counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Екологи в шоці: Міністерство економіки дозволило ГЗК скинути в Інгулець 15,7 млн куб. м соляних відходів


Переглядів: 230


Екологи в шоці: Міністерство економіки дозволило ГЗК скинути в Інгулець 15,7 млн куб. м соляних відходів

Міністерство економічного розвитку і торгівлі підготувало проект розпорядження Кабінету міністрів України, яким пропонує дозволити гірничо-збагачувальним комбінатам Криворізького басейну збільшити на 63,6% скидання зворотних вод з хвостосховищ в річку Інгулець.

Під зворотними водами маються на увазі високомінералізовані води з високим вмістом хлорних, сульфатних, натрієвих, калієвих і магнієвих солей. Одним слово, забруднена вода, що відкачана з шахт і кар'єрів, де видобувається руда

Проект розпорядження розміщений на сайті відомства для обговорення, проте, як зазначається в пояснювальній записці, він не потребує проведення консультацій з громадськістю.

Видобуток залізної руди перш за все?

Зокрема, цим проектом пропонується збільшити викиди забруднених вод з накопичувальних сховищ у річку з 9,596 млн куб. м до 15,7 млн ​​куб. м. І цей тільки в 2017-2018 роках. Якщо цього не зробити, впевнені в міністерстві, процес видобутку залізної руди зупиниться.

«Відсутність скидання із ставка-накопичувача призведе до вимушеної зупинки відкачування шахтних вод, що спричинить зупинку чинних шахт і їх затоплення, а також затоплення 54 млн куб. метрів підземних порожнин, що утворилися в результаті тривалого відпрацювання родовища», - сказано в пояснювальній записці.

У Криворізькому басейні діє вісім шахт з видобутку залізної руди підземним способом і 10 відкритих кар'єрів п'яти гірничо-збагачувальних комбінатів, три шахти перебувають у режимі сухої консервації.

У Міністерстві економіки пояснюють, з 40 млн куб. м підземних вод, які щорічно відкачують на поверхню ГЗК і законсервовані шахти, повторно гірничорудними підприємствами використовується лише близько 28-30 млн куб. м на рік. Решта 11-12 млн куб. м надлишків зворотних вод тимчасово акумулюються у ставках-накопичувачах. Ці забруднені води періодично скидають в річки Інгулець і Саксагань і вже там розбавляють прісними водами Дніпра для нормалізації концентрації солей.

Додекомунізувалися "до мишей"

Однак директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко заявляє, що в Інгулець не можна викидати вже жодного кубометра забруднених вод, оскільки цю річку вже знищено.

«Навпаки, потрібно штрафувати за те, що продовжують скидати такі величезні обсяги забруднених вод», - вважає еколог.

Однак, як виявилося, штрафувати - нема за що. Ще на початку року під прикриттям скасування нібито застарілих нормативних актів, які були ухвалені ще в радянські часи, Кабмін анулював понад 100 нормативних документів, серед яких і норми з викиду внутрішніх стічних вод і забруднення атмосферного повітря.

«Вони скасували ті норми, які діяли ще за радянських часів, а нових норм не розробили і не затвердили. Тому зараз можна скидати скільки завгодно, як завгодно, де завгодно і що завгодно», - зазначив Борейко.

В Україні через викиди знищено 20% річок

Найнезрозумілішим в цьому питанні є той факт, що рішенням логічної ситуації, наслідком якої може стати завдання значної шкоди водній системі країни і здоров'ю людей, займається Міністерство економічного розвитку.

«Мені незрозуміло, чому це міністерство втручається в екологічні справи. Згідно із законом, екологічні питання взагалі не належать до їхньої компетенції і обов'язків, це обов'язки Міністерства екології. Нехай налагоджують економіку в країні», - обурився Борейко.

Еколог не розуміє, чому відомство, замість розкидатися дозволами на забруднення річок, не зобов'язує гірничорудні підприємства встановити очисні споруди.

«Вихід один - ставити очисні споруди. Так, вони дуже дорогі. Тому ці комбінати не хочуть вкладати гроші в очищення, вони хочуть мати дешеву сировину, щоб вона була конкурентоспроможною. Але європейські подібні підприємства конкурентоспроможні не за рахунок природи», - додав він.

Експерт зазначив, що через різні викиди в Україні вже «померло» близько 20% річок.

Ні перевірок, ні штрафів

Про жалюгідний стан річок і озер в Україні раніше заявляв і міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

«Сьогодні в Україні не залишилося жодного озера або річки, де б якість води було на рівні першого класу. Так минулого літа я щоранку прокидався і з жахом дивився новини, чи не почався мор риби ще в якійсь річці», - сказав міністр в ефірі одного з каналів.

Водночас він зізнався, що жодне підприємство не було покарано за забруднення або погіршення екологічної ситуації, так як, за українським законодавством, за це передбачена тільки адміністративна, а не кримінальна відповідальність, а штрафи для великих компаній просто сміховинні.

Більше того, навіть оштрафувати підприємство складно, оскільки парламент ухвалив закон, що забороняє в 2017 році будь-які перевірки, зокрема екологічні. Вищевказаний проект про збільшення викидів у річку Інгулець повинен пройти узгодження в ряді відомств, зокрема і Мінекології. Це рішення і покаже справжні наміри профільного відомства «очистити» країну від бруду.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,46373605728149-/ /-pc-/
Top