counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

ООН закликає світ відмовитися від пестицидів, але Американська торгова палата просить спростити їх ввезення в Україну


Переглядів: 157


ООН закликає світ відмовитися від пестицидів, але Американська торгова палата просить спростити їх ввезення в Україну

Фермерам потрібні нові пестициди - АТП

В Американській торговельній палаті і Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» закликали відкрити доступ аграріям до інноваційних продуктів захисту рослин. Іншими словами - спростити ввезення пестицидів, причому новітнього типу - для проведення випробувань на державному рівні. Дві організації закликали народних депутатів підтримати проект Закону №6606 «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України».

АТП і УКАБ вважають, що це дасть можливість поліпшити умови ведення агрохімічного бізнесу в Україні, дозволять українським аграріям отримувати новітні продукти якомога раніше і своєчасно реагувати на нові виклики в боротьбі зі шкідниками і хворобами, сприяти підвищенню врожайності, якості та безпеки сільськогосподарських культур.

ООН у 2017 році засудила застосування пестицидів

Звучить красиво, проте у всьому світі вживання пестицидів закликають якраз знижувати, а не збільшувати або розробляти нові. Так у своїй останній доповіді Рада ООН з прав людини стверджує, що незамінність пестицидів у справі забезпечення продовольством  населення планети - це міф. У березні цього року експерти ООН з питань продовольства і забруднення попередили про катастрофічні наслідки використання пестицидів і звинуватили виробників у "систематичному запереченні шкоди" і "агресивної тактики маркетингу". Експерти говорять, що виробники пестицидів блокують введення глобальних обмежень на їх використання.

Експерти ООН заявили, що пестициди мають катастрофічний вплив на навколишнє середовище, здоров'я людей та на суспільство в цілому. Хронічний вплив пестицидів пов'язано із захворюваністю на рак, хвороби Альцгеймера і Паркінсона, гормональними порушеннями, вадами розвитку і безпліддям.

У Китаї уряд вивчив свої землі на предмет отруєння пестицидами і встановив, що забруднення зробили непридатними для сільського господарства близько 20% орних земель.

Попри всі подібні попередження продажі пестицидів в світі ростуть. Зараз вони вже досягають $50 млрд на рік. Експерти ООН радять почати процес підготовки мирової угоди, яка б регулювала використання пестицидів, а також поступово замінювати пестициди на природні методи контролю шкідників.

Чи є альтернатива пестицидам?

Але ситуація не безвихідна, оскільки нові дослідження французьких вчених та аграріїв показують, що обмеження використання пестицидів не призводить до зменшення врожаю, швидше - навпаки! Їхні висновки неймовірні, проте - це факт: 78% усіх ферм можуть отримувати більший прибуток, якщо перейдуть з пестицидів на інші форми захисту врожаїв. При відмові від інсектицидів результати ще кращі: 94% всіх ферм не втратили б продуктивність, а близько 40% стали б вирощувати більші врожаї.

Ніколя Муньє-Жолен з Французького національного інституту сільськогосподарських досліджень, член команди дослідників вказує на те, що їхні результати дуже схожі з висновками експертів ООН. Французи стверджують, що багато фермерів хочуть відмовитися або замінити пестициди, але не мають достатньо інформації про їх альтернативу. Водночас вчені говорять - не всі пестициди повинні бути різко усунені. Їх потрібно поступово замінювати іншими методами - як то сівозміна, механічне прибирання бур'янів, використання резистентних сортів.

Нідерланди відмовилися від пестицидів 20 років тому

Більше половини своєї території Нідерланди використовують для сільського господарства і садівництва. У країні дуже висока густота населення і мало землі. Однак сучасні технології дозволяють цій країні не тільки забезпечувати саму себе продуктами, а й годувати кілька інших країн.

Дивовижний факт: попри розташування практично біля самого полярного кола Нідерланди є найбільшим у світі експортером помідорів. А все завдяки суперсучасним тепличним технологіям.

пестициди, УКАБ, американська торгова палата, добрива, урожай, фермери, фермерство

Обсяг виробництва збільшився  завдяки новій сільськогосподарській політиці країни, ухваленій ще двадцять років тому: "Виробляй удвічі більше, витрачай половину ресурсів". З 2000 року місцеві фермери завдяки теплицям скоротили витрати води на полив на 90%.

Вони практично повністю відмовилися від застосування пестицидів у теплицях, а з 2009 року нідерландські птахофабрики і скотобази скоротили використання антибіотиків на 60%. То чи не час усьому світу наслідувати приклад Нідерландів? А Україні принаймні почати ефективний контроль над агрохімікатами, які використовуються в нашій країні.

Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Всі ми люди, і кожен із нас має свої недоліки, вади та темні сторони Багатьом знакам зодіаку вони не видно, ал....
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Астрологія — це наука характер людини за Знаком Зодіаку Тому поради астрологів допоможуть і вдало вийти заміж,....
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття занепокоєння чи невизначеності щодо ва....
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливе почуття натхнення та романтики Ваша прист....
Білий приворот від зрад
Білий приворот від зрад
Набути гармонію в особистому житті може кожен Захистити свою сім'ю від зрад допоможе білий приворот
більше матеріалів
/-0,29200410842896-/ /-pc-/
Top