counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

3300 смертей за перше півріччя. Як зупинити хвилю насильства в країні?


Переглядів: 275


3300 смертей за перше півріччя. Як зупинити хвилю насильства в країні?

Останні кілька тижнів по всій Україні були особливо кривавими. У самий пік сезону відпусток і відпочинку в геометричній прогресії зросла кількість смертельних ДТП і жорстоких розбірок, зокрема і з застосуванням холодної та вогнепальної зброї. Ніде не можна почуватися в безпеці. Половина конфліктів із застосуванням зброї відбувається в громадських місцях: на вокзалах, пляжах, у магазинах і на вулицях.

Протягом січня-червня 2017, за даними Держстату, зафіксовано очевидних умисних вбивств і замахів на вбивство - 834, умисних тяжких тілесних ушкоджень - 1050. Всього в результаті злочинних дій загинуло 3,3 тис. людей, з числа яких 22,6% було навмисне вбито; 29,9% загинули в результаті дорожньо-транспортних пригод, пов'язаних зі злочинами; 8,2% - загинули в результаті завдання умисних тяжких тілесних ушкоджень.

У Міністерстві внутрішніх справ зберігають спокій. Іншими словами, просто не акцентують увагу на тому, що у ввіреній їм парафії жертв більше, ніж на Донбасі. Міністр Арсен Аваков у своєму блозі навів коротку статистику щодо протидії злочинності. Забезпечив її філософськими фразами у притаманному йому стилі, що ЗМІ, які критикують, - "найманці і зрадофіли":

"Чи задоволений я результатами? Звичайно, ні! Рівень злочинності в Україні неприпустимо високий для цивілізованої європейської країни. Задоволений тенденцією - вже помітного зниження рівня злочинності, зростання розкриття і поліпшення якості роботи системи поліції? Безперечно! Та розумію, що ці показники заважають" найманцям від медіа "писати довгі сумні статті про" все пропало "? Шкодую! Але така вже вона, # зрада_зрадонька".

зброя, травматична зброя, Арсен Аваков, МВС, стрілянина

Судячи з риторики міністра, ніяких надзвичайних заходів у боротьбі зі збільшенням кількості тяжких злочинів і величезним числом загиблих внаслідок їх найближчим часом не передбачається. Мовляв, "тихою сапою" якось колись все вирішиться.

А тим часом:

Гучне вбивство на пляжі в Полтаві

10 серпня на пляжі в Полтаві стався конфлікт між бійцями ММА (змішані бойові мистецтва) і орендарями пляжу. Цілий день бійці відпочивали на пляжі, конфлікт визрівав, поки до вечора не досяг своєї кульмінації. Спортсмени озброїлися битами і пістолетами, увірвалися в магазин, де перебував орендар Олександр Марченко і його син Роман, вони почали бити чоловіка. Тоді син кілька разів вистрілив у нападників з мисливської «Сайги», смертельно поранивши дробом чемпіона України з ММА Святослава Пилипенка, ще одного 24-річного спортсмена і семирічного хлопчика. Спортсмени відкрили вогонь у відповідь.

Пилипенко загинув у перестрілці, а хлопчика прооперували. Поліція затримала Романа Марченка, він дає свідчення. Очевидці повідомили, що син господаря кафе стріляв для самооборони.

зброя, травматична зброя, Арсен Аваков, МВС, стрілянина

Стрілянина в Одесі на Адміральському проспекті

На Адміральському проспекті в Одесі між двома чоловіками сталася бійка, яка закінчилася стріляниною. Конфлікт почався близько 03:00 у четвер, 10 серпня. Між чоловіками спочатку стався конфлікт, а далі - бійка, в ході якої один з чоловіків дістав пістолет і вистрілив у бік опонента.

Потерпілому, який отримав поранення голови, було надано першу допомогу. У затриманого було вилучено травматичний пістолет.

Стрілянина на залізничному вокзалі в Києві

10 серпня на площі Вокзальній у Києві стався конфлікт між двома групами громадян. В результаті троє чоловіків були поранені з травматичної зброї. Конфлікт стався вранці біля будівлі Макдональдса на вокзалі.

За даними поліції, двоє зловмисників з травматичної зброї поранили трьох чоловіків. Всі постраждалі були доставлені в лікарню, у них - травми ніг і рук.

зброя, травматична зброя, Арсен Аваков, МВС, стрілянина

Стрілянина на трасі під Миколаєвом

У неділю, 6 серпня, на трасі під Миколаєвом невідомі напали зі стріляниною на автомобіль. За словами водія, поруч з одним із заміських комплексів два невідомих хлопці вийшли на трасу, перекрили дорогу і намагалися кинутися під машину. Водій зупинив авто, вийшов з нього і зробив зауваження, за його словами, п'яним і неадекватним хлопцям. У відповідь один з них дістав ніж і завдав кілька ударів водієві.

Другий хлопець з травматичного пістолета вистрілив кілька разів у пасажира автомобіля, який вибіг на допомогу, а потім вистрілили і в водія. Після цього зловмисники втекли в бік Одеси через поле і зникли до приїзду правоохоронців.

Чоловік стріляв по підлітках у Житомирській області

Вночі 2 серпня в місті Олевську Житомирської області 30-річний чоловік у стані алкогольного сп'яніння відкрив стрілянину на вулиці з травматичної зброї. За словами чоловіка, підлітки гамірно поводилися.

Пізніше чоловік зайшов у кафе, що розташоване неподалік, і якийсь час був у приміщенні. Але і там у нього стався конфлікт, в ході якого він застосував пістолет, поранивши одного з відвідувачів. В результаті інциденту кульове поранення отримав 34-річний місцевий житель. Стрілка затримали правоохоронці.

Напад на АЗС в Київській області

У Баришівському районі Київської області чоловік у стані алкогольного сп'яніння вночі 31 серпня намагався пограбувати автозаправну станцію. За інформацією поліції, чоловік розбив вікно каси, вистрілив з травматичної зброї і, погрожуючи вбивством оператору-касиру, почав вимагати у нього гроші. Оператор віддав нападнику 108 грн, що сильно обурило зловмисника. Він спробував самостійно пробратися в кабінку касира і забрати більше коштів, проте в цей час працівник АЗС натиснув кнопку виклику охорони. Після чого чоловік зник з місця вчинення злочину у невідомому напрямі.

Протягом години чоловіка затримали, ним виявився раніше судимий 34-річний житель села Селичівка.

Легалізувати чи відбирати зброю?

Застосовують зброю злочинці все частіше - у п'яному вигляді або під наркотиками, в ході пограбування або побутового конфлікту. Раніше Арсен Аваков заявляв, що легально на руках у українців близько 1 млн одиниць зброї, проте є ще і нелегальна - з Донбасу, яка, за його словами, може вплинути на дестабілізацію ситуації в Україні.

Міністр запевняв, що МВС проводить роботу щодо встановлення повного контролю над усією зброєю, яка є в легальному обороті, а також з'ясовує дані по зброю, яка належала Міністерству оборони і могла бути списана на фронті.

До того ж глава МВС виступив проти легалізації зброї в країні, запевняючи, що існує багато перешкод для ухвалення Верховною Радою закону про вільний обіг зброї. Аваков наполягав, що більшість українців нібито проти цього рішення.

Однак не всі політики на його боці. Так голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський обіцяє, що вже восени буде підготовлений законопроект про вільний обіг зброї в Україні.

"Я знаю, що мої колеги зараз пишуть відповідний законопроект, я готовий його підписати. Я вважаю, що перший крок треба робити. Визначити ті категорії людей, яким ми не боїмося давати короткоствольну зброю: люди, які без зауважень служили в армії, люди, які без зауважень служили в Нацполіції, в СБУ ", - сказав він.

Яким шляхом піде Україна - буде це легалізація зброї, або нова реформа правоохоронних органів, або і те й інше. Але статистичний факт загибелі 3300 людей від рук злочинців тільки за перше півріччя має потурбувати представників влади. І якщо МВС не здатне з цим впоратися, то, можливо, питанням зацікавиться РНБО?

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
більше матеріалів
/-0,42098712921143-/ /-pc-/
Top