counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Російські навчання в Білорусі: Лукашенко нервує, а Захід напружився і озброюється


Переглядів: 356


Російські навчання в Білорусі: Лукашенко нервує, а Захід напружився і озброюється

У той час як Росія активно перекидає у Білорусь свою військову техніку та живу силу, нібито для проведення найбільших навчань «Захід 2017», країни Балтії разом з НАТО та США також активно стягують військові ресурси до кордону з Білоруссю. Готується до нових навчань і Україна.

Навчання «Захід-2017» пройдуть з 14 по 20 вересня на території Білорусі, офіційно в них братимуть участь до 13 тисяч військовослужбовців. Метою маневрів названа перевірка можливостей щодо захисту території і відбиття можливої ​​агресії. Офіційні особи РФ і Білорусі заявили, що навчання не несуть жодної загрози для інших країн і є плановими, в зв'язку з цим були запрошені спостерігачі від ОДКБ, ЄАЕС, СНД і навіть НАТО.

Передбачається, що на території Білорусі під маневри будуть задіяні 7 полігонів і ділянок місцевості. Вважається, що від РФ для участі в навчаннях прибуде близько 3 тисяч військовослужбовців і близько 280 одиниць техніки. Буде задіяна і авіація, зокрема до 25 літальних апаратів з російського боку.

Здавалося б, звичайні маневри. Але є одна заковика. Ще в кінці 2016 року з'ясувалося, що в 2017 році Міністерство оборони Росії планує відправити в Білорусь і вивезти назад 4162 вагони з військами і військовими вантажами. Для прикладу, на навчаннях в 2015 і 2016 роках було використано 125 і 50 вагонів відповідно. Масштаб запланованих перевезень наштовхнув експертів на думку, що перевозити збираються мотострілкову або танкову дивізію російської армії.

Журналісти видання naviny.by навіть навели приклад з історії, щоб наочніше продемонструвати розмах перевезень. Так, під час Другої світової війни для перевезення танкової дивізії вермахту було потрібно до 2450 вагонів. В редакції наголосили, що навіть мотострілецької дивізії мало для утримання території всієї Білорусі і вторгнення, скажімо, в Україну, проте цифри говорять самі за себе.

Реакція країн Балтії, Польщі, США та НАТО

Тема російсько-білоруських військових навчань обговорювалася на зустрічі президентів США Дональда Трампа і Польщі Анджея Дуди на початку липня. Трамп перебував у Варшаві c візитом в рамках саміту «Ініціативи трьох морів».

Тоді Трамп зазначив, що США допоможуть Польщі протистояти Росії, яка дестабілізує регіон.

«Наш сильний союз між НАТО і Польщею, як і раніше, має вирішальне значення для стримування конфлікту і забезпечення того, щоб війна між великими державами більше ніколи не руйнувала Європу і що світ буде більш безпечним і кращим місцем», - заявив президент США.

Крім того, "суто випадково" після початку прибуття російських військових на територію Білорусі 23 липня в Естонію 31 липня приїхала друга людина в США - віце-президент Майк Пенс.

«Президент Трамп направив мене в Європу з дуже простим посланням... Ми з вами стоїмо пліч-о-пліч в ім'я свободи», - так Майк Пенс сформулював послання Сполучених Штатів їхнім союзникам у Східній Європі.

Пенс зустрівся з прем'єр-міністром Естонії Юрі Ратасом і в ході бесіди обговорив зміцнення співпраці по лінії ЄС - НАТО. Пенс зазначив непохитну прихильність США забезпеченню безпеки країн Балтії і відданість колективній обороні відповідно до 5-ї статті договору про НАТО.

І в зв'язку з цим він підтвердив можливість розгортання системи протиракетної оборони Patriot в Естонії. Ратас же заявив, що велике значення для Естонії мають такі теми, як «оборона, безпека, кіберпростір і економіка». Він також повідомив, що обговорив з Пенсом майбутні російські військові маневри біля кордону з Естонією.

Не залишилася обділеною увагою блоку НАТО і ще одна балтійська країна - Литва. Як заявила президент Литви Даля Грибаускайте, на час вересневих спільних навчань Білорусі і Росії «Захід 2017» США подвоїть число винищувачів місії повітряної поліції НАТО в Литві. Більшим стане й американський військовий контингент, збільшиться і число військової техніки США в Литві.

«Те, що тут буде більше армії, подвоять місію повітряної поліції, під час навчань «Захід» тут буде більше американських військових і техніки, кораблів, показує особливу увагу до нашого регіону», - сказала Грибаускайте.

Побоювання щодо майбутній російських навчань в Білорусі офіційні особи і політики країн Балтії висловлювали й раніше. Так, екс-міністр оборони Естонії Маргус Цахкна заявляв, що Росія використовує навчання, щоб перекинути до 100 тисяч військових для постійної дислокації в Білорусі.

Він послався на офіційні дані про залізничні перевезення з Росії в Білорусь, і нагадав, що РФ має намір задіяти 4100 залізничних вагонів, щоб перевезти війська в Білорусь для створення форпосту на території найближчого союзника.

«Для російських солдатів, що прямують до Білорусі, це квиток в один кінець», - сказав Маргус Цахкна.

Президент Естонії Керсті Кальюлайд припустила, що навчання «Захід 2017» готують ґрунт для атаки на НАТО. «З великою ймовірністю буде відпрацьовуватися масштабна військова операція проти НАТО, і, очевидно, ми побачимо різні інформаційні атаки, мета яких - посіяти плутанину і недовіру», - заявила Кальюлайд.

Свою стурбованість майбутніми навчаннями висловлював і Пентагон. Ще в червні командувач сухопутними військами США в Європі Бен Ходжес повідомив, що США направлять до балтійських країн більше військових на час проведення маневрів «Захід-2017». За його словами, в Балтію направлять до 600 десантників, щоб запобігти можливому вторгненню.

Реакція України

В Україні порахували своїм обов'язком нагадати Європі і США, що з Росією треба бути постійно напоготові, бо країна-агресор просто так ніколи не перекидає свої війська, а особливо в такому масштабі. За словами міністра оборони України Степана Полторака, білорусько-російські навчання можуть нести загрозу для будь-якої країни Європи. «Ми будемо адекватно реагувати на проведення навчань», - написав міністр оборони України у себе в Facebook. Цю ж думку Полторак постарався донести і до генсека НАТО Єнса Столтенберга в час зустрічі з ним у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі 30 червня.

«Дуже важко прогнозувати дії президента Росії, логіку яких складно простежити, але ці навчання можуть бути використані для того, щоб почати агресію не тільки проти України, але проти будь-якої країни Європи, що межує з Росією», - повідомив Полторак.

Секретар РНБО Олександр Турчинов ще в травні заявив, що спільні російсько-білоруські навчання можуть бути підготовкою до наступальної операції. За словами Турчинова, мета навчань - перевірка готовності військ до проведення широкомасштабних операцій при жорстких часових обмеженнях на їхню підготовку.

«Під час навчань також передбачається відпрацювати створення калінінградського коридору, що в умовах реальної операції неможливо без агресії проти Литви і Польщі», - додав Турчинов.

Народний депутат України Антон Геращенко в зв'язку з білорусько-російськими навчаннями закликав керівництво нашої країни привести в повну бойову готовність Збройні сили. «Що повинна зробити Україна як держава, що піддалася агресії з боку Росії, у відповідь на ці навчання? Наші війська повинні бути приведені в повну бойову готовність, і для цього ми повинні в свою чергу організувати наші навчання, які показали б, що ми теж готуємося до відторгнення атаки можливого, ймовірного, а точніше вже відомого нам противника», - сказав Геращенко.

Реакція Білорусі

У самій Білорусі думки щодо навчань розділилися. Одні громадяни говорять про правильність проведення навчань зі стратегічними партнерами - Росією, проте опозиція висловлює активний протест. Так, 7 липня на Жовтневій площі в Мінську пройшла акція проти навчань «Захід-2017». Активісти стали в ланцюг на Жовтневій площі з портретами і плакатами - «Свободу політв'язням», «Російський солдате, йди додому».

навчання, Захід 2017, Білорусь, Росія, Олександр Лукашенко, Петро Порошенко, Даля Грибаускайте, НАТО, Литва, Естонія, США, Дональд Трамп, Польща, Анджей Дуда, військові, вагони, Міноборони, маневри

Разом з тим міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей поспішив запевнити, що після навчань російські військові не залишаться на території Білорусі.

«Територія Білорусі ніколи не буде територією, від якої може виходити якась загроза, в першу чергу країнам-сусідам. Ми переконані, що після цих навчань ніякий іноземний військовий контингент не залишиться на території Білорусі, ніяких додаткових військових баз не буде розміщено», - заявив Макей.

Досить цікавим є факт двох офіційних візитів президента Білорусі Олександра Лукашенка до Києва протягом трьох місяців. Під час першої зустрічі в квітні цього року Лукашенко запевнив главу України Петра Порошенка, що навчання «Захід 2017» не перетворяться на підготовку для вторгнення в Україну.

Порошенко тоді заявив: «Немає жодних сумнівів у виключно добрих намірах Білорусі, але вона перебуває в союзницьких відносинах з Росією, а до Москви у нас довіри зовсім немає. І тому для мене було надзвичайно важливим, що я отримав від глави Білоруської держави тверде запевнення».

Як зазначив політолог Тарас Березовець, другий візит Лукашенка в липні 2017 року можна назвати «надзвичайним», так як «вперше за 23 роки перебування на посаді у батька білоруського народу немає впевненості, що він зустріне 24 рік на посаді».

«Правда в тому, що Лукашенко давно не довіряє Путіну і вже не до кінця контролює те, що відбувається на його території, зокрема і ці самі військові навчання. Путіну не потрібно розв'язувати гібридну операцію на території Білорусі. Навіщо, якщо місцевих військових і спецслужби легко взяти під контроль? Досить прибрати лише одну фігуру. І поставити замість неї місцевого захарченка або плотницького. А потім з 6 областей просто зробити 6 суб'єктів Російської Федерації», - висловив думку Березовець.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
більше матеріалів
/-0,4479501247406-/ /-pc-/
Top