counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

В ООН гряде боротьба України з Росією за миротворців


Переглядів: 292


В ООН гряде боротьба України з Росією за миротворців

Україна розробила свій проект резолюції Ради безпеки ООН про введення миротворчої місії на Донбас. Про це заявив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

За словами посла, в документі прописано, що участь у місії представників Росії неможлива, а самі миротворці повинні розміщуватися на українсько-російському кордоні.

«Не може країна, яка є стороною конфлікту (Росія), одночасно бути миротворцем. Це не може бути тільки охорона спостерігачів ОБСЄ. Для цього простіше їх озброїти, а не заводити туди ще якісь військові сили ООН, які будуть їх охороняти. Ми не згодні, що повинні погоджувати це з представниками ОРДЛО, оскільки стороною конфлікту є Росія», - заявив Єльченко.

Посол додав, що українська сторона в кінцевій резолюції про відправлення миротворців на Донбас розраховує, що миротворці ООН будуть присутні у всіх районах в зоні конфлікту, зокрема на кордоні, а принциповим моментом є виведення російських військ з ОРДЛО до розгортання місії.

Раніше Єльченко повідомив, що президент України Петро Порошенко під час засідання Генасамблеї ООН 20 вересня підніме питання про введення миротворців асамблеї на Донбас. Єльченко зазначив, що поки конфлікт не буде заморожений, жодна країна світу не відправить на Донбас свою місію.

Російська резолюція

5 вересня після саміту БРІКС у Китаї президент Росії Володимир Путін заявив, що згоден з введенням миротворців ООН на Донбас. Однак лідер Кремля назвав свої умови. Так, він зазначив, що це будуть «навіть не миротворці», а люди, що забезпечують безпеку місії ОБСЄ.

«Ці сили повинні знаходитися на лінії розмежування і не на якихось інших територіях. Третє - розв'язання цього питання має відбутися тільки після розведення сторін і відведення важкої техніки», - додав Путін.

Після цього Путін дав вказівку міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову підготувати російську резолюцію в РБ ООН про введення миротворців. Буквально того ж дня російська сторона направила проект резолюції про розміщення миротворців на Донбасі.

«Сьогодні нами направлено відповідний проект резолюції голові Ради Безпеки і генеральному секретарю ООН. Сподіваємося, що найближчим часом він буде поширений серед членів ради. Є намір скликати відповідні консультації на рівні експертів, а потім, після повернення місії СБ ООН з Ефіопії», - сказав постпред Росії при ООН Василь Небензя.

Терористи «ЛНР» і «ДНР» мають свою думку

Відразу після заяви Путіна ватажок терористів так званої «ДНР» Олександр Захарченко заявив, що без згоди псевдореспубліки пропозицію президента Путіна про розміщення миротворців ООН на Донбасі не можна прийняти.

«Пропозицію Президента Росії в Радбезі ООН розглянути питання про введення миротворців ООН на Донбас треба обговорювати», - заявив Захарченко.

Лідер бойовиків також заявив, що миротворців не можна вводити на Донбас до виконання Мінських угод. «У будь-якому випадку, ми готові обговорювати зазначену ініціативу і наполягаємо, що без схвалення з боку «ДНР» і «ЛНР» ніякі зміни в форматі врегулювання неможливі», - додав ватажок терористів.

У свою чергу ватажок «ЛНР» Ігор Плотницкий також заявив, що обговорення питання про введення на Донбас миротворців ООН залежить від виконання Україною Мінських домовленостей. Лідер бойовиків вважає, що Україна не виконує взяті на себе зобов'язання.

«Тільки в умовах припинення вогню і відведення українських військ і озброєння від лінії розмежування можна повернутися до розгляду питань введення на Донбас миротворців Організації Об'єднаних Націй», - сказав він.

Українська позиція

Україна категорично не влаштовують умови, на яких Путін хоче ввести миротворців на Донбас. У Міністерстві закордонних справ України повідомили про неприйнятність переговорів офіційного Києва з представниками ОРДЛО щодо введення миротворчої місії ООН.

У міністерстві підкреслили, що не може бути й мови про «отримання згоди на проведення ОПМ від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО за підтримки, фінансування і матеріально-технічного забезпечення з боку Російської Федерації».

У заяві відомства також зазначалося, що Росія намагається представити агресію внутрішнім конфліктом України та спотворити ідею і цілі введення миротворчої операції.

Як зазначила перший віце-спікер Верховної Ради, представник Києва в ТКГ з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, не може бути й мови про миротворців уздовж цієї лінії зіткнення.

«Це лінія конфлікту, зіткнення з тимчасово окупованими територіями, лінія, яка повинна назавжди зникнути з землі України у день повернення контролю над кордоном», - сказала вона.

Крім того, як заявив екс-міністр закордонних справ України і народний депутат фракції «Батьківщина» Борис Тарасюк, Путін веде гру, пропонуючи миротворців на лінію розмежування, так як «навряд чи Росія може бути зацікавлена у введенні миротворчого контингенту ООН».

«Україну могло б зацікавити розміщення миротворців на кордоні з Росією. Але ніяк не на лінії розмежування, це означатиме міжнародну легітимізацію і фактично заморожування конфлікту. Це не відповідає нашим інтересам», - додав він.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Час не стоїть на місці, як і наше життя Зміни неминучі, деякі з них здатні вказати початку нового етапу
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Щодня на нас з вами чекають нові пригоди, і щоб вони були позитивними, важливо прислухатися до порад астрологі....
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 23 квітня 2024 року наголошує, що важливо прислухатися до інтуїції Вона може вказати напрямок і до....
більше матеріалів
/-0,50246095657349-/ /-pc-/
Top