counter
Стрічка новин
Вибрати все
2 Травня
1 Травня
30 Квітня
Всі новини...

"Пітна" шкільна форма і зошити, що псують зір. Як виробники обманюють дітей


Переглядів: 321


Пітна шкільна форма і зошити, що псують зір. Як виробники обманюють дітей

 

Дві третини шкільного одягу та понад 80% зошитів є неякісними, а їх виробники обманюють покупців. Про це свідчать результати дослідження, проведеного громадською організацією «Громадський контроль захисту прав споживачів».

Згідно з їхніми даними, з 12 відібраних зразків шкільного одягу, які пройшли лабораторне дослідження в Укрметртестстандарті на визначення складу тканини, в 9 - склад не відповідав зазначеному на маркуванні.

шкільна форма, зошити, держстандарт, дослідження, освіта, одяг

«Например есть блузка, производитель которой на ярлыке указывает, что тут 70% коттона и 30% вискозы, а на другом ярлыке уже указано что здесь 100% полиэстер. По результатам исследований коттона в ней 16,2%, полиэстера – 83,8%. То есть идет полное несоответствие», - рассказала во время пресс-конференции председатель общественной организации Владислава Миронова, сообщает корреспондент АСН.

Також частина виробників не вказує на маркуванні місце знаходження підприємства, що є порушенням законодавства України.

«Мы приобрели рубашку, производитель которой, согласно маркировке, находится в Китае, но как выяснилось по адресу производителя он находится в России», - констатировала замглавы ОО "Общественный контроль защиты прав потребителей" Ольга Котехова.

Крім цього, за стандартом до складу шкільних речей повинно входити не менше 67% натуральних тканин. Однак виробники хитрують і не вказують на маркуванні, що це шкільний одяг, і відповідно шиють вироби з чого захочуть.

«Многие производители в угоду покупателям пишут тот состав, который хотят видеть покупатели. Пишут 50% или 90% шерсти, а на самом деле ее там вообще нет. Ребенок в форма с большим количеством полиэстера будет потеть, выйдет на переменку побегает охладится и ОРВИ обеспечено. А еще синтетические ткани очень намагничиваются», - отметила представитель предприятия, которое занимается производством школьной одежды Людмила Демихова.

Більш того, як свідчать результати дослідження, ціна не завжди говорить про якість товару. Наприклад, гольф з натуральної тканини, який пройшов експертизу, коштував 180 грн, а сарафан, виготовлений 100% з поліестеру, коштував 450 грн.

шкільна форма, зошити, держстандарт, дослідження, освіта, одяг

шкільна форма, зошити, держстандарт, дослідження, освіта, одяг

                                                                        Зошити, що псують зір

Те ж саме можна сказати і про зошити. Із 6 зразків - 5 не відповідали держстандарту. При цьому ціна «бракованих» зошитів варіювалася від 1,95 грн до 4,5 грн. Серед основних виявлених порушень - занадто товсті або розмиті лінії, дуже тонкий папір.

«То есть если написать с одной стороны, то с другой стороны перебивается текст и ребенку потом очень трудно писать по написанному. К сожалению даже для самых маленьких детей тетради в косую линию не соответствуют ГОСТУ», - отметила Ольга Котехова.

шкільна форма, зошити, держстандарт, дослідження, освіта, одяг

шкільна форма, зошити, держстандарт, дослідження, освіта, одягУ той же час заступник гендиректора підприємства, яке займається виготовленням зошитів, Олександр Топоровський, додав, що серед зразків є й дуже грубі порушення, які надалі суттєво впливають на здоров'я дитини.

«В определенных образцах очень интенсивно нанесены линии. Поскольку резкость и контрастность между белой бумагой и ярко насыщенными линиями вызывает напряженность глаз, то если в такой тетради долго писать, могут даже слезы выступить», - отметил он.

А згідно зі стандартами, колір ліній у зошиті повинен бути середньої інтенсивності.шкільна форма, зошити, держстандарт, дослідження, освіта, одяг

                                                      Як вибрати якісні зошити і шкільну форму

Тому експерти радять вибирати зошити для своїх дітей не за гарною обкладинкою, а за якістю паперу та нанесених ліній.

«Обязательно смотреть какая там бумага, какой она плотности, чтобы она не была слишком тонкой, смотреть как выведены линии, чтобы они были нормально пропечатаны, чтобы дети не напрягая глаза, могли нормально писать. Стоит также обращать внимание на маркировку таких тетрадей. Производители, которые изготавливают качественную продукцию, никогда не скрывают где они находятся», - посоветовала Ольга Котехова.

Що стосується шкільної форми, то на дотик визначити пошита вона з натуральних тканин або синтетичний в наш час практично нереально, запевняють самі виробники. Це можна зробити тільки в лабораторії. Але все ж методи, як відрізнити якісний одяг, є.

Для початку потрібно подивитися на етикетку, яка має містити такі відомості: найменування виробу, з чого він зроблений, дата виготовлення і термін придатності (це стосується і шкільної форми), а також місце знаходження підприємства. Наступний крок - загляньте «всередину» виробу.

«Выверните изделие на изнанку, там не должно висеть никаких ниток, там будут нормальные швы и не будет три стежка на 1 см», - советует представитель предприятия, которое занимается производством школьной одежды Людмила Демихова.

Крім цього, варто звернути увагу на нижній підгин у сарафані або спідниці. У дитячому одязі він не може бути меншим за 3 см. Маленький підгин може бути тільки в кльошних виробах або якщо вони з плісеровкою чи гофре.

Також ознакою якісного виробу є те, що всі етикетки будуть вшиті в шов прямо при виготовленні, а не нашиті зверху. Не варто вестися й на дешеву шкільну форму.

«Рубашка которая продается за 200 грн она не может быть изготовлена из натуральных тканей, рубашечная ткань из содержанием хлопка 80% и 100% она стоит порядка 4-5 долларов 1м», - рассказала Демихова.

З її слів, сорочка з натуральних тканин буде коштувати не менше 600-750 грн, а сарафан або спідниця з піджаком - в середньому 900 грн. Деміхова зазначила, що цього року ціна на шкільну форму порівняно з минулим зросла приблизно на 10%.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Магічне призначення тварин
Магічне призначення тварин
З давніх-давен багатьом тваринам приписувалися різні магічні властивості А для жерців і чаклунів звір був одни....
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваша енергія та амбіції будуть на піку Вам мож....
Любовний гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може бути почуття пригоди та бажання підкорити нові горизонти....
Сон у ніч з 1 на 2 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 1 на 2 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
2 травня о 3:23 почнеться 24-й місячний день, при цьому фаза Місяця буде спадною У ніч з 1 на 2 травня сни ча....
Кішки в будинку: успіх чи прокляття
Кішки в будинку: успіх чи прокляття
До кішок у всі часи завжди ставилися по-різному Для когось вони були божеством, а хтось вважав їх помічниками ....
більше матеріалів
/-0,42844605445862-/ /-pc-/
Top