counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Вартість біткоіна зростає як на дріжджах. Але в Україні ним займаються поки тільки шахраї і СБУ


Переглядів: 450


Вартість біткоіна зростає як на дріжджах. Але в Україні ним займаються поки тільки шахраї і СБУ

Нова для України різновид валюти - віртуальний Bitcoin - усе більше завойовує світ. Вже зараз у деяких країнах це офіційна валюта, яку можна перевести в долари або євро, якою можна розрахуватися за комуналку. У США працюють цілі ферми з тисячами комп'ютерів, які видобувають крипто-валюту. В Україні також почали «майнити». Але з огляду на те, що правила гри у нас не писані, виходить усе "через пень-колоду".

Що таке Bitcoin і чому він так швидко дорожчає

У світі активно розвивається нове покоління цифрової валюти, створеної і діючої тільки в Мережі. Валюта ніким у світі не контролюється, ні установами, ні людьми, ні банками, а її емісія відбувається за допомогою роботи мільйонів комп'ютерів по всьому світу, використовуючи програму для обчислення математичних алгоритмів. Це і є суть біткоінів.

У Мережі за біткоіни можна купувати так само вільно, як за долари або євро, ними навіть можна торгувати на біржах. Творцем біткоінів є Сатоши Накамото, він першим запропонував електронну платіжну систему з однойменною розрахунковою одиницею і однойменним протоколом передачі даних.

Криптовалюту ніхто не друкує, немає центрального банку, що випускає біткоіни. Емісія біткоіна можлива тільки в цифровому вигляді, і будь-хто бажаючий може почати добувати (майнити) біткоіни в будь-який час на власному комп'ютері. Майнінг біткоіни відбувається за допомогою обчислювальних потужностей комп'ютера в розподільній мережі.

Всього в світі існує 21 мільйон біткоінів, які можна «добути». На цей час майнери добули з них уже 16,4 мільйонів. Кожен новий біткоін вартує все дорожче і видобувається все складніше, відповідно, обладнання для його видобутку має постійно оновлюватися, що дуже дорого.

У 2009 році (так-так, біткоін існував ще тоді) за 1 долар можна було купити 1000 біткоінів. У 2017 - 1 біткоін коштував уже 3400 доларів. Для показовості вартості зростання - в минулому році ця сума була всього 350-360 доларів.

Причому вартість криптовалюти зростає так швидко, що до кінця року їй прогнозують вже всі 5000 тисяч доларів за 1 біткоін.

Галопом ціна біткоіни понеслася вгору в 2016 році після одного з воркшопів у Гонконзі, на якому Пітер Велле розповів про ідею Segregated Witness.

Грубо кажучи, йдеться про компроміс між пропускною спроможністю і децентралізацією. Поточний розмір блоку в 1 мегабайт дозволяє мережі обробляти до семи транзакцій в секунду. Для порівняння - система Visa спокійно обробляє тисячі транзакцій за секунду.

Занадто малі блоки, на думку деяких передових умів, можуть обмежити потенціал біткоіна, оскільки дозволити собі добувати його зможуть тільки централізовані сервіси. Відповідно, більша частина користувачів піде з системи, що призведе до її краху. Так ось як раз SegWit здатний вирішити цю проблему і поліпшити роботу біткоінів одразу в декількох областях.

Ця інформація стала для учасників процесу настільки обнадійливою, що біткоін почав стрімко дорожчати. Тож не дивно, що ним зацікавилися і в Україні - "старателі" і спецслужби.

Шахраї в Україні

Святошинський райсуд Києва ухвалив вилучити речі і документи, пов'язані з генерацією криптовалюта Bitcoin на території держпідприємства «Лікувально-оздоровчий центр» Інституту електрозварювання ім. Патона. В результаті київська поліція спільно з СБУ виявила 200 комп'ютерів, на яких генерували Bitcoin з порушенням законодавства України.

У постанові суду зазначається, що кілька осіб змовилися і почали підробку банківських документів. «Випуск і обіг грошових сурогатів криптовалюти Bitcoin на території України заборонені згідно ч. 2 ст. 32 Закону України «Про Національний банк України», - йдеться в постанові суду.

Цього б не сталося, якби шахраям не допомагали посадові особи Лікувально-відновлювального центру. У підсумку в центрі провели обшуки, вилучили речі і документи.

Інша претензія правоохоронців - обладнання для "майнінгу" було ввезено в Україну нелегально. Однак ті, хто знає суми і терміни "розмитнення" на нашому кордоні, цьому факту не дивуються. І так не дешева техніка (1 комп'ютер - близько 3000 доларів) може стати удвічі дорожчою.

Біткоіни в світі

В Японії біткоін в 2017 році офіційно визнали платіжним засобом, відповідний закон був розроблений і прийнятий владою країни. Японські компанії можуть використовувати віртуальну валюту біткоін у фінансових операціях. Однак є деякі складності: потрібно купити ліцензію, яка обійдеться близько $ 300 тисяч. Ліцензія дозволить використовувати біткоіни, а також мати мінімум $ 100 тисяч резервної валюти.

У Німеччині можна біткоіни заплатити за електроенергію. Так, розташована в Ганновері енергопостачальна компанія Enercity запропонувала клієнтам можливість оплачувати рахунки за електрику за допомогою криптовалюти. Реалізувати цю можливість допомогло партнерство з компанією PEY GmbH.

Завдяки платформі PEY GmbH люди безпосередньо зможуть оплачувати рахунки біткоіни. У платформу також були інтегровані інструменти BitPay.

А тим часом в Одесі тільки заробив перший в країні bitcoin-автомат. Він розташований в одному з торгових центрів міста на вулиці Катерининській. Термінал підтримує операції в обох напрямках: біткоіни можна купити за гривні, а також можна продати біткоіни і отримати гривні. Банкомат приймає купюри номіналом 100, 200, 500 гривень, а видає - кратні 500 грн.

Цілком очевидно - і далі покладатися на те, що нова валюта біткоін зникне або не дійде масово до України, безглуздо, і НБУ як раз на той час турбуватиметься питанням регулювання обороту нових світових грошей. Що дуже актуально, враховуючи, що чимала частина світових комп'ютерних "мізків" працює саме в Україні.

Навіть якщо все система біткоінів в результаті виявиться величезною пірамідою (а про це теж звучать голоси), НБУ теж повинен знати, як реагувати і в цьому випадку.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,43111205101013-/ /-pc-/
Top