counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Державні виконавці підозрюються у створенні схеми багатомільйонних "відкатів" всередині відомства


Переглядів: 625


Державні виконавці підозрюються у створенні схеми багатомільйонних відкатів всередині відомства

Багатомільйонні, нічим не обмежені премії державних чиновників все частіше стають об'єктом пильної уваги журналістів. Не дивно, адже, всупереч очікуванням і запевненням влади, величезні суми зарплат, премій і доплат так і не стали гарантією того, що чиновники працюватимуть чесно і ефективно.

Журналісти оприлюднили скандальний матеріал про можливе існування схеми "відкатів" всередині Державної виконавчої служби. Цього разу програма "Наші гроші з Денисом Бігусом" розповідає про те, як захмарні, при цьому цілком офіційні, виплати її працівників стали джерелом поповнення неофіційної і, швидше за все, корупційної каси.

Журналісти вказують на недосконалість системи винагород державних виконавців на прикладі головного державного виконавця та абсолютного рекордсмена з виплат винагород Андрія Назаровця. Він за два роки своєї, скажімо відверто, не дуже важкої і курної роботи отримав винагород у розмірі 19 мільйонів гривень.

міністерство юстиції, державні виконавці, корупція, скандал,

Погодьтеся, неймовірна сума для державного чиновника з огляду на те, що все більше поглиблюється криза в країні і загальне зубожіння населення! Але ще більше обурює той факт, що отримав чиновник ці винагороди фактично з державного бюджету (!!!), бо стягувалася  ця сума з державної (збиткової останнім часом) компанії "Укрзалізниця"!

Тільки в 2016 році Назаровець як нагороду державному виконавцеві отримав 14 мільйонів гривень - це 35 річних зарплат його шефа - міністра юстиції Павла Петренка!

міністерство юстиції, державні виконавці, корупція, скандал,

Втім, самого міністра юстиції така різниця, здається, анітрохи не засмучує - він вважає її гарантією того, що державний виконавець робитиме свою роботу "на відмінно". Однак тут насторожує один момент - чому підлеглий самого міністра (який теж, до речі, повинен виконувати свою роботу на відмінно, а значить - і отримувати чималу зарплату) заробляє в десятки разів більше за свого шефа?

Журналісти підозрюють що, керівництво відомства, можливо, не залишається ображеним - так як, за їхніми словами, існує негласна схема, за якою 70% винагороди державного виконавця він зобов'язаний... передати "нагору". На пряме запитання про те, чи існує така схема, міністр юстиції відповів негативно. "Я про це нічого не знаю", - заявляє Павло Петренко.

"Це нонсенс, для мене це трохи дивно. Ну ось ви отримали гроші, з чого раптом ви повинні віддавати їх керівництву?" - зітхаючи, розмірковує у відповідь на це запитання заступник Петренка Сергій Шкляр. Він передбачає, що якщо навіть і існують такі схеми або підозри, то займатися ними повинні правоохоронні органи.

Відповідь, втім, не зовсім щира, бо виконавці насправді люди підневільні. Тому що отримають вони свої преміальні чи ні, безпосередньо залежать від рішення їхнього керівництва, а також - від низки їхніх попередніх дій щодо попередніх справ.

Журналісти поцікавилися у одіозного Андрія Назаровця - чи платив він "міністерську мзду". Той, червоніючи, наполегливо заперечує, каже "отримав всю суму на свій зарплатний рахунок і нікому нічого не віддавав". Однак журналісти достовірно встановили, що 9 грудня 2016 року Андрій Назаровець оформив довіреність на зняття грошей з його рахунку і завірив її у нотаріуса на ім'я якогось Миколи Лисенка.

Найбільше насторожує той факт, що цю довіреність Назаровець видав саме того дня, що і написав заяву на виплату йому величезної винагороди у 14 мільйонів гривень за реалізацію рішення суду по "Укрзалізниці". Ідеальний спосіб підстраховки на випадок, якщо виконавець раптом передумає ділитися своєю нагородою, чи не так?

Назаровець категорично відмовився говорити про те, ким є ця загадкова довірена особа, заявивши, що має повне право розпоряджатися своїми грошима як завгодно. За однією з його версій - він так вчинив для того, щоб "гроші не згоріли в банку і він встиг якнайшвидше їх зняти з рахунку". Втім, все б нічого, якби Миколі Лисенку не "довіряли" так масово в Державній виконавчій службі.

Наприклад, того ж дня, коли на нього була підписана довіреність Назаровцем, пан Лисенко отримав право розпоряджатися рахунком іншого працівника виконавчої служби (зараз вже колишнього) - Максима Борейка. Більше того - ще й завірив цей документ у того ж нотаріуса.

міністерство юстиції, державні виконавці, корупція, скандал,

Останній за доходами відстає від Назаровця, але теж вельми непогано заробив після реформи - 900 тисяч гривень. Журналісти стверджують, що махінації з довіреністю - далеко не збіг, а справжнісінька схема викачування грошей з Державної виконавчої служби через нагороди рядовим виконавцям.

Цікавий факт - другий держвиконавець, Максим Борейко, через п'ять днів після видачі довіреності на Лисенка анулював її в іншого нотаріуса. Нагорода на його рахунок все-таки була переведена, однак він сам був... звільнений. Журналістам вдалося розшукати Борейка завдяки тому, що він залишив свій телефон на сайті пошуку роботи. Однак багато розповісти їм він не зміг, попросивши передзвонити в інший день, але далі трубку вже не брав.

Віднедавна нечувані виплати державним виконавцям, без зайвого галасу і не привертаючи уваги ЗМІ, обмежили 300 тисячами гривень. Проте яка доля десятків мільйонів гривень, які до цього майже рік виплачувалися чиновникам?! Чи повинні вони бути повернуті назад у державну скарбницю або державним компаніям? Бо раз рішення було змінено, значить - воно було неправильним?

Експерти, які займалися підготовкою проекту реформування Державної виконавчої служби стверджують - в їхньому варіанті документа обмеження на виплати державним виконавцям було - 2% від стягнутої суми, але не більше ніж 300 тисяч гривень. Однак просто в ніч перед затвердженням документа ця поправка пропала з нього загадковим чином, створивши дуже зручну корупційну лазівку для держчиновників вищої ланки.

Як відреагував Мін'юст

Як би там не було, але, схоже, для міністра юстиції ця історія стала справжнім ударом. 12 вересня, наступного дня після виходу скандального розслідування в ефір, він скликав термінову прес-конференцію, щоб "розвіяти міфи", які, за його словами, побутують у ЗМІ. Вже з самої передмови до прес-конференції стає зрозуміло - визнавати існування схеми міністр не збирається.

Справді, під час прес-конференції міністр стверджує, що всі його підлеглі успішно пройшли перевірку на поліграфі - ніхто з них нічого не вимагав у колег, а також - не віддавав "наверх". Коментуючи інформацію про наявність довіреностей на сторонніх осіб, Петренко спочатку заявляє, що це особиста справа держвиконавців - кому надавати право користуватися своїми грошима.

Однак журналісти виявили наполегливість, ставлячи багато уточнюючих запитань на цю тему. Так що міністр зрештою змушений був пообіцяти, що буде проведена додаткова перевірка за цим фактом, а ЗМІ про її результати проінформують. Міністр закликав усіх, у кого є інформація про корупцію у відомстві, повідомляти на анонімну гарячу лінію.

Щонайменше одна людина - згаданий у нашій публікації пан Борейко, цією інформацією володіє. Але ЗМІ вже вийшли з ним на контакт, так що можна очікувати нових подробиць про "недореформовану" виконавчу службу. Якщо, звичайно, їх не виявить і не ліквідує раніше саме Міністерство.

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронські обряди — це простий і позитивний спосіб залучити до життя позитивні зміни За допомогою невигадливи....
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Техніка виконання бажань - це не чаклунство і не магія На жаль, ні в кого з нас немає чарівної палички, ні джи....
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
У кожному місяці є дні, сприятливі для будь-яких фінансових операцій Астрологи називають їх грошовими
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
У повсякденному житті нас часто чатують на клопоти та неприємності Використання оберегів та захисних талісмані....
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Стрес і занепокоєння нині не рідкість Практично щодня ми потрапляємо у стресові ситуації, але, на жаль, не зна....
більше матеріалів
/-0,37156510353088-/ /-pc-/
Top