counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Українці в Польщі заробляють $5 млрд на рік і розв'язують замість поляків міграційне питання


Переглядів: 135


Українці в Польщі заробляють $5 млрд на рік і розв'язують замість поляків міграційне питання

Після того, як Україні було надано безвізовий режим з Євросоюзом, все більше наших співгромадян їдуть на заробітки за кордон, і найчастіше - в сусідню Польщу. Українці не лише працюють на процвітання поляків, але також дають Польщі можливість заявити в ЄС, що влада країни допомагає мігрантам і тому не має наміру більше брати біженців з Сирії, Афганістану та інших країн.

За словами міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського, тільки за перше півріччя 2017 року Польща видала українцям 750 тисяч віз з правом проживання та праці, передає «Польське радіо».

українці, Польща, Вітольд Ващиковський, працівники, страхування


Міністр вирішив відповісти на заяву кандидата від Соціал-демократичної партії Німеччини на пост канцлера цієї країни Мартіна Шульца, який під час телевізійної передвиборчої дискусії з Ангелою Меркель звинуватив Польщу й Угорщину у відмові приймати біженців.

Шульц також підкреслив, що ці 2 країни перешкоджають появі європейської міграційної політики. Ці дії, за словами німецького політика, можуть призвести до фінансових наслідків для Польщі.

У відповідь Ващиковський заявив, що ЄС слід було б займатися «імміграційними кризами, які насуваються на Європу з усіх боків». Він уточнив, що в 2016 році Польща видала українцям понад 1,2 млн віз, за ​​півроку 2017 року - вже понад 750 тисяч віз. Таким чином, поляки замовчують, що до них їдуть не просто біженці, а працівники з України. Цей факт дозволяє отримувати подвійний профіт - збільшити доходи в бюджет і при цьому обґрунтовано відмовляти біженцям, наприклад, з Африки.

«Допомагаємо іммігрантам. Тому прошу пана Шульца (...) отримати більш детальну інформацію, ознайомитися з ситуацією і не використовувати фальшиві аргументи у внутрішніх, передвиборних дискусіях в Німеччині», - заявив Ващиковський. Він закликав також до «справедливого підходу» з цього питання.

Крім того, за словами польського міністра сім'ї, праці і соціальної політики Ельжбети Рафальської, з кожним місяцем у Польщі зростає кількість українських працівників, за яких роботодавці сплачують страхові внески в Управління соціального страхування (ZUS).

Так, наприкінці червня внески в ZUS зробили більше 270 тисяч працівників з України. Найбільше застрахованих громадян України - у Варшаві, приблизно 50 тисяч, на другому місці українці Вроцлава - 21 тисяча. Рафальська підкреслила, що в міністерстві вітають збільшення числа застрахованих працівників, так як цей показник демонструє, що українці все частіше виконують легальну роботу.

Для українців у цьому також є свій плюс, адже застраховані працівники мають гарантії страхування від можливих хвороб та інших несподіваних ситуацій. Більше того, застраховані українці можуть отримувати польську пенсію, що гарантує угода, підписана між країнами 1 січня 2014 року.

Умовою набуття права на отримання пенсії з польської системи є досягнення пенсійного віку (з 1 жовтня 60 років для жінок і 65 для чоловіків) і зареєстровані страхові внески на рахунку в ZUS (незалежно від їх суми).

Разом з тим, працевлаштування українців в Польщі може ускладнитися вже з наступного року, після зміни правил влаштування на роботу іноземців. Вже з 1 вересня вводиться процедура припинення чинних правил реєстрації заяв про намір доручити роботу працівникові з-за східного кордону Польщі. Раніше отримати таку декларацію було дуже легко.

Як зазначив міністр Ващиковський, українці з Польщі переводять щорічно до 5 млрд євро. За даними польської сторони, в країні проживає понад 1 млн українців.

«Понад мільйон українців живе, працює, заробляє, нарощує свій дохід, який відправляє в Україну. За підрахунками фінансових установ, від 3 до 5 млрд євро переводять в Україну сім'ям, бізнесу», - заявив голова МЗС Польщі.

Дані польських чиновників підтверджуються і в Україні. Так, за результатами опитування Соціологічної групи «Рейтинг», серед українських громадян, які працювали за кордоном протягом останніх 5 років, найбільше виїжджали на роботу в Польщу - 36%, на другому місці Росія (25%), по 5% працювали в Чехії та Німеччини, 3% - в Італії, решта - в інших країнах, в переважно Західної Європи.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів
/-0,36772799491882-/ /-pc-/
Top