counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Суд оштрафував заступника голови НАЗК на 6800 грн за корупційне порушення. Привід нагадати про законопроект №6335


Переглядів: 31


Суд оштрафував заступника голови НАЗК на 6800 грн за корупційне порушення. Привід нагадати про законопроект №6335

Дніпровський районний суд Києва притягнув заступника голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Руслана Радецького до адміністративної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення і зобов'язав виплатити штраф у сумі 6800 грн. Про це повідомив у четвер, 3 серпня, сайт Генеральної прокуратури.

Це відомство бере участь у судовому розгляді адміністративної справи щодо Р. Радецкого за частинами 1 і 2 статті 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (неповідомлення і вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів).

У поліцію на ці дії Руслана Радецького поскаржився керівник департаменту моніторингу дотримання законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції НАЗК Олександр Писаренко.

Нагадаємо, 15 червня 2017 року у службовому кабінеті Руслана Радецького пройшли обшуки. Як повідомив тоді міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, процесуальні дії щодо члена НАЗК Радецького проводилися відповідно до рішення суду в рамках розслідування про фальсифікацію документів. Сам Руслан Радецький пов'язав проведені у нього в робочому кабінеті обшуки з майбутнім розглядом Верховною Радою законопроекту про "перезавантаження НАЗК".

Мабуть, тільки в Україні можливо таке - той, хто вчинив корупційний проступок, продовжує працювати в Нацагентстві з протидії тій же корупції.

Проблемний антикорупційний орган

Це не перша подія, яка ставить під удар весь орган і окремих його членів. Система електронного декларування, яку повинно було запустити в роботу НАЗК, стартувала з запізненням і вельми невдало. Через істотні збоїв в її роботі свого часу втратив самовладання навіть прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який погрожував главі НАЗК Наталії Корчак звільненням за некомпетентність.

Так на одному із засідань Кабміну, в квітні 2017 року, виявилося, що Корчак вдруге не з'явилася для звіту про діяльність органу.

Тоді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не забув сказати, що Наталя Корчак за останній рік отримувала премії у 50% від окладу і додатково тільки на відпускні - по 30 тис. грн на місяць.

Прем'єр Гройсман зазначив, "що не прийти вдруге на засідання уряду для звіту - це занадто".

"Думаю, що просто керівник не "в адекваті". В цьому випадку неадекватно сприймає свої обов'язки, тобто організувати роботу належним чином, зрештою, якщо йдеться про заробітну плату, то керівник це вирішує", - заявив Гройсман.

Однак, крім погроз та умовлянь Кабмін ніяк не може вплинути на скандальний орган - адже його правовий статус прописаний таким чином, що ні звільнити когось з членів, а тим більше - поміняти весь склад фактично неможливо.

Колегіальне безвідповідальне

Зняти з посади, наприклад голову НАЗК - неможливо, бо цьому органу виконавчої влади даний спеціальний статус, до того ж - він є колегіальним. Фактично - всі члени НАЗК відповідають за все і "за нічого" одночасно.

Більше того, немає такого органу, який би був уповноважений провести аудит роботи НАЗК. В законі України про запобігання корупції, в частині, що стосується НАЗК, відсутні згадки про аудит роботи цього органу. І хоч як би не погрожували звільненнями прем'єр або міністр юстиції - це лише марний струс повітря, за яким не буде ніяких процесуальних наслідків.

Спроба підправити закон

Так ось, якраз на першому засіданні Кабміну, на яке не з'явилася пані Корчак, планувалося обговорити і почути думку НАЗК  щодо законодавчої спроби навести лад у роботі органу - принаймні ввести персональну відповідальність членів НАЗК за їхню роботу.

Йдеться про законопроект № 6335 "Про внесення змін до закону України "Про запобігання корупції" (щодо вдосконалення порядку організації роботи Національного агентства з питань запобігання корупції)".

Його ініціатором є прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Проект пропонує, що призначати голову НАЗК буде Кабінет Міністрів. Решту членів агентства - спеціальних уповноважених, відбиратиме конкурсна комісія, а затверджуватиме - той же Кабмін.

Законопроект вводить щорічну перевірку - аудит НАЗК. А також - пропонує у список підстав для дострокового припинення повноважень голови Національного агентства і спеціальних уповноважених внести наявність висновку комісії з проведення незалежного зовнішнього оцінювання (аудиту) діяльності Національного агентства про неефективність діяльності Національного агентства та неналежне виконання обов'язків Головою.

Однак цей законопроект до цього часу лише припадає пилом у Верховній Раді - з трьох спроб у різні дні його навіть не змогли внести до порядку денного.

У свою чергу, міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що голова НАЗК вдруге не приходить на засідання Кабміну. Тому всі необхідні законопроекти щодо НАЗК будуть передані в парламент разом з рекомендаціями та висновками Кабміну.

Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
більше матеріалів
/-0,44800806045532-/ /-pc-/
Top