counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Не можна зробити вигляд, що нічого не було. Як у США відповіли на план Путіна про "перезавантаження відносин"


Переглядів: 677


Не можна зробити вигляд, що нічого не було. Як у США відповіли на план Путіна про перезавантаження відносин

На третьому місяці президентства Дональда Трампа президент РФ Володимир Путін направив одного зі своїх дипломатів до Державного департаменту США з пропозицією про повну нормалізацію відносин між Сполученими Штатами і Росією. Документ, в якому були викладені всі пункти пропозиції, потрапив до журналістів видання  BuzzFeed News.

Журналісти повідомили, що в документі містилися пропозиції щодо відновлення відносин в дипломатичній, військовій і розвідувальних сферах, рівень яких різко впав після інтервенції РФ в Україну і Сирію. Мало того, Кремль запропонував зробити це «негайно».

До квітня спецпредставник президента Росії з кібербезпеки Андрій Крутських мав зустрітися з колегою з США для консультацій щодо «інформаційної безпеки». До травня США і РФ повинні були провести «спеціальні консультації» щодо військових дій в Афганістані, «ядерної угоди» з Іраном, «ситуації в Україні» і денуклеаризації «Корейського півострова».

До переговорів Путіна і Трампа повинні пройти зустрічі глав ЦРУ, ФБР, Ради нацбезпеки і Пентагону з російськими колегами для обговорення питань, що становлять взаємний інтерес. Також мали бути відновлені й інші дипломатичні і військові канали, які були відкриті при політиці «перезавантаження» адміністрації Барака Обами.

«Цей документ являє собою не що інше, як «дорожню карту» для повномасштабної нормалізації американо-російських відносин», - сказав віце-президент Фонду Карнегі Ендрю Вайс.

Таким чином, ця пропозиція Путіна Трампу розкриває одну з невисловлених думок і надій Москви - що Трамп не розділяє затяжний гнів США за імовірне втручання Москви у вибори в США в 2016 році і підтримає блискавичне зближення. Але в Штатах бачать ситуацію зовсім по-іншому.

«Він просто ігнорує все, що змушувало відносини погіршуватися, і прикидається, що втручання у вибори і кризи в Україні ніколи не відбувалося», - підкреслила Анджела Стент, колишній співробітник національної розвідки США, професор політології, радник з Росії при Біллі Клінтоні і Джорджі Буші.

Журналісти відзначають, що на сьогодні тільки невелика частина запропонованих Путіним зустрічей відбулася, і багато переговорів навряд чи відбудуться, оскільки Москва і Вашингтон виганяють дипломатів і закривають дипломатичні можливості. Посольство Росії у Вашингтоні відмовилося обговорювати цей документ.

«Ми не коментуємо закриті двосторонні переговори, які є звичайною дипломатичною практикою», - сказали в установі.

Чиновники в Білому домі і Держдепартаменті США відмовилися повідомити, хто привіз документ, але не заперечували його справжність. Вони також заперечували надії росіян на те, що їхня пропозиція здійснити. Як заявив представник прес-секретаря Ради національної безпеки, росіян ввели в оману новини про захоплення Трампа Росією. За його словами, російські офіційні особи могли просто "повестися" на публічні висловлювання Трампа, який неодноразово говорив про переваги взаємодії з Москвою ще в лютому.

Проте, не дивлячись на теплу риторику Трампа, фактичний рівень взаємодії між США і Росією з моменту вступу на посаду президента був сильно обмежений за межами відкритих каналів, якими користувалися держсекретар Рекс Тіллерсон, посол США в ООН Ніккі Гейлі і Білий Дім. Так, заступник держсекретаря США Том Шеннон і його російський колега Сергій Рябков провели одноденні дискусії про проблеми у стосунках між США та Росією.

У Сирії дипломати Держдепартаменту Майкл Ратні і Бретт МакГерк регулярно розмовляли з російськими колегами, щоб обговорити припинення вогню. Питання щодо України обговорював спеціальний посланник Курт Волкер з його російським колегою.

Тим часом Пентагон відверто скептично ставиться до взаємодії з росіянами в Сирії. У лютому голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Джозеф Данфорд зустрівся зі своїм російським колегою генерал-лейтенантом Валерієм Герасимовим в Азербайджані, але швидко зазначив, що зустріч не віщувала розширення співпраці з Росією в Сирії або де завгодно ще. У травні вони знову зустрілися в Туреччині.

Міністр оборони Джеймс Маттіс теж не перебільшує очікування від такої співпраці, повідомивши журналістам у лютому: «Ми зараз не в змозі співпрацювати на військовому рівні». Директор ЦРУ Майк Помпео вирушив у Москву в травні для переговорів з представниками російської розвідки, але представник агентства відмовився обговорювати характер зустрічі.

Зробити вигляд, що нічого не було, не вдасться, і не все залежить від Трампа

Просуваючи план перезавантаження, Москва, мабуть, недооцінила політичну віддачу, з якою зіткнеться адміністрація Трампа, якщо вона проведе широкомасштабне зближення на тлі гучних розслідувань ФБР і Конгресу про зв'язки з Росією.

«Путін, схоже, не розуміє, що повноваження Трампа не такі, як у нього. Обмежувачі і противаги, спеціальні прокурори і розслідування в Конгресі зв'язали руки Трампа, чого не буває з Путіним», - сказав експерт з Росії в Інституті Брукінгса Стівен Пайфер.

На прес-конференції в Китаї минулого тижня, коли його запитали, чи розчарований він у Трампі, враховуючи надії на поліпшення відносин, Путін відповів холодно: «Ваше запитання звучить дуже наївно. Він не моя наречена, і я не його наречений. У кожної країни є свої інтереси».

Рішення Конгресу США про нові санкції щодо Росії в серпні призвело до того, що Москва звільнила сотні американських службовців у Росії, що, в свою чергу, спонукало США закрити державне консульство РФ в Сан-Франциско. Не на це сподівався російський парламент, який вибухнув оплесками у ніч перемоги Дональда Трампа над Гілларі Клінтон.

«Коли росіяни представили цю пропозицію, у них склалося враження, що Трамп зробить те, що він сказав: укладе угоду з Путіним і нормалізує відносини», - сказала Стент.

«Це відбиття того, як працює їхня власна система. Якщо Путін хоче щось зробити, Дума згодна, міністерство оборони підпорядковується вимогам. Але в США багато з цих речей не входять у сферу інтересів Білого дому, навіть якщо у вас є президент, який прихильний до вас», - сказала експерт.

Високопоставлений чиновник Держдепартаменту визнав, що первинні очікування Москви були нереалістичними. На липневій зустрічі держсекретаря Тіллерсона з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим у Гамбурзі Тіллерсон підкреслив, що більш широке зближення неможливо, якщо не буде вжито позитивних дій Росії в Україні.

За словами двох американських чиновників, прагнення Москви призначати нові двосторонні зустрічі часом дратувало чиновників Держдепартаменту. Наприклад, на саміті в Манілі в серпні Лавров після двосторонньої зустрічі з Тіллерсоном розповів журналістам, що спеціальний посланник США по Україні Курт Волкер скоро вирушить у Москву, щоб обговорити кризу України. Однак офіційні особи США не погодилися провести зустріч у Росії і зажадали, щоб це сталося в іншому місці. В результаті американці перемогли і зустріч відбулася в столиці Білорусі Мінську.

Незважаючи на недавні розчарування, Кремль не відмовився від надій на нормалізацію відносин зі Сполученими Штатами, навіть якщо ще лунають погрози вигнати більше дипломатів і подати в суд на Вашингтон з приводу закриття дипломатичних об'єктів РФ у США. В інтерв'ю два тижні тому новий посол Москви в Вашингтоні Анатолій Антонов процитував березневу пропозицію Путіна Трампу і припустив, що документ все ще лежить на столі. «Ми завжди були зацікавлені в конструктивній взаємодії з Вашингтоном щодо всього двостороннього і міжнародного порядку денному», - сказав Антонов.

Але попри те, що Білий дім атакує незліченна кількість проросійських ботів, він до цього часу не здійснив тиск на Пентагон і Державний департамент для протидії російській агресії. За відсутності тиску американська національна бюрократична система не зможе рушити вперед.

«У США може не бути бажання повернутися до питання співпраці з огляду на те, що політика Росії щодо України і Сирії не змінилася», - сказав Пайфер.

Зрозуміло, чому минулого тижня Путін сказав під час бізнес-форуму, що колишній генеральний директор Exxon Mobil (держсекретар Рекс Тіллерсон. - Ред.) «потрапив в погану компанію».

Державний департамент США, в свою чергу, заявляє, що він залишається відкритим для поліпшення зв'язків. «Ми сказали росіянам, що шлях до нормалізації проходить в Україні», - сказав чиновник Держдепартаменту.

У підсумку російська березнева пропозиція містила численні зустрічі, терміни яких давно пройшли. Через 5 місяців після того, як пропозиція була подана, Конгрес переважною більшістю ухвалив закон про нові антиросійські санкції.

 

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
більше матеріалів
/-0,43003106117249-/ /-pc-/
Top