counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Без медицини і по три конвоїри на ув'язненого. У Рахунковій палаті вказали на недоліки пенітенціарної реформи


Переглядів: 130


Без медицини і по три конвоїри на ув'язненого. У Рахунковій палаті вказали на недоліки пенітенціарної реформи

Майже 1 мільйон з 4,2 мільярда гривень, виділених на пенітенціарну службу в 2016-му - першому кварталі 2017 року, був використаний з порушенням законодавства, ще понад 5 млн грн - неекономно, а понад 3 млн грн Мін'юст в минулому році взагалі не освоїв.

Такі результати аудиту ефективності використання Міністерством юстиції України бюджетних коштів, виділених на забезпечення функцій в сфері виконання кримінальних покарань і пробації, який провела і опублікувала на своєму сайті Рахункова палата.

Зокрема, як зазначено у звіті, через несистемність реформ виправних установ і необґрунтованих управлінських рішень, які ухвалювали керівники різного рівня, в 2016 році і за три місяці поточного року з порушенням чинного законодавства витрачено 951,5 тис. грн, неекономно - 5,0228 млн грн і непродуктивно - 11,2878 млн грн.

Крім того, за даними Рахункової палати, в минулому році Мін'юстом було освоєно асигнування загального фонду державного бюджету на загальну суму 3,1554 млн грн, з яких в результаті неефективного управління - 1 млн грн.

У деяких колоніях працівників більше, ніж ув'язнених 

Реформа пенітенціарної системи України була розпочата Урядом в 2016 році. Однак державні аудитори переконані, що вона не була результативною через відсутність будь-якого впорядкованого плану.

Зокрема Міністерству юстиції до цього часу не вдалося зменшити кількість установ виконання покарань. Це при тому, що, за даними Рахункової палати, більшість колоній напівпорожні, а в деяких - на одного засудженого припадає 2-4 людини персоналу.

«Тільки на утримання Балаклійського та Самбірського виправних центрів, Бережанської, Держівської і Павлоградської виправних колоній, діяльність яких припинена, протягом періоду, що перевіряється, непродуктивно було використано більше мільйона гривень. Подальше зволікання з оптимізацією мережі установ виконання покарань створює ризики непродуктивного використання бюджетних коштів умайбутньому», - констатується в документі.

Однак, незважаючи на такі необґрунтовані витрати, в Мін'юсті досі не визначилися, які колонії потрібно залишити, а які - ліквідувати, законсервувати або змінити вид діяльності.

Чиновники тільки на словах будують і переміщують слідчі ізолятори та установи виконання покарань за межі міст. Реальних кроків у цьому напрямі так і не відбулося.

На поліпшення умов у колоніях за рік витратили менше 2% від загальної суми

Крім того, з виділених Мін'юстом у 2016 році - I кварталі 2017 року на виконанні кримінальних покарань і пробації 4,2 млрд грн тільки 1,6% (майже 66,2 млн грн) - були використані на придбання обладнання, капітальні ремонти, будівництво та реконструкцію приміщень Державної кримінально-виконавчої служби України.

«За таких обставин більшість проблем у сфері виконання кримінальних покарань не вирішена, незважаючи на істотне скорочення чисельності засуджених (майже на 15,5 тис. осіб), яке відбулося останнім часом в результаті законодавчих змін», - йдеться у звіті.

У Рахунковій палаті констатували, що через застарілу матеріальну базу виправних установ засуджені й ув'язнені не забезпечені елементарними умова утримання під вартою.

Лікують ув'язнених без ліцензій і акредитації

Окремим пунктом аудитори відзначили надання медичних послуг в колоніях і виправних центрах. Як виявилося, зі 133 медичних установ пенітенціарної системи - 90 не мають акредитації. А медичні частини Бахмутської установи виконання покарань, Дергачівської, Вінницькій та Літинської виправних колоній взагалі працюють без ліцензій.

У березні цього року Міністерство охорони здоров'я також позбавило ліцензії медичну частину і лікарню Дніпровської установи виконання покарань.

«Це суттєво позначалося на якості надання засудженим та ув'язненим медичної допомоги», - йдеться у звіті.

Ліквідувавши Державну пенітенціарну службу, Мін'юст створив у своєму апараті 5 нових департаментів, на які покладено різні функції з діяльності органів і установ Державної кримінально-виконавчої служби України. При цьому створені структурні підрозділи протягом півроку працювали без затверджених міністерством функцій і завдань, які їм довірені.

Разом з тим станом на 1 квітня 2017 року територіальні органи управління Мін'юсту були укомплектовані лише на 60%.

«За таких обставин ліквідаційні комісії територіальних органів управління ДПтС (Державна пенітенціарна служба. - АСН) продовжують функціонувати, утворюючи додаткове навантаження на державний бюджет. Як наслідок, заходи з реформування здійснювалися безсистемно, що призводило до розпорошення зусиль, марнотратного і непродуктивного витрачання бюджетних коштів», - констатують у Рахунковій палаті.

Ліквідувавши разом з пенітенціарною службою її підрозділи внутрішнього аудиту, Мін'юст не забезпечив своєчасного створення підрозділів внутрішнього аудиту новоствореної кримінально-виконавчої служби. Крім того, результати внутрішніх аудиторських перевірок ДПтС ліквідаційна комісія досі передає Мін'юсту.

Тому контроль за тим, куди йшли виділені з бюджету гроші протягом II півріччя 2016-го і в першому кварталі 2017 року, був послаблений. Як наслідок, у Рахунковій палаті з'ясували, що кошти використовувалися неекономно і непродуктивно, а іноді і з порушенням законодавства.

Так через закупівлю картоплі і овочів для потреб виправних установ не в сезон, коли ця продукція значно дорожче, Мін'юст витратив додатково майже 5 млн грн.

Разом з тим до цього часу не оформлені права власності на 4952 будівлі і 7 земельних ділянок органів і установ виконання покарань загальною площею 39,1 га.

Зі звіту Рахункової палати також випливає, що вартість земельних ділянок тільки трьох виправних установ (Вінницької установи виконання покарань, Крижопільського виправного центру і Піщанської виправної колонії) загальною площею 442,4 га була занижена на 237,9 млн грн. А 76,8 га земельних ділянок Вінницької і Ладижінської виправних колоній взагалі не відображені в бухгалтерському обліку цих установ.

Результати аудиту Рахункова палата направила Міністерству юстиції з рекомендацією усунути всі виявлені порушення і недоліки.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
більше матеріалів
/-0,42051887512207-/ /-pc-/
Top