counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Експерти розповіли, коли ціни в Україні зрівняються з європейськими


Переглядів: 381


Експерти розповіли, коли ціни в Україні зрівняються з європейськими

В Україні вартість продуктів харчування до кінця 2017 року вже досягне рівня європейських країн. Про це 7 серпня під час прес-конференції заявив голова Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко, передає кореспондент АСН.

З його слів, на сьогодні більшість українських виробників можуть експортувати за кордон буквально все, що виробляють і вирощують.

«Відповідно ми починаємо вивозити з України навіть те, що рік чи два тому не користувалося попитом. Та ж сама цибуля, ми її вже відправляємо в країни Західної Європи», - констатував експерт.

У зв'язку з цим у виробника з'являється вибір - продати продукцію на внутрішньому або на зовнішньому ринку. Саме це, за словами Дорошенка, вплинуло на те, що українські ціни на продукти харчування зрівнялися з цінами в країнах Східної і Середньої Європи.

«Якщо ми подивимося що у 2017 році найбільше дорожчало, то побачимо, що якраз дорожчали ті продукти харчування, на які була велика різниця в ціні між нашою продукцією і тієї, яка в країнах Прибалтики, Румунії, Угорщини та Польщі. Це перш за все м'ясо і овочі», - зазначив експерт.

При цьому, за прогнозами Дорошенка, м'ясо буде ще дорожчати, бо в Україні воно поки дешевше, ніж у європейських країнах, а вирівнювання українських і європейських цін закінчиться на початку 2018 року.

Тим часом, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко переконаний, що головною причиною різкого зростання цін на продукти харчування стало збільшення в два рази з 1 січня 2017 року мінімальної зарплати.

«Якщо ми говоримо про великі аграрні корпорації, то вони платять зарплату офіційно, відповідно вони підняли зарплату і вони відразу включили це збільшення в ціну. Тобто, якби не було такого різкого зростання мінімалки, не було б такого різкого зростання на продукти харчування», - вважає він.

З його слів, також на подорожчання продуктів харчування вплинули вартість комунальних послуг, а зокрема електрики, і тиск фіскальних органів на бізнес.

За прогнозами експерта, починаючи з середини серпня, знову піде в зростання долар. Причиною цього буде імпорт товарів для школярів перед навчальним роком. У свою чергу член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін зазначив, що якщо враховувати ціни на продукти харчування в європейських країнах, то в Україні їм ще є куди рости.

Згідно з дослідженням центру, в Україні кошик з 19 найнеобхідніших для українців продуктів харчування буде на 30% дешевший, ніж у Польщі і на 50% дешевший, ніж в Угорщині. Такий же набір продуктів в Іспанії обійдеться вдвічі дорожче, ніж в Україні, у Франції та Китаї - у 2,5 разу дорожче. А ось у Білорусі ці продукти можна купити на 10% дешевше, ніж в Україні.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
більше матеріалів
/-0,40492415428162-/ /-pc-/
Top