counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Зрубав дерево - отримай термін! Президент підписав закон, що посилює відповідальність за вирубування лісу


Переглядів: 459


 Зрубав дерево - отримай термін! Президент підписав закон, що посилює відповідальність за вирубування лісу

Сьогодні 31 серпня, Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат". Про це повідомляє прес-служба глави держави.

"Реалізація закону сприятиме збереженню природних цінностей європейського значення, зокрема пралісів, у рамках виконання вимог Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат", - йдеться в повідомленні.  

Причиною ухвалення даного закону стало катастрофічне вирубування лісів у Карпатах. У пояснювальній записці до законопроекту уточнюється, що зараз в українських Карпатах налічується близько 50 тис. га лісів, з них 30 тис. га в природно-заповідному фонді і близько 20 тис. га - у господарських лісах.

При чому бажання заробити не зупиняє «лісорубів» навіть перед вирубкою дерев у заповідниках, національних природних чи ландшафтних парках, а також у буферній зоні міжнародної спадщини ЮНЕСКО.

Зокрема, тільки в Ужанському національному парку за останні 10 років було вирубано 121,6 га лісів, у національному парку «Сколівські Бескиди» - близько 10 га, в заказниках Грофа і Брадульський - 10-12% лісів, у заповідному урочищі «Тусули» - 20% лісів. Також за останні 10 років у 10 карпатських заказниках і заповідних урочищах вирубано близько 1,8 тис. га лісів. Зараз в об'єктах природно-заповідного фонду, де є ліси, дозволені 11-12 різних видів рубок.

До ухвалення вищевказаного законопроекту в Україні праліси взагалі ніяк не захищалися. Новий документ, який набуде чинності наступного ж дня після його опублікування в офіційному виданні, забороняє всі види рубок, будівництво споруд, прокладення шляхів, випас худоби або проїзд транспортних засобів у природних лісах і пралісах.

Крім цього, законопроект вводить адміністративну відповідальність за порушення вимог охорони природних лісів і пралісів. Зокрема для посадових осіб передбачено штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн). За випас худоби або промислову заготівлю лісу порушнику загрожує штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн).

Передбачена документом і кримінальна відповідальність за незаконну рубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду. За таке порушення загрожує штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-8500 грн) або арешт на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на 3 роки.

Якщо подібні дії особа скоїла неодноразово або за попередньою змовою з групою осіб, їй загрожує обмеження волі на строк від 2 до 5 років або позбавлення волі на такий же строк.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
більше матеріалів
/-0,43218302726746-/ /-pc-/
Top