counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Вкрадене рефінансування. На кордоні затримали банкіра, підозрюваного в розкраданні півмільярда гривень


Переглядів: 118


Вкрадене рефінансування. На кордоні затримали банкіра, підозрюваного в розкраданні півмільярда гривень

У Харківській області правоохоронці затримали фігуранта справи про привласнення 35 млн гривень рефінансування Національного банку України і виведенні в офшори більше 510 млн грн з одного банку. Як повідомили в прес-центрі СБУ, чоловік намагався виїхати в Росію за паспортом громадянина РФ. Затримання відбувалося в пункті пропуску «Гоптівка».

У свою чергу в прес-службі Держприкордонслужби відзначили, що прикордонники відділу «Дергачі» Харківського загону виявили автомобіль марки Opel 2011 року випуску з невідповідними документами. Водієм авто виявився 41-річний громадянин РФ, який надав для перевірки свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - однак його номер не співпадав з номером кузова машини.

Артем Ситник, НАБУ, банк, Київська Русь, СБУ, кордон, паспорт РФ, банкір, Нацбанк, НБУ, рефінансування

Як вкрали півмільярда за добу

За інформацією СБУ, затриманий на кордоні підозрюваний разом зі своїми спільниками три роки тому уклав від імені банку, в якому працював, низку фіктивних угод, за якими фінансова установа була доведена до неплатоспроможності. Після визнання банку банкрутом розрахунки з вкладниками здійснював Фонд гарантування вкладів фізичних осіб за рахунок бюджетних коштів в сумі 540 млн грн.

При цьому банкір 35 мільйонів гривень рефінансування Нацбанку присвоїв відразу собі. Як тільки цей факт став відомий правоохоронцям, чоловіка оголосили в розшук, проте він більше трьох років успішно переховувався від органів досудового слідства, поки його не затримали 17 вересня. Суд обрав злочинцеві запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Виведення грошей з банку «Київська Русь»

Правоохоронці не називають ні імені підозрюваного, ні банку, в якому він працював і обікрав. Однак, якщо порівняти названі слідчими суми і ті, що фігурують у повідомленнях раніше, то підозра падає насамперед на колишнього менеджера банку "Київська Русь".

В кінці серпня цього року стало відомо, що поліція підозрює керівництво банку «Київська Русь» в розтраті 500 млн гривень рефінансування Національного банку. Згідно з постановою Печерського райсуду Києва, поліція встановила, що банк надав кредити підконтрольним фіктивним суб'єктам підприємницької діяльності.

«За рахунок отримання кредиту рефінансування від НБУ на загальну суму близько 500 млн гривень ПАТ «Банк «Київська Русь» в період 2013-2015 років шляхом видачі ризикованих кредитів підконтрольним підприємствам з ознаками фіктивності, не маючи гарантій повернення, розтратило кошти у великих розмірах», - повідомили в суді.

Як з'ясувало слідство, активи банку виводили через банки Австрії. Для виведення коштів також використовувалося схемне кредитування юридичних осіб та прийняття в заставу за кредитами сміттєвих цінних паперів. Крім того, станом на 1 серпня 2017 року вкладникам банку в рамках гарантійної суми виплатили компенсації на 2,14 млрд гривень (96,7% запланованих виплат).

Ще в грудні 2014 року видання Forbes Україна написало статтю про схеми виведення українських грошей через європейські банки, що прийшли на зміну "сірим" офшорам. Одна з найбільш поширених схем - розміщення грошей українських банків на кореспондентських рахунках в банках з Австрії, Швейцарії, Ліхтенштейну. Під заставу цих коштів банк видає кредити третім особам на території ЄС або в Україні. Далі фінанси списуються в рахунок погашення зобов'язань третіх осіб, наприклад, кіпрських компаній.

Згідно з даними джерел Forbes в НБУ, за цією схемою були виведені сотні мільярдів гривень низки банків, які вже перебувають під управлінням Фонду гарантування вкладів. У Національному банку України цю інформацію ніяк не прокоментували, а у Фонді гарантування вкладів не виключили міжнародних судових процесів за участю компаній - третіх осіб, на які видавалися кредити, під які в підсумку проходило списання з кореспондентських рахунків в банках ЄС, зокрема і австрійський банк Meinl Bank AG.

Мільярдні збитки від рефінансування НБУ

Ще в квітні цього року директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник повідомляв, що слідчі перевіряють законність витрачання коштів на рефінансування і причетність до цього процесу керівництва Національного банку України. За його словами, збитки обчислюються мільярдами гривень.

Ситник підкреслював, що в справі фігурує керівництво НБУ, яке пов'язане з виділенням низці комерційних банків мільйонів на рефінансування. Він уточнив, що в НБУ проводяться обшуки, проте також залучаються матеріали з-за кордону, так як більша частина грошей пішла в офшори і в іноземні банки.

Обшуки в НБУ проводилися 29 березня. Тоді повідомлялося, що були вилучені необхідні слідству документи в рамках розслідування кримінального провадження за фактами зловживання посадовими особами НБУ службовим становищем в період з 2015-го по 2016 роки, які спричинили тяжкі наслідки для державних інтересів.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Всі ми люди, і кожен із нас має свої недоліки, вади та темні сторони Багатьом знакам зодіаку вони не видно, ал....
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Астрологія — це наука характер людини за Знаком Зодіаку Тому поради астрологів допоможуть і вдало вийти заміж,....
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття занепокоєння чи невизначеності щодо ва....
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливе почуття натхнення та романтики Ваша прист....
Білий приворот від зрад
Білий приворот від зрад
Набути гармонію в особистому житті може кожен Захистити свою сім'ю від зрад допоможе білий приворот
більше матеріалів
/-0,30602407455444-/ /-pc-/
Top