на нацбезпеку та оборону в бюджеті-2017 було передбачено 130 млрд гривень.

Мільярди продовжать укочувати в асфальт

На будівництво і ремонт доріг наступного року планують витратити 44 млрд грн. За ці гроші хочуть побудувати магістраль "Львів - Тернопіль - Хмельницький - Вінниця - Умань - Одеса - Миколаїв - Херсон", а також відремонтувати трасу "Київ - Харків - Довжанський".

На мале фермерство дали тільки 1 мільярд з 7

На розвиток аграрного сектора уряд збирається виділити трохи менше, ніж цьогоріч  - 7,3 млрд грн (у 2017 - 7,55 млрд грн). З них тільки 1 млрд грн планують спрямувати на розвиток невеликих фермерських господарств. Тим часом на 2 млрд грн будуть видані дотації аграріям.

бюджет, уряд, дефіцит, економіка, освіта, медицина, зарплата, бюджет-2018, корупція

Нереальна інфляція

Закладені в проекті бюджету цифри мало реалістичні, особливо що стосуються показників інфляції, вважає політичний і економічний експерт Всеволод Степанюк.

«При плановій девальвації гривні на 10% інфляції на рівні 7% бути не може за визначенням. Оскільки у нас інфляція має імпортний характер і вона випереджає девальвацію валюти, а не навпаки - відстає від неї», - пояснює він.

Тому експерт прогнозує вищий рівень інфляції наступного року. Сприяти зростанню вартості товарів і послуг у країні будуть насамперед збільшення заробітних плат у різних галузях, а також зростання мінімалки, вважає член Економічного дискусійного клубу Володимир Власюк.

«Якщо і говоримо про зростання зарплати, особливо мінімалки, то все це фактори, що сприяють зростанню інфляції. Можна говорити і про значно більше зростання заробітних плат, але якщо ці процеси не супроводжуються зростанням продуктивності праці і створенням доданої вартості, то це все призведе до зростання цін на базову продукцію і до високих темпів інфляції», - пояснив експерт.

Уряд завищує курс, щоб збільшити вартість газу і комуналки

З його слів саме завдяки зростанню інфляції, а також девальвації національної валюти, яка планується наступного року на рівні 15%, буде виконуватися доходна частина бюджету. У свою чергу, фінансовий аналітик Ерік Найман вважає, що реально національна валюта буде міцнішою, ніж прогнозують чиновники. Нагадаємо, в бюджеті середній курс закладений на рівні 29,3 грн за долар.

«Курс буде не такий страшний як він зараз малюється, тим більше перед виборами влада намагатиметься не дестабілізувати зовнішню ситуацію. Але це не дуже добре, що заклали 29,3 грн за долар, тому що цей курс піде в підвищення цін на газ, зокрема цін на газ для населення, бо у нас тепер пряма труба. І чим вищий курс - тим більше населення має платити за комунально-житлові послуги», - констатував фінансист.

200 млрд грн бюджетних грошей покладуть у кишені

Крім того, експерт вважає, що проект бюджету-2018 - це не бюджет розвитку і не соціальний бюджет, а передвиборний бюджет. За його словами, в цьому бюджеті вже закладено додатково близько 200 млрд грн неврахованих доходів, які, швидше за все, будуть витрачені саме на передвиборчу кампанію.

«Зростання ВВП закладено 3%, інфляція - 7%. І тому ми бачимо очікуване зростання номінального ВВП на рівні 10%, при цьому доходи держбюджету, як очікується, зростуть на 15%. А що таке різниця в 5% - це близько 160 млрд грн за рік. І левова частина цих грошей буде перерозподілена через корупційні канали. Додатково 50-60 млрд грн дасть інфляція, яка буде вочевидь вище, ніж 7%. Тому можна очікувати, що корупціонери вже зараз ділять близько 200 млрд грн неврахованого доходу, який закладається в держбюджет», - вважає Найман.

На думку експерта, вже в першому півріччі неврахований у бюджеті дохід буде консолідований у руках політичних сил, а в другій половині року почнеться передвиборне «розгойдування». Саме під кінець року, вважає Найман, українці зможуть відчути хоч якісь поліпшення і зрушення в реформах. Оскільки в такій спосіб кандидати в президенти будуть активно «підкуповувати» населення.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови під час зростання Місяця допомагають залучити бажане, у тому числі щире кохання Щоб особисте щастя вже н....
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Магія чисел дозволяє людям ставати багатшими Головне — правильно її використати
більше матеріалів
/-0,39198684692383-/ /-pc-/
Top