counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Гроші дорожчі здоров'я. У МОЗ розповіли про «мертві душі» серед інсулінозалежних пацієнтів


Переглядів: 55


Гроші дорожчі здоров'я. У МОЗ розповіли про «мертві душі» серед інсулінозалежних пацієнтів

Щорічно держава закуповувала ліки для майже 50 тисяч неіснуючих інсулінозалежних пацієнтів. Як сказано в повідомленні Міністерства охорони здоров'я, такі дані були виявлені після введення в країні електронного реєстру громадян, які потребують інсулінотерапії. Реєстр почали формувати ще минулого року.

Так, за офіційною статистикою МОЗ, в Україні проживає 220 тисяч інсулінозалежних пацієнтів, тоді як, в електронний реєстр таких пацієнтів було внесено 174 тис.

«Ці дані вказують на наявність близько 46 тис. неіснуючих осіб, які включалися в обґрунтування кількості грошей на закупівлю препаратів інсуліну за кошти державного бюджету», - сказано в повідомленні відомства.

А це мільйони гривень витрачених у нікуди. Щорічно уряд виділяє понад 600 млн грн субвенції на придбання препаратів інсуліну. Це половина від потреби пацієнтів. Інша частина покривається за рахунок місцевих бюджетів.

Закуповують препарати за допомогою тендерів, які проводять управління охорони здоров'я обласних адміністрацій. Однак у Міністерстві охорони здоров'я констатують, що тендерна процедура не забезпечує прозорості вибору препаратів інсуліну та їх кількості.

«Технічні і, можливо, корупційні недоліки тендера призводять до невиправданої різниці в ціні лікування одного пацієнта на рік. Так, гроші, які виділяються з розрахунку на одного пацієнта різними департаментами, відрізняються вдвічі! Також невиправдано відрізняється і номенклатура препаратів інсуліну», - зазначили у відомстві.

Протягом останніх 8 місяців більшість областей перейшли на користування єдиним реєстром інсулінозалежних пацієнтів і працюють за процедурою реімбурсації. Найкраще підготовлені до роботи з реєстром Полтавська, Чернігівська і Вінницька області. У МОЗ запевняють, що ці регіони вже значно економлять на закупівлі препаратів інсуліну.

Однак не всі області поспішають підключитися до реєстру. У міністерстві відзначили, що така затримка з впровадження роботи електронного реєстру створює умови для існування корупційних ризиків і невиправданої витрати бюджетних коштів.

«Введення реєстру дозволяє державі уникнути необґрунтованих закупівель на десятки мільйонів гривень. Відповідно, ця економія дозволить забезпечувати безперебійну поставку високоякісних препаратів інсуліну кожному пацієнту», - додали у відомстві.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Все про енергетичних вампірів
Все про енергетичних вампірів
Прийнято вважати, що енергетичний вампір — це тяжкий, неприємний тип Він живиться енергією оточуючих, тероризу....
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Мета маніпулятора — повністю підпорядкувати людину своїй волі, і тим самим позбавити її самостійності та можли....
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Кожному з нас необхідні успіх і життєва енергія для досягнення поставленої мети Заманити щастя та зберегти гар....
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Серед нас багато енергетичних вампірів Але хто ж вони і яку шкоду можуть завдати? Енергетичний вампір – це люд....
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок між чоловіками та жінками будується за допомогою їхніх любовних стосунків Вважається, що кож....
більше матеріалів
/-0,23990797996521-/ /-pc-/
Top