counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Чи варто українцям купувати біткоїни. У Нацбанку розповіли про ризики


Переглядів: 251


Чи варто українцям купувати біткоїни. У Нацбанку розповіли про ризики

У всьому світі, зокрема і в Україні зростає інтерес до майнінга та купівлі біткоїнів. Однак у нашій країні криптовалюта продовжує залишатися поза законом, а в сусідній Росії взагалі вирішили заборонити простим громадянам купувати біткоїни. Однак своїми рекомендаціями з купівлі біткоїнів і еферіума поділився у себе в Facebook член Ради Національного банку України Тимофій Милованов.

Як купити біткоїни

Біткоіни - популярна криптовалюта, за рік її вартість зросла в кілька разів і доходить до $4,5 тис. за одиницю. Біткоїн повністю децентралізований - він не прив'язаний до національних центральних банків. Цю криптовалюту отримують у результаті математичних операцій - майнінга.

За словами Милованова, щоб купити біткоїн або еферіум, потрібно зайти на kuna.io і зареєструвати там аккаунт. Там слід зайти в розділ «активи» і вибрати валюту. У випадку України - гривню.

"Там буде 0 і функція депозит. Натискаєте депозит. У вас система попросить номер карти. Ви платите. Коштує це 1% +5 грн. Після того як у вас є гривні, ви йдете в торгові операції, вибираєте потрібну: криптовалюта. Там ставите ордер купити за ціною, яка вас влаштовує. Після того як ордер буде виконаний (можливо, ніколи, якщо ціна неприйнятна), вам на рахунок (в активи) зарахується криптовалюта. Після цього ви можете її зняти на свій криптогаманець, а також через вкладку "активи", - пояснив Милованов.

Він уточнив, що виконання ордерів коштує чверть відсотка. Однак, за слова експерта, існують і ризики подібних операцій. Зокрема, не слід забувати платити податки з цих операцій. Крім того, інформацію про всі транзакції можуть при бажанні отримати правоохоронні органи.

Існує також ціновий ризик, адже вартість криптовалюти може різко впасти або, навпаки, вирости. Четвертий ризик - банкрутство або шахрайство, так як біржа може збанкрутувати або хтось може обнулити ваш рахунок. Останніми Милованов назвав комп'ютерні ризики.

«Будь-яка людина з доступом до вашого пароля або девайса, на якому відкриті ваші рахунки, може перерахувати криптовалюту на будь-який рахунок», - додав він.

Інтерес інвесторів до біткоїнів

Ще в минулому році намітилася тенденція, коли багато інвесторів почали переводити свої гроші в біткоїни з акцій і золота. У 2017 році біткоїн став приголомшливо дохідним інструментом для інвесторів, адже його вартість тільки за півроку зросла майже в 4 рази. Мало того, експерти відзначають, що це не межа і зростання продовжиться, так як майнери добули вже 16 млн з 21 млн біткоїнів, а тому кожен новий біткоїн коштує все дорожче і видобувається все складніше.

Як відзначав співзасновник Bitcoin Foundation Ukraine Андрій Дубецький, в 2016 році попит на Bitcoin в Україні виріс відразу в п'ять разів. В українців з кожним днем ​​зростає попит на криптовалюту.

Експерти також відзначають, що зростання вартості біткоїна ще не завершилося, тому він здатний принести вагомі вигоди своїм покупцям. Разом з тим експерти ще не прийшли до єдиної думки, чи стане криптовалюта альтернативою традиційним валютам або виявиться черговим економічним міхуром.

Зараз біткоїни використовують для оплати товарів і послуг або обмінюють на класичні гроші. Останній спосіб якраз є основним на сьогоднішній день.

Тимофій Милованов зазначив, що в Україні одні фахівці кажуть про те, що біткоїн може стати революцією в грошовій системі. Інші, навпаки, відзначають, що на відміну від гривні, біткоїн нічим не забезпечений.

«Є кілька сценаріїв розвитку регулювання біткоїна. Перший - це послідовне впровадження листа НБУ від 2014 року, де криптовалюта визнається монетарним сурогатом, а, отже, є нелегальною (я особисто в цей сценарій не вірю). Другий - це визначення криптовалюта товаром (активом, послугою тощо) або валютною цінністю», - написав Милованов.

Росіянам хочуть заборонити купувати біткоїни

Тим часом у Росії чиновники Мінфіну виступили з пропозицією заборонити всім приватним особам купувати біткоїни. На думку відомства країни-агресора, криптовалюту потрібно регулювати як фінансовий актив і дозволити її покупку тільки кваліфікованим інвесторам на Московській біржі. Для того, щоб звичайні росіяни змогли купувати біткоїни, їм доведеться пройти тестування і отримати статус інвестора.

Як заявив заступник голови Мінфіну Олексій Моїсеєв, обивателям потрібно обмежити операції з біткоїнами, так як це - високо ризиковані активи.

Експерти різко розкритикували ініціативу російських чиновників, заявивши, що якщо заборону введуть, то з'являться способи, як її обійти. Зокрема, засновник соцмережі «ВКонтакте» і месенджера Telegram Павло Дуров вважає, що використання біткоїнів - це шанс для світової фінансової системи звільнитися від впливу американського долара.

«Вперше за 70 років у світової фінансової системи з'явився шанс вийти з-під гегемонії США, які свого часу нав'язали всьому світу свою національну валюту як резервну та з тих пір, по суті, збирають данину з усіх країн, розплачуючись за своїми боргами нескінченно друкованими доларами і скуповуючи на них активи по всьому світу», - написав Дуров у себе в забороненій соцмережі «ВКонтакте».

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Наші думки та психологічні настанови впливають на події, які відбуваються в нашому житті Викорінити негатив і ....
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
більше матеріалів
/-0,50080704689026-/ /-pc-/
Top