Склянка ягід на день і жодних серцевих захворювань. Незважаючи на велику кількість цих продуктів у літній час, дієтологи все ж радять вживати їх у помірних дозах. За день варто споживати по 100-150 грамів ягід, при чому бажано різних.
А ось діабетикам захоплюватися занадто солодкими ягодами не варто. Їм можна на день вживати не більше 50 грамів ожини або чорниці. Людям, у яких є виразка шлунка, краще готувати зі свіжих ягід компоти і киселі.
За кольором ягід можна визначити, які вітаміни в них містяться. Так у темних ягодах найбільше вітамінів групи В і заліза, у світлих - вітаміну А. При цьому у всіх ягодах є вітамін С. Найбільше його у смородині, ожині і аґрусі.
Також варто влітку підготувати корисний вітамінний коктейль на зиму. У банку потрібно шарами покласти ягоди, пересипаючи кожен шар цукром або заливаючи медом. Зберігати цю страву треба в холодному місці або в холодильнику. Цей вітамінний коктейль істотно покращує імунітет і позитивно впливає на роботу різних систем організму.
Дієтологи констатують, що традиція змішувати ягоди з йогуртом або сметаною виправдовує себе, тому що в такому випадку краще засвоюються поживні речовини. А ось натщесерце таку страву їсти не варто, інакше є ймовірність розладів шлунку. Ягоди зі сметаною краще вживати через півгодини після їжі.