counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

В Україні - найдорожчий алкоголь серед країн Європи за купівельною спроможністю. Буде ще дорожче


Переглядів: 279


В Україні - найдорожчий алкоголь серед країн Європи за купівельною спроможністю. Буде ще дорожче

Алкоголь і сигарети з нового року знову можуть подорожчати. Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді підвищити акцизний податок на рівень інфляції на сигарети, пиво і етиловий спирт. Відповідний законопроект уряд схвалив на засіданні 19 липня.

Зокрема, пропонується всі ставки підвищити на 11,2% з січня 2018 року.

Пропонується акциз на сигарети, з фільтром і без, підвищити з 445,56 грн до 495,46 грн за 1000 штук. Мінімальне акцизне податкове зобов'язання зі сплати акцизного податку на тютюнові вироби для сигарет з фільтром і без виросте з 596,05 до 662,81 грн за 1000 штук.

Що стосується алкогольних напоїв, то акцизи на пиво зростуть з 2,78 до 3,09 грн за літр чистого спирту, на вина кріплені та вермути - з 8,02 до 8,92 грн за літр, ігристі - з 11,65 до 12 , 95 грн за літр, сидр і інші зброджені напої - з 129,96 до 141,18 грн з розрахунку на 1 літр чистого спирту, сидр без додавання спирту - з 1,06 до 1,18 грн за літр напою.

Акциз на етиловий спирт планується збільшити з 126,96 до 141,18 грн за 1 літр чистого спирту, а продукти з вмістом етилового спирту 8,5% і більш - з 169,27 до 188,23 грн за літр.

У той же час акциз на виноградні вина збільшувати не будуть.

В уряді вже традиційно пояснили, що підвищення акцизів дасть можливість збільшити надходження до бюджету і привести ставки до європейського рівня.

Однак генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко впевнений, що така політика держави хоча і призведе до зменшення споживання шкідливих продуктів, але автоматично збільшить тіньовий ринок продукції.

Поступове скорочення споживання легально виготовленого алкоголю відбувається вже останні 5 до 8 років, за винятком вин, частка яких зростає повільно, але щороку, пише у себе на сторінці в Facebook експерт.

«Якщо ми йдемо в Європу, то повинні приймати їхні показники споживання і доступності алкоголю. Не потрібно доводити ситуацію до абсурду, щоб зрозуміти те, що люди, які не можуть дозволити собі офіційний алкоголь, будуть самі його виробляти, а також купувати і труїтися», - зазначив Дорошенко.

Експерт порівняв рівень доходів і вартості 1 літра пива в Україні, Литві, Німеччині та Польщі. Так середня зарплата литовця в 4,3 разу вище, ніж у середньостатистичного українця, а середня вартість пива в Литві дорожче, ніж в Україні в 2,7 разу, горілки в 2,5 разу.

Що стосується поляків, то вони в середньому заробляють більше українців в 5,2 разу, а пиво купують дорожче в 2,7 разу, горілку в 2,5 разу. Найбільша різниця в зарплаті у громадян України з німцями. Останні отримують в 19,3 разу більше за українців, а пиво купують дорожче в 4,6 разу, горілку в 4,1 разу.

акциз, алкоголь, сигарети, вартість, зарплата, ЄС,«Таким чином, з усіх країн Європи вартість алкоголю в Україні і зараз є найвищою в порівнянні з купівельною спроможністю населення. І якщо пляшка пива і горілки буде коштувати як у Німеччині, саме споживання істотно не знизиться, а лише піде в тінь. А легальне виробництво буде вбито», - вважає Дорошенко. 

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-1,0868091583252-/ /-pc-/
Top