counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

У МОЗ розповіли, як лікуватимуть українців з 1 січня 2018 року


Переглядів: 554


У МОЗ розповіли, як лікуватимуть українців з 1 січня 2018 року

З 1 січня 2018 року кожен пацієнт зможе самостійно вибрати собі сімейного лікаря, а первинна медична допомога буде реально абсолютно безкоштовною. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

«Пацієнт може вибрати свого сімейного лікаря і укласти з ним декларацію і таким чином зареєструватися в електронній системі охорони здоров'я E-Health. З цього часу вся медична інформація буде зберігатися у вашій електронній медичній карті. Це дозволить лікарю бачити повну картину й історію хвороб, а також не втрачати інформацію», - йдеться в повідомленні.

Укласти договір з лікарем можна буде в будь-який час, а якщо обраний лікар вимагатиме додаткові кошти при лікуванні, в такому випадку можна буде звернутися зі скаргою до Національної служби здоров'я, яка має бути створена до 2018 року. Крім того, пацієнт з легкістю зможе замінити лікаря.

В амбулаторії сімейного лікаря базові аналізи робитимуться безкоштовно, а також буде розширено перелік ліків, вартість яких за рецептом від сімейного лікаря буде відшкодовуватися державою повністю або частково за програмою «Доступні ліки». Зараз у цю програму включені ліки тільки для діабетиків, хворих на серцево-судинні захворювання і бронхіальну астму.

В середньому в 2018 році держава буде платити лікарю за одного пацієнта 370 грн на рік. У 2019-му ця сума буде збільшена до 450 грн на рік і планується, що з року в рік ця сума буде поступово збільшуватись.

«При цьому середній тариф коливається в той чи інший бік, залежно від різних чинників. Наприклад, якщо серед пацієнтів будуть діти до 5 років або пенсіонери віком 65+, тариф буде майже вдвічі вище», - уточнюється в повідомленні МОЗ.

Лікар первинної ланки матиме окремий бюджет на аналізи для пацієнтів. Зміниться також механізм роботи і для самих лікарів. Оскільки з 2018 року вони зможуть стати фізичною особою-підприємцем і відкрити власну практику, а також об'єднуватися з іншими лікарями в амбулаторії або центри первинної медичної допомоги. В такому випадку бюджет на підтримку пацієнтів піде безпосередньо на рахунок медика.

А якщо лікар працює як найманий працівник у комунальних установах первинної медичної допомоги, тоді він домовляється про зарплату з керівництвом цього закладу. При цьому тарифна сітка, яка діє сьогодні, до зарплати застосовуватися не буде.

Стати лікарем первинної ланки можуть сімейні лікарі, педіатри або терапевти. З огляду на те, що лікар первинної ланки зможе укласти договори максимально з 2 тис. пацієнтів, то його прибуток за рік може скласти близько 700 тис. грн.

«Власний прибуток лікаря ефективної сімейної практики з 2000 пацієнтів у статусі ФОП - до 18 тис. грн на місяць, медсестри - до 12 тис. грн. При цьому в групових практиках менші витрати і більші доходи», - пояснили в Міністерстві охорони здоров'я.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,41377592086792-/ /-pc-/
Top