counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Європа зачищає свої курники. Як звичайна воша вбила галузь


Переглядів: 226


Європа зачищає свої курники. Як звичайна воша вбила галузь

У трьох країнах Євросоюзу - Бельгії, Німеччині та Нідерландах - вже третій місяць вилучають з супермаркетів і знищують курячі яйця, заражені інсектицидом. Влада країн веде розслідування можливого шахрайства в цій галузі.

Розслідування

За даними прокурорів, фіпроніл до біологічного інсектициду підмішали бельгійські компанії, одна з яких розташована в місті Вельде. Цю суміш продали на птахоферми в Бельгії, Нідерландах і Німеччині. Скандал може стати найбільшим у ЄС за всю історію існування союзу.

У Бельгії прокурори вивчають список клієнтів двох компаній з Фландрії, які спеціалізуються на виробництві та постачанні засобів проти вошей. Правоохоронці вважають, що в легальні інсектициди були додані нелегальні, щоб підвищити ефективність дії препаратів.

Місцеві журналісти видання De Volkskrant з'ясували, що нелегальна суміш протягом року використовувалася на фермах Нідерландів. Зараз з'ясовують, скільки фермерських господарств могли постраждати від токсичної речовини.

Фіпроніл - повільна отрута

Яйця заражені інсектицидом, що зветься фіпроніл. Фіпроніл синтезований в 1987 році. Це отруйний хімічний засіб для боротьби з комахами. Його використовують проти бліх, вошей, кліщів, тарганів, мурашку, жуків, термітів і цвіркунів. Фіпроніл заборонено застосовувати для дезінфекції тваринницьких ферм, продукція яких призначена для вживання в їжу людиною.

Фіпроніл вважається повільно діючою отрутою. Для дорослих людей фіпроніл безпечний, однак дітям вкрай небажано вживати продукти з вмістом цього інсектициду. При отруєнні фіпронілом може виникати пітливість, нудота, нездужання, блювота, головний біль, слабкість і судоми. Ознаки та симптоми від короткочасного впливу фіпронілу зникають без спеціального лікування. Препарат не вважається канцерогенним, проте здатний нашкодити нервовій системі, печінці і ниркам. Прямий, короткостроковий контакт зі шкірою може призвести до легкого подразнення шкіри.

На початку 2014 року Європейська комісія заборонила використання фіпронілу. В європейських країнах навіть мінімальний вміст фіпронілу у продуктах вважається грубим порушенням, такі товари підлягають вилученню та знищенню, передає The Guardian.

Після того, як розгорівся скандал, німецькі експерти почали терміново вивчати рівень вмісту отрути в яйцях. Фахівці прийшли до висновку, що доросла людина вагою в 65 кг має за 24 години з'їсти як мінімум 7 отруєних яєць, щоб виникли симптоми отруєння. Однак діти вагою 10-15 кг можуть отруїтися, з'ївши за добу всього 2 отруєних яйця.

За даними експертів, речовина може міститися не тільки в яйцях, а й у будь-яких інших продуктах на їхній основі - від майонезу до яєчного лікеру. Тепер у трьох європейських країнах перевіряють всі продукти і навіть випічку.

Ситуація в Бельгії

Влада Бельгії дізналася про зараження яєць ще в червні, проте інформацію було вирішено не оголошувати, бо діяла таємниця слідства. Разом з тим влада Бельгії про цю проблему поінформувала Європейську комісію лише 20 липня, 26 липня про це ж заявили Нідерланди і 31 липня - Німеччина.

Через те, що Агентство занадто пізно оприлюднило інформацію про зараження яєць, на нього обрушився шквал критики як усередині країни, так і в Європі, насамперд з Німеччини, пише ВВС.

За словами офіційного представника бельгійського Агентства з безпеки продовольчого ланцюга Катрін Стражьє, йдеться про шахрайську операцію. У бельгійських торговельних мережах після експертиз терміново вилучили заражені яйця.
Агентство з безпеки визначило в Бельгії 57 господарств, які об'єднують 86 курників, які обстежувалися в зв'язку з «кризою фіпронілу».

Скандал у Німеччині

Заражені фіпронілом яйця були знайдені в магазинах 12 з 16 земель Німеччини. Найбільше отруєних яєць знайшли в магазинах тих областей Німеччини, які межують з Нідерландами - в Нижній Саксонії і Вестфалії, пише Deutsche Welle.

Спочатку говорилося про 3 млн яєць, проте пізніше з'ясувалося, що було продано більше 10 млн. У торгових центрах Німеччини терміново почали вилучати яйця, а також повідомили місцевим жителям, що приймають назад нещодавно придбані яйця. Їх покупці можуть повернути в магазини без надання чека, вартість відразу ж відшкодовується.

Зокрема, німецький продуктовий дискаунтер Aldi вилучив з продажу німецької торгової мережі всі яйця. В Aldi повідомили, що з 31 липня перестали закуповувати яйця у закритих після скандалу ферм у Нідерландах.

Скандал у Нідерландах

У Нідерландах після початку кримінального розслідування в терміновому порядку були закриті 180 фермерських господарств. Близько мільйона призначених для продажу в Німеччині яєць були відкликані.

Однак на цьому влада не зупинилася. Близько 10 нідерландських сільгосппідприємств з виробництва курячих яєць забили своїх курей, повідомляється про цифру в 300-350 тисяч курей. На черзі ще близько 30 великих курників, що збільшить число знищених у Нідерландах птахів до приблизно мільйона. Відзначимо, що в 2016 році в країні налічувалося 46 млн несучок.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів
/-0,58485794067383-/ /-pc-/
Top