counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Не одна Україна. Хто ще відгородився стіною від Росії і скільки це коштувало


Переглядів: 208


Не одна Україна. Хто ще відгородився стіною від Росії і скільки це коштувало

В Україні повним ходом йде будівництво «Стіни» на кордоні з країною-агресором. Держприкордонслужба розповіла, що в цьому році з бюджету виділять близько 500 млн гривень на будівництво проекту.

За словами глави відомства Петра Цигикала, за 2015-2016 роки Держприкордонслужба отримала 600 млн грн на реалізацію проекту, що склало близько 15% від потрібної суми. Разом з тим, за планом, зараз вже потрібно було виділити 2,194 млрд грн.

«У 2017 році на проект було виділено 200 млн грн, плюс зміни в бюджет додали ще 300 млн грн. Загалом ми очікуємо в цьому році 500 млн грн, що становить 55% від коштів, необхідних тільки на цей рік», - сказав він.

Зрозуміло, що при такому підході до фінансування будівництво проекту йде повільно і не в строк.

Український проект «Стіна»

«Стіну» Україна будує на кордоні з Росією в Сумській, Харківській, Чернігівській та Луганській областях. Передбачається, що на кордоні будуть обладнані протитанкові рови, контрольно-слідові смуги, зроблять рокадні дороги і огорожі, встановлять спостережні вежі, оснащені опорні пункти для особового складу і захисні споруди для пасажирів на пунктах пропуску.

Проект «Стіна» на кордоні з країною-агресором було вирішено побудувати ще в 2014 році, ідею запропонував прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. У червні того ж року Кабмін схвалив проект вартістю близько $150 млн.

Разом з тим Генпрокуратура в 2017 році почала розслідувати факт розкрадання понад 100 млн грн при виконанні робіт при будівництві «Стіни». У ГПУ розповіли, що чиновники створили злочинну схему розтрати та привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах під час проведення закупівель товарів, робіт і послуг в інтересах прикордонної служби. Понад $100 млн розтратили тільки протягом 2016-2017 років під час виконання робіт з інженерно-технічного облаштування кордону.

Стіни Латвії, Литви та Естонії

Втім, Україна - не єдина країна, яка забажала відгородитися від занадто вже "люблячого подорожі" сусіда.

Свої стіни на кордоні з Росією будують також всі країни Балтії - Литва, Латвія і Естонія. У лютому 2017 року Латвія завершила установку на кордоні з країною-агресором перших 23 км огороджувальної стіни. Це було зроблено з метою запобігання потрапляння іммігрантів у Латвію.

Стіну на кордоні з Росією почали будувати в 2015 році, а вже в 2019 планують завершити. Всього з 276 кілометрів кордону стіна охопить 193, на інших кілометрах є природні перешкоди. Мінімальна висота стіни - 2,7 м. Латвія готова витратити на це 17 мільйонів євро.

Після цього про облаштування огорожі заговорили в Литві. Уряд має намір побудувати стіну вздовж усього кордону з Калінінградською областю. На ці цілі буде виділено понад 3,5 млн євро. У Литві не мають наміру будувати стіну занадто високою, всього 2 м заввишки. Вона буде зроблена з металу і обладнана камерами нічного бачення і датчиками руху.

В Естонії ж заявили, що загальна вартість будівництва високотехнологічного кордону орієнтовно перевищить €70 млн. Естонці планують завершити будівництво прикордонної інфраструктури до 100-річчя Естонської республіки, що буде відзначатися в 2018 році. Влада країни неодноразово заявляла, що Росія веде «агресивну розвідувальну діяльність», тому в стіні є екстрена необхідність.

стіна, США, Україна, Росія, Балтія, огорожу, кордон, межа

Стіна Норвегії

Норвегія також будує стіну на кордоні з Росією. Проект почали реалізовувати в 2015 році, завершити планують до 2019 року. Уже обладнана прикордонна смуга завдовжки 65 км. У 2017 році на облаштування кордону виділено 6,3 млн євро, на які планується обладнати прикордонну смугу довжиною 150 км і побудувати 60 км стіни.

Офіційною причиною зведення стіни в цій країні назвали захист північного кордону Шенгенської зони від напливу біженців. Норвезька стіна буде 3,5 м заввишки.

стіна, США, Україна, Росія, Балтія, огорожу, кордон, межа

Стіна Туреччини на кордоні з Сирією

У 2017 році Туреччина закінчила будівництво стіни вздовж кордону з Сирією довжиною в 700 км. У висоту стіна - 3 м, вона укріплена колючим дротом і забезпечена сторожовими вежами. Проект охоплює південні і південно-східні провінції Туреччини - Хатай, Кіліс, Шанліурфа, Мардін, Ширнак і Газіантеп. У Туреччині заявили, що стіна була необхідна в рамках заходів безпеки, щоб з Сирії до Туреччини не потрапляли терористи. На стіні встановили освітлення, сенсорну систему і камери. Спостереження на кордоні буде проводитися також за допомогою безпілотників.

Аналогічну стіну турки побудують і на кордоні з Іраном. На цьому напрямі вже були розпочаті будівельні роботи. Уряд Туреччини розглядає варіанти для посилення безпеки на кордоні з Іраком.

Угорщина і її стіна на кордоні з Сербією

Часто городять паркани сусіди, які не поділили свого часу територію, але зараз головний привід для цього в світі - зупинити неконтрольовані потоки мігрантів. У квітні 2017 року Угорщина завершила будівництво стіни на кордоні з Сербією. Стіна стала додатковим спорудженням поруч з уже існуючим загородженням. Передбачається, що стіна допоможе скоротити потік нелегальних іммігрантів, які перетинають територію Угорщини на шляху до Європи.

Угорська стіна заввишки - 3 м, її протяжність - 155 км.

США і стіна на кордоні з Мексикою

Адміністрація президента Дональда Трампа має намір побудувати стіну з Мексикою, включно з заміною деяких існуючих огорож уздовж південного кордону. США вже виділили $1 млрд на першу ділянку стіни, на ці кошти будуть побудовані 14 миль нової прикордонної стіни в Сан-Дієго, 28 миль нових стін і 6 миль нової прикордонної стіни в районі Ріо-Гранде-Веллі і 14 миль заміни огорожі в Сан-Дієго.

Висота американської стіни в ідеалі повинна скласти 30 футів (більше 9 м), через неї неможливо буде перелізти без драбини. Трамп раніше вимагав від Конгресу виділити $1,5 млрд на стіну на кордоні з Мексикою в поточному фінансовому році. У 2018 році Трамп хоче, щоб Конгрес виділив $2,6 млрд.

стіна, США, Україна, Росія, Балтія, огорожу, кордон, межа

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетика людини: що таке емпатія
Енергетика людини: що таке емпатія
Всі ми хочемо, щоб нас розуміли і приймали такими, якими ми є Зрозуміти іншу людину та стати на її місце у скл....
Камені-талісмани: як природна енергетика приваблює любов, гроші та удачу
Камені-талісмани: як природна енергетика приваблює любов, гроші та удачу
Природа подарувала нам безліч способів залучати у своє життя удачу, любов, гроші та багато інших благ Одним із....
Все про енергетичних вампірів
Все про енергетичних вампірів
Прийнято вважати, що енергетичний вампір — це тяжкий, неприємний тип Він живиться енергією оточуючих, тероризу....
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Мета маніпулятора — повністю підпорядкувати людину своїй волі, і тим самим позбавити її самостійності та можли....
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Кожному з нас необхідні успіх і життєва енергія для досягнення поставленої мети Заманити щастя та зберегти гар....
більше матеріалів
/-0,27379512786865-/ /-pc-/
Top