counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Успішний старт Vega та інші видатні українські досягнення у вивченні космосу


Переглядів: 134


Успішний старт Vega та інші видатні українські досягнення у вивченні космосу

У новинах і соцмережах частіше пишуть про «зраду» і невдачі в українській економіці, політиці, інших сферах життя суспільства. Спробуємо переломити цю тенденцію і розповісти про звершення українців, тим більше що є такий видатний привід - прес-служба Arianespace повідомила, що 1 серпня з космодрому Куру у Французькій Гвіані успішно запустили ракету-носій легкого класу Vega.

Вона виводила на сонячно-синхронні орбіти два супутники ізраїльського оборонного концерну Israel Aerospace Industries. Один супутник - OPTSAT-3000 вагою 368 кг був запущений на замовлення Міністерства оборони Італії; другий - Venμs, важить 264 кг, його запускали для проекту ізраїльського космічного агентства і Національного космічного агентства Франції.

Читайте також: SpaceX: запуск відмінено

За програмою Vega в 2017 році вже проведено 2 запуски - один в березні і один 1 серпня. В цілому з 2012 року пройшли 10 запусків, а на орбіту були виведені 25 супутників. Відзначимо, що один зі ступенів двигуна ракети-носія легкого класу Vega виготовляють в Україні. Маршовий двигун РД-843 4-го ступеня ракети-носія був розроблений Конструкторським бюро «Південне» і виготовлений ПО «Південний машинобудівний завод ім. Макарова».

Запускають ракети з Гвіанського космічного центру. Це космодром, розташований у департаменті Французька Гвіана в північно-східній частині Південної Америки на узбережжі Атлантичного океану між містами Куру і Сіннамарі.

Комета Чурюмова - Герасименко та місія Rosetta

Це далеко не єдині успіхи України в підкоренні космосу. Перша комета, на яку приземлився космічний зонд, - відкрита була українськими астрономами. Комета Чурюмова - Герасименко була відкрита 23 жовтня 1969 року легендарним астрономом Климом Чурюмовим у Києві на фотопластинках іншої комети - 32P/Комас Сола, знятих іншим українським астрономом Світланою Герасименко у вересні в Алма-Атинській обсерваторії.

У вересні 2016 року завершилася місія космічного апарату Rosetta, який 10 років летів до цієї комети, 2 роки обертався на її орбіті, був спущений на поверхню комети за 720 млн кілометрів від Землі. Після цього сигнал від нього був втрачений.

З моменту запуску в 2004 році Rosetta пройшла 8 млрд кілометрів, пережила 31 місяць у глибокому «сні» перед відновленням роботи в січні 2014 року і стала першим космічним апаратом, що зайшов на орбіту комети.

На поверхні комети Чурюмова - Герасименко були зібрані унікальні дані, зроблені знімки високої якості. Вивчено гази і пил комети, плазма в її середовищі. Також космічний апарат виявив молекулярний кисень в хмарі газу і пилу, що оточує комету. Дослідники прийшли до висновку, що цей кисень утворився ще до формування Сонячної системи.

комета, ракета, Ілон Маск, космос, космодром, Клим Чурюмов

комета, ракета, Ілон Маск, космос, космодром, Клим Чурюмов

Отримані дані важливі не тільки для України, але і для всієї планети. Дослідження Rosetta увійшли в підручники історії і астрономії. Адже комети, по суті, являють собою гігантські хімічні лабораторії, вивчення їх може дати ключ до розуміння процесів, що призвели до виникнення життя на Землі.

На жаль, в жовтні 2016 року легендарний український вчений і астроном Клим Чурюмов помер на 80-му році життя. Він очолював Київський планетарій, був президентом Української спільноти любителів астрономії. Очікувалося, що Чурюмов буде номінований на колективну Нобелівську премію.

комета, ракета, Ілон Маск, космос, космодром, Клим Чурюмов

Ракетний комплекс «Циклон-4»

Існує ще один український проект - космічний ракетний комплекс «Циклон-4», в який входять ракета-носій «Циклон-4» і наземний комплекс, що забезпечує проведення на космодромі робіт з підготовки і запуску ракети. Спочатку за цією програмою Україна співпрацювала з Бразилією, проте в 2015 році Бразилія заморозила роботи над проектом.

У березні 2017 року стало відомо, що американська компанія Maritime Launch Services, що базується в Канаді, побудує космодром у провінції Нова Шотландія, звідки будуть здійснювати запуски українських ракет-носіїв «Циклон-4М». Передбачається, що будівництво космодрому стартує в 2018 році, а перший комерційний запуск буде проведений в 2020 році. У планах до 2022 року запускати з космодрому 8 ракет щорічно.

На будівництво космодрому американська компанія витратить 148 млн канадських доларів. А на весь проект знадобиться 304 млн канадських доларів.

комета, ракета, Ілон Маск, космос, космодром, Клим Чурюмов

комета, ракета, Ілон Маск, космос, космодром, Клим Чурюмов

Ракета-носій «Зеніт»

В Україні існує ще одна важлива космічна розробка - ракета сімейства «Зеніт». Ракета космічного призначення середнього класу «Зеніт-2» була розроблена генеральним конструктором В.Ф. Уткіним при конструкторському бюро «Південне» в Дніпрі. Перший успішний пуск ракети-носія «Зеніт-2» без корисного навантаження був здійснений 21 червня 1985 з космодрому Байконур.

Ця двоступенева ракета літає на нетоксичних компонентах пального: рідкий кисень і гас РГ-1. Вона призначена для запусків космічних апаратів на низькі кругові (до 1500 км) і еліптичні навколоземні орбіти різного способу.

Ракета удостоїлася похвали засновника компанії SpaceX Ілона Маска. Він назвав її «найкращою після наших». Як відомо, Маск через свою корпорацію займається виробництвом і запуском ракет Falcon9 - вони вважаються сьогодні найбільш економічними і якісними в світі.

комета, ракета, Ілон Маск, космос, космодром, Клим Чурюмов

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів
/-0,28613305091858-/ /-pc-/
Top