counter
Стрічка новин
Вибрати все
16 Квітня
15 Квітня
Всі новини...

А батон же - золотий! Попри хороший урожай хліб дорожчатиме


Переглядів: 173


А батон же - золотий! Попри хороший урожай хліб дорожчатиме

Урожай зернових в Україні, незважаючи на примхливу погоду, великі перепади температури і урагани, багатий. Мінагропрод підрахував - ранніх зернових і зернобобових культур зібрали 37,3 млн тонн. Це за результатами обмолоту 9,6 млн га.

При цьому, за даними міністерства, аж 15 областей отримали максимальну середню врожайність пшениці, ячменю та ріпаку з гектара. Валовий збір пшениці станом на 28 серпня становив 26,6 млн тонн при врожайності 41,8 ц/га.

Традиційно величезна частина врожаю вивозиться на експорт. Тільки за підсумками 2016-2017 маркетингового року Україна встановила новий абсолютний рекорд з експорту зернових - 43,8 млн тонн.

Що залишиться в Україні - продадуть втридорога. Принаймні у цьому впевнені експерти. Всі тенденції ринку, кажуть вони, вказують на те, що зупиняти зростання цін ніхто не збирається.

Вже у вересні ціни на борошно в Україні виростуть, а до кінця року знову подорожчає хліб

Виробники і зерна, і муки, і хліба рівняються на світові ринки, де вартість зернових весь час зростає. Ціни на нього в цьому році особливо швидко піднімаються в США. Там через нечувану посуху зафіксований рекордний неврожай.

Суто з комерційних міркувань українських зернотрейдерів можна зрозуміти - навіщо їм продавати в Україні щось дешево, якщо за кордоном за той же товар дають в два-три рази дорожче?

Особливо підхльостує виробників піднімати ціни той факт, що Кабінет міністрів скасував державне регулювання цін на соціальні продукти і вважає правильним свій крок. Про це неодноразово заявляв і сам прем'єр Гройсман та його підлеглі. Цим кроком уряд навмисне чи ні немовби дає дозволяючий сигнал на гонку цін.

Нівелювати удар від постійного дорожчання їжі нинішній Кабмін намагається обіцянками чергового підняття мінімальних зарплат, реалізацією медичної реформи тощо.

Втім, прагматична частина населення давно не сприймає ці обіцянки серйозно. Адже перше підняття мінімальних зарплат минулого року вже підняло ціни, а значить - друге і всі наступні приречені мати той же ефект.

Час сушити сухарі

Отже, до нового року хліб піднімається в ціні щонайменше на 10%. Багато хто скаже - це не так і багато, та ще тільки хліб. На жаль, традиційно подорожчання будь-якого соціального продукту тягне за собою ланцюгову реакцію нерегульованого зростання інших продуктів. Тобто фактично варто бути готовим до подорожчання всього ряду продуктів харчування в Україні. Власне, цей процес за останні кілька років і не припинявся.

Зростання вартості зерна вплине не тільки на хліб, але і на вартість м'ясної продукції - кури, свині, рогата худоба - все це вигодовується зерном зокрема.

Через подорожчання зерна слід очікувати і значного подорожчання молочної продукції

І до цього часу виробникам молока - приватному сектору і нечисленним молочним фабрикам жилося не солодко. Величезна вартість кормів і пального давно зробила виробництво молока невигідним. У селах приватні молочники здають дійних корів на м'ясокомбінати сотнями - їх нічим годувати.

До цього часу переробники закуповують у населення незбиране молоко по 3 гривні за літр. При такій вартості продукту тримати тварина не виходить навіть "за собівартістю".

Їжа для корови стала коштувати дорожче, ніж молоко, вироблене нею. Антимонопольний комітет неодноразово закликали звернути увагу на факт явної змови на ринку закупівель молока, проте найменша реакція цього органу відсутня донині.

Генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко пише на своїй сторінці в соцмережі, що станом на 21 серпня за останній рік подорожчали двадцять дві позиції з двадцяти трьох у списку соціальних продуктів харчування, а це майже 96% від загального числа.

Причому з абсолютно незрозумілих причин продукти дорожчають навіть випереджаючи торішню інфляцію - 12,4%.

При цьому всі види м'яса подорожчали більш ніж на 30%: яловичина - на 31%, курятина - на 34%, а свинина - на 44%. Якщо ж брати овочі, то подорожчання становить від 47 до 115%, молочних продуктів - від 31 до 37%, цукру - 20%.

"Абсолютним лідером з подорожчання можна вважати молочну продукцію і м'ясо, масло вершкове, яке додало в ціні 38,5 грн на 1 кілограм, свинина - 30,3 грн, яловичина - 25,3 грн, сир м'який - 22,4 грн, сало - 13,6 грн, тушка куряча - 13,4 грн", - говорить Олексій Дорошенко.

«Соціальний» білий хліб подорожчав на 1,8 грн, і середня його ціна становить 12,2 грн, а чорний додав 1,9 грн і коштує 12 грн за кілограм.

 Хлібна монополія старої влади і як з'явився "золотий батон"

Так чому хліб росте в ціні більше за інфляцію? Є одна причина, не пов'язана з врожайністю або світовими тенденціями. Річ у тім, що кількість хлібокомбінатів в Україні постійно знижується. Звичайно, це не означає, що українці стали їсти менше хліба або що його не вистачає. Випікається хлібобулочної продукції навіть більше, ніж будь-коли.

Просто ринок виробництва хліба вже кілька років поспіль, а якщо бути точним - то шість років, монополізується. Малі хлібзаводи закриваються, замість них відкриваються нові величезні комбінати, які диктують свої умови ринку.

Ще за часів президентства нині побіжного Віктора Януковича наближені до влади проявили певну кмітливість, зробивши ставки саме на виробництво найбільш споживаних соціальних продуктів - хліба, молока і м'яса. Немає ніякого геніального розрахунку, крім того, що люди можуть відмовитися від авто, від нової квартири і пальто, але їсти будуть завжди.

Саме в цих галузях активно формуються величезні монополії, залишаючись поза увагою Антимонопольного комітету.

Простий приклад: коли в 2012 році наближений до клану Януковича "і нині нардепствуючий" Володимир Мисик відкривав свій величезний хлібзавод у селі Крушинка Васильківського району, всі інші пекарні в околицях просто закрилися.

Тоді ще місцеві жителі, які втратили роботу, журилися - на новий "завод Януковича", так вони його називали, беруть далеко не всіх, хоча зарплати там дуже хороші. Уявити розмах виробництва нескладно, дізнавшись кількість його співробітників - 600!

І дійсно, відкривати підприємство з'явився сам Віктор Янукович з пошаною. Його назвали "найбільшим хлібозаводом Європи".

хліб, ціна, подорожчання, вартість, продукти, харчування, їжа, янукович, Кулиничі

 

Після відкриття комбінату тодішній прем'єр Микола Азаров радісно пророкує розширення мережі саме комбінатів з цією торговою маркою по всій Україні, що і сталося, незважаючи на революцію і війну. І таких прикладів монополізації ринку безліч в Україні.

А ось нинішній мер Чернігова, багаторазовий нардеп і також наближений до Януковича Владислав Атрошенко є головою Наглядової ради ВАТ «Хліб Києва». Свого часу журналісти встановили, що золотий хлібобулочний виріб Віктору Януковичу подарував саме цей булочний олігарх.

Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпізнати людину з поганою енергетикою
Як розпізнати людину з поганою енергетикою
Уміння розпізнавати людину з негативною енергетикою — це безперечний плюс для всіх, хто хоче захистити себе ві....
Талисманы по фэн шуй: любовь, счастье, деньги
Талисманы по фэн шуй: любовь, счастье, деньги
Фен-шуй є найдавнішим вченням про гармонію та щастя, причому не тільки душі, а й тіла Які талісмани допоможуть....
Місячний день сьогодні 16 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 16 квітня 2024 року
Поради астрологів, відображені в щоденному місячному календарі, стануть гарною підмогою для ведення справ Своє....
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні для вас настане день яскравих вражень та несподіваних поворотів Буд....
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
16 квітня о 10:26 розпочнеться дев'ятий місячний день Фаза Місяця – зростаюча
більше матеріалів
/-0,32490611076355-/ /-pc-/
Top