counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Головний юрист Львівщини спрацював на руку російським пропагандистам


Переглядів: 2194


Головний юрист Львівщини спрацював на руку російським пропагандистам

Львівський чиновник точно втілив реальність значення приказки «примусь дурня Богу молитися, то він лоба розіб'є». Керівник головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський розповів журналістам, що, приймаючи людей на роботу у ввірені йому органи юстиції, вимагає заспівати пісню УПА «Лента за лентою» і запитує дату народження Степана Бандери.

На запитання журналіста видання «Високий Замок», чи правда, що на співбесіді з новими працівниками він просить претендентів заспівати цю пісню, чиновник відповів ствердно:

«Правда! За останні два роки "Лента за лентою" стала гімном львівської юстиції. У минулому році під час святкування Дня вишиванки ми її разом виконали. На співбесіді більшість її не співає, а цитує. Чому так роблю? Тому що державний службовець нового формату повинен знати не тільки закони, але й бути патріотом. Крім цієї пісні, питаю на співбесіді, коли народився Степан Бандера, коли прийнята перша Конституція Пилипа Орлика», - заявив Ярослав Жукровський.

Він також поскаржився журналісту, що отримує погрози від своїх опонентів, зокрема тих, кого звільнив зі свого відомства. І з ними він теж бореться цією піснею.

«Вони ініціюють кримінальне провадження, мовляв, «через незаконне звільнення державі завдано матеріальних збитків». Вважаю це абсурдом. Від звільнених ледарів держава отримала більше користі, ніж зла. Вирішив відповісти всім, хто мені погрожує: під час одного з телеефірів заспівав "Лента за лентою", де є слова "український повстанче, в бою не відступай!" - заявив чиновник.

Перше питання, яке напрошується після цієї новини - чи має право окремий чиновник вводити нові, придумані самовільно критерії прийому на державну службу?

Звичайно ж, ні. Внутрішні нормативні документи відомств, а також Закон про державну службу чітко прописують вимоги до претендентів на державні посади. І ніяких згадок про спів пісень, цитування історії там немає. В цьому випадку дії чиновника можна розцінювати, скоріше, як самоуправство, самопіар і навіть - псевдопатріотизм.

Друге запитання - чи є критерієм істинного патріотизму знання пісні «Лента за лентою» і дати народження Степана Бандери або будь-яких інших важливих в українській історії дат і подій?

Змушені розчарувати Ярослава Журковского, але це не так. Ніяке знання патріотичних пісень, не важливо - йдеться про УПА, гімн України або про вірші Тараса Шевченка, не гарантують, що людина, яка виголошує їх, - патріот України.

15 червня під час прямої лінії президент Росії Володимир Путін у відповідь на чергову критику на свою адресу від Петра Порошенка раптом почав цитувати вірші великого українського поета Тараса Шевченка: «Доборолась Україна. До самого краю. Гірше ляха свої діти. Її розпинають».

Напевно, Путін чув і цілком міг би повторити і слова з улюбленої пісні Жукровського та й дату народження Бандери він теж, впевнені, знає добре.

Та чи можна назвати Путіна патріотом України? Це навіть не риторичне питання. Це абсурд! Рівно як і те, що дорослій людині, високому державному чиновнику з двома вищими освітами, журналістською і юридичною, потрібно пояснювати такі елементарні речі.

Так, більшість не менш патріотичних, а можливо, - і більш патріотичних, ніж головний юрист Львівської області, українців не зможуть процитувати дослівно, а тим більше - заспівати пісню «Лента за лентою». Що приховувати, не всі точно зможуть процитувати слова державного гімну. Але нікого з цих людей цей факт не робить меншим патріотом у порівнянні зі знаючими.

Бо патріотом можна бути наполовину або трохи, або більше, або менше. Ти або любиш і вірний своїй країні, або ні. Бо патріотизм проявляється в тому, що ти робиш для своєї країни, як добре ти виконуєш свої професійні обов'язки, дотримуєшся законів, і справа не в хорошій пам'яті і сильних голосових зв'язках.

Ведмежа послуга вишиватника

Кілька років тому в українській мові виник новий термін «вишиватник». Фактично, це - український «ватник». Процитуємо неофіційний словник, що пояснює цей термін - "малоосвічена людина з невисоким культурним рівнем, яка агресивно налаштована до всього, що не вписується в її уявлення про те "як має бути".

Коментарі та пости таких людей у соцмережах не сплутаєш ні з чим іншим. Вони говорять загальними фразами і штампами, змішують поняття, з будь-якого приводу і без нього кричать щось то про «зраду», то про «славу». Але шкоди від них, зрозуміло, небагато.

Однак, якщо симптоми «вишиватника» проявилися у державного чиновника - це вже справжня проблема. А якщо він ще й експлуатує чутливі політичні теми, щодо яких у суспільстві немає згоди - то це вже проблема державного масштабу.

Подібні речі негайно підхоплюються пропагандистськими ЗМІ країни-агресора і розкручуються, доводячи подію до абсурду.

Ви, напевно, вже здогадалися, що через свої «індивідуальні» методи відбору персоналу керівник головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський однієї миті став героєм сотень повідомлень російських ЗМІ. Їхній загальний зміст звівся до однієї фрази: «На Украине при приеме на госслужбу требуют спеть песню УПА». Це дослівний заголовок повідомлення пропагандистського телеканалу «Звезда», який передрукували російські і зарубіжні ЗМІ десятки разів.

Будь-яка розумна людина, звичайно, вчитається в цю новину і зрозуміє - випадок поодинокий і не характеризує ситуацію в усій країні. Однак більшість людей сприймають новини вельми поверхнево, а деякі - і зовсім читають тільки заголовки.

Можна тільки припустити, як сильно зраділи про-путінські ЗМІ витівці головного львівського юриста. Можливо, пан Жукровскій не припускав, що події будуть розвиватися таким чином? Але якщо згадати, що людина є юристом, ймовірність цієї версії меркне перед іншою - чиновник так захопився самопіаром, що забув про обов'язки держчиновника зважувати кожне слово, відповідати за всі свої дії.

А поки реакції міністра юстиції Павла Петренка на "новації" його підлеглого немає, для тих, хто  претендують на посади в територіальному управлінні юстиції Львівської області, наводимо слова «улюбленої пісні» глави цього органу. Поки що вона їм знадобиться:

Лента за лентою

«Вже вечір вечоріє, повстанське серце б’є,

А лента набої поспішно подає.

Приспів: Ах, лента за лентою – набої подавай,

Вкраїнський повстанче, в бою не відступай!

Ах, лента за лентою – набої подавай,

Вкраїнський повстанче, в бою не відступай!

А ворог атакує і преться щосил,

Юнак-кулеметник їх вправно косив.

Приспів

Як сонце сходило, втомлений юнак,

Упав він ранений, упав він навзнак.

Приспів

До нього санітарка поспішно іде,

В обличчя вдивляєсь, його пізнає.

Приспів

Він в неї вдивляєсь, пече в грудях рана,

Біля кулемета дівчина молода.

Приспів

А ворог атакує, в останній момент

Наново заграв вже затихлий кулемет.

Приспів (2)».  

P.S. І запам'ятайте, Степан Бандера народився 1 січня 1909 року на Івано-Франківщині.

Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів
/-0,50465297698975-/ /-pc-/
Top