counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Що чекає українських школярів і їхніх батьків у новому навчальному році


Переглядів: 289


Що чекає українських школярів і їхніх батьків у новому навчальному році

Через день в Україні почнеться новий навчальний рік, в якому і школярів, і батьків, і вчителів чекає багато нововведень. Про основні інновації в ході засідання Кабміну повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, а також уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

За словами Лілії Гриневич, цього року понад 400 тисяч учнів першого класу сядуть за парти, для цього в селах додатково відкрита 201 школа. Вона уточнила, що найбільші поновлення торкнуться програми для 5-9 класів.

У свою чергу Микола Кулеба зазначив, що оновлена ​​навчальна програма спрямована на розвиток у дитини життєвої компетентності, нових умінь, ініціативності, а також на формування цінностей, заснованих на знаннях. Іншими словами, дітям будуть прищеплювати навички ефективної самореалізації.

«Ці нововведення - важливий крок до подальшої побудови абсолютно нового стандарту освіти. У них враховані результати обговорення предметних робочих груп, пропозиції батьків і вчителів щодо вдосконалення навчальної програми для 5-9 класів... У внесенні пропозицій взяли участь понад 1220 авторів, які залишили понад 10 тисяч пропозицій і коментарів до них», - підкреслив Кулеба.

Революція в навчальному процесі

Цього року Міністерство освіти і науки продовжує вносити кардинальні зміни в навчальний процес. Поступово буде вводитися освітня концепція «Нова українська школа», яка передбачає 12-річний період навчання в школі. Повноцінно її впровадять тільки наступного року, однак уже зараз і вчителі, і школярі будуть готуватися до її запровадження.

Відповідно до нової системи, в загальноосвітніх школах створять інклюзивні класи, в яких діти з особливими потребами зможуть навчатися зі своїми однолітками.

У міністерстві відзначили, що структуру навчального року школи будуть погоджувати з місцевими органами влади. Вони ж вирішать, буде це навчання по триместрах чи ні. Загальне правило: рік починається з 1 вересня і завершується не пізніше 1 липня, а канікули повинні тривати не менше 30 днів.

Домашні завдання на канікули відтепер задавати не будуть, та й в цілому домашніх завдань стане менше, але тільки у школярів 2-4 класів. Учні 1-го класу і зовсім не отримуватимуть домашніх завдань. Не буде відпрацювань карантинів і вимушених канікул по суботах. Тобто якщо в школі 5-денний навчальний тиждень, то він буде таким цілий рік, незалежно від опалювального сезону або інших чинників.

Учням у початкових класах відтепер не будуть виставляти бали. Всі чотири роки в початковій школі не будуть оцінюватися такі предмети, як музика, образотворче мистецтво, трудове навчання. Крім того, вчителі більше не будуть оцінювати каліграфію дитини, оцінка не буде знижуватися, навіть якщо в зошиті будуть акуратні виправлення.

Таким чином міністерство пропонує відійти від «карального» оцінювання. З цих міркувань заборонені дошки пошани і будь-які рейтинги, здатні негативно вплинути на самооцінку дитини. Для цього учням початкової школи дозволили писати в робочих зошитах олівцями аж до 3 класу. Мало того, вчителі перестануть використовувати червоні ручки і перейдуть на більш лояльний зелений колір.

Учні 9-го класу отримають доступ до електронної версії шкільних підручників. Вчителям же дозволять самостійно переносити теми уроків, збільшувати або зменшувати кількість годин на вивчення матеріалу.

Найбільш відчутні зміни, як уже говорилося, торкнуться учнів 5-9 класів. Дітям будуть активно формувати математичну та інформаційно-цифрову компетентність. Іншими словами, учня будуть спрямовувати до того, щоб він не просто вчив матеріал, а вмів ще й оцінити, усвідомити і зробити висновки. Активно будуть пропагуватися знання мов.

Основні зміни у вивченні української мови будуть у тому, що більшість творів і творчих робіт матимуть практичне спрямування. Новий обов'язковий вид роботи - есе. До практичності будуть схилятися і на уроках математики, де більшості завдань буде дано практичний сенс.

У вивченні літератури почнеться осучаснення. Так, в 5 класі приберуть багато народних казок, замість яких почнуть вивчати творчість Зірки Мензатюк, а також Леоніда Глібова, Євгена Гуцала, Василя Симоненка. На уроках інформатики в 9-му класі з'явиться 3D-графіка і основи бази даних, комп'ютерну графіку почнуть вчити вже в 6-му класі, текстовий редактор - у 8-му, як і створення і публікація веб-ресурсів.

Важливі зміни торкнуться і уроків історії. Так, вводиться синхронізоване вивчення історії України та всесвітньої історії в 7-9 класах.

На уроках фізкультури учні зможуть займатися регбі, корфболом, петанком, фехтуванням, військово-спортивними іграми, степаеробікою.

Новий навчальний рік у Києві

У Києві для підготовки садків і шкіл до нового навчального року з бюджету виділили понад 2 млрд грн. Як пообіцяв мер міста Віталій Кличко, цього року здійснять термомодернізацію будівель 11 навчальних закладів, капітальний ремонт у 90 дитсадках, спортивних залів - у 38 школах.

«Буде розширено мережу інклюзивних класів. У порівнянні з минулим навчальним роком кількість загальноосвітніх навчальних закладів з інклюзивним навчанням збільшиться в 1,6 разу і складе 52, кількість інклюзивних класів збільшиться майже на третину. Для дошкільнят додатково буде функціонувати 5 груп для забезпечення інклюзивним навчанням дітей з особливими потребами. Це на 10% більше, ніж минулого року», - поділився Кличко.

Він додав, що у Києві цього року школярів стало більше на 22,3 тисячі.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
більше матеріалів
/-0,32041788101196-/ /-pc-/
Top