counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Курятину перетворили на дорогий "делікатес", а держава ще й доплатила за це


Переглядів: 471


Курятину перетворили на дорогий делікатес, а держава ще й доплатила за це

Не минуло й півроку, як у Кабміні зацікавилися істотним подорожчанням продуктів харчування. Зокрема, в ході години запитань до уряду у Верховній Раді прем'єр-міністр Володимир Гройсман впевнено заявив, що ціни на м'ясну продукцію знизяться вже найближчими тижнями.

"Найближчими тижнями ми доб'ємося зниження ціни на м'ясопродукти всередині країни. Ми цього досягнемо. Я думаю, що це нам вдасться цього року. Я так це бачу. І весь тиждень цим питанням займалися", - сказав він.

Як вдасться досягти такої благої мети найближчим часом, прем'єр не пояснив, але зазначив, що на майбутнє в країні необхідно підтримувати роботу не великих агрохолдингів, а фермерських господарств.

"Наше завдання в 2018 році - нарощувати обсяги тваринництва і птахівництва в країні. Ми на сьогодні є серйозним експортером", - заявив він.

Курятина по-європейськи

Ціни на м'ясну продукцію в Україні почали рости вже з початку року. Як зазначив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, вартість яловичини за поточний рік зросла на 31% і зараз в середньому становить 108 грн за кг.

Під кінець серпня істотно додала в ціні і свинина. Всього від початку року вона подорожчала на 44% і кілограм цього м'яса зараз коштує в середньому 101 грн. За його оцінками, в Україні ціни на м'ясну продукцію в 2017 році досягли вже європейських відміток. А в деяких випадках навіть перевищили їх. Це, зокрема, стосується курятини.

Якщо в березні 2017 року продукти з курятини в Україні були дешевші, то в серпні вартість курятини зросла і зараз кілограм філе коштує практично як кілограм свинини. При цьому його вартість уже вище ніж у сусідніх європейських країнах.

Бройлер у тій же Польщі коштує 41 грн за кг, а в Україні - 63 грн. В Естонії таке м'ясо вже обійдеться в 70 грн, Литві - 95 грн. А ось філе курятини в Польщі і Естонії коштує в межах 95 грн, тоді як в Україні вже більше 100 грн.

«Ми вже наблизилися до межі нашої купівельної спроможності. Далі ми будемо їсти або імпортні продукти харчування, або ж стимулювати через дотації споживання українського продукту", - додав Дорошенко.

Рука уряду

Але і таке стимулювання не дає ефекту, оскільки за першу половину 2017 року держава виплатила птахівникам більше 50% всіх дотацій для сільгоспвиробників. А найбільший виробник курятини отримав більше 40% всіх виплачених дотацій.

«У сухому залишку маємо політику уряду, спрямовану на підтримку великого бізнесу за рахунок малого і середнього і за рахунок зростання цін. Уряд за останній рік все зробив для посилення ролі великого бізнесу, знімаючи всі існуючі бар'єри на споживчому ринку», - вважає Дорошенко.

Подорожчання м'яса курей в умовах монопольного ринку в Україні пояснюється виключно зростанням експорту, упевнений директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін. З його слів, великим виробникам курятини, яких в Україні можна порахувати на пальцях однієї руки і об'єм виробництв яких становить більшу частину на ринку, вигідніше продавати свій продукт за кордон. Що вони і роблять. А коли експорт зростає, різко скорочується пропозиція на внутрішньому ринку, і ціни, відповідно, зростають.

«Виробництво курятини на сьогодні повністю індустріалізовано, основний сегмент ринку виробляється промисловим способом, причому декількома виробниками, а коментувати ситуацію на монопольному ринку може тільки Антимонопольний комітет», - пояснив експерт.

АМКУ ніяк не ухвалить рішення

А ось Антимонопольний комітет розібратися з ситуацією не може вже більше року. Ще 7 липня 2016 року АМКУ почав розслідування щодо обґрунтованості зростання цін на ринку курячого м'яса. Рішення досі немає, але в комітеті попередньо знайшли виправдання такому подорожчанню.

Зокрема, в АМКУ вважають, що на ціну курятини вплинув дефіцит свинини на ринку в зв'язку з африканською чумою. Відповідно зріс попит - зросла і ціна. Також серед причин - подорожчання зернових, а також істотне збільшення експорту курятини.

Однак в Антимонопольному комітеті не виключають, що якщо зловживання монопольним становищем все ж буде виявлено, то буде порушено відповідну справу. Закінчити розслідування обіцяють вже в жовтні цього року.

А поки уряд і АМКУ потурають монополістам, українці з кожним місяцем витрачають все більше коштів на їжу. Зараз рівень витрат на продукти харчування однієї сім'ї в середньому становить вже понад 50% її доходів.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Прийнято вважати, що для досягнення щастя необхідно докладати багато зусиль Насправді, достатньо робити кілька....
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Вхід до будинку — сакральне місце, яке споконвіку оберігали Огородити своє житло від бід і проблем зможе кожен....
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
більше матеріалів
/-0,41694402694702-/ /-pc-/
Top