counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Поляки і ЄС незадоволені спробами правлячої партії "приручити" судову владу


Переглядів: 39


Поляки і ЄС незадоволені спробами правлячої партії приручити судову владу

Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв частково ветувати законопроекти щодо судової реформи, які викликали протести в країні. Про це повідомляє польське видання Wyborcza. Зокрема йдеться про два законопроекти - про Верховний і Національний суди. Президент Польщі має намір підготувати власні проекти законів.

"Як президент, я не відчуваю, що цей закон посилить правосуддя. Процес зміни судової системи не повинен розділяти суспільство і державу", - заявив Дуда, виступаючи з телевізійним зверненням.

Що в реформі насторожило суспільство і ЄС

Минулого тижня Сенат Польщі, незважаючи на загрози санкцій з боку Євросоюзу, таки прийняв три законопроекти, які спрямовані на реформування судової системи країни.

Один з них передбачає, що 15 з 25 членів Національної ради судів Польщі, органу, що відповідає за призначення суддів і забезпечує незалежність правосуддя, тепер буде вибирати парламент. Варто відзначити, що більшість зараз належить правлячій партії "Право і справедливість".

Другий законопроект, який викликав невдоволення поляків, наділяє міністра юстиції правом призначати керівників судів загальної юрисдикції і в будь-який час знімати їх з посади. А це означає, що відразу ж після набранням законом чинності голова і судді Верховного суду будуть відправлені у відставку, якщо тільки Мін'юст не збереже за ними посади.

Саме цей законопроект був внесений до польського парламенту лише за день до його розгляду, а зміни в документ профільним комітетом робилися в авральному режимі - вночі перед самими голосуваннями.

Незважаючи на критику, ініціатори реформи, депутати від правлячої партії переконані, що ці зміни дозволять зміцнити судову систему.

Брюссель погрожує позбавити Польщу права голосу

Їхню думка не поділяють представники Євросоюзу та опозиційних партій Польщі, оскільки вважають, що в такому вигляді реформа судової системи підірве демократію в країні.

Перед голосуванням за відповідні законопроекти Європейська комісія зажадала від Варшави відмовитися від запланованої реструктуризації судової системи, інакше пригрозили санкціями, аж до позбавлення Польщі права голосу на рівні ЄС.

19 липня віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив, що комісія вже близька до того, щоб запустити процедуру накладання санкцій на Польщу, повідомляє Польське радіо.

Він зазначив, що реформа судової системи Польщі в тому вигляді, який передбачений законопроектами, буде повністю під політичним контролем уряду, а це тягне за собою загрозу для верховенства права в країні.

«Наступного тижня Єврокомісія підготує і запустить у прискореному режимі звичайну процедуру про порушення законодавства ЄС, яка не вимагає згоди всіх держав-членів, а може завершитися розглядом справи в суді Євросоюзу», - зазначив Тіммерманс.

У той же час представники опозиції в польському Сеймі переконані, що правляча партія ініціювала поправки в законодавство для того, щоб отримати механізми впливу на судову систему, а також мати можливість анулювати результати голосування на наступних парламентських виборах 2019 року, якщо вони виявляться для неї несприятливими.

Громадяни проти реформи

Проти таких нововведень виступили і громадяни країни. Ухвалення законопроектів спровокувало масштабні акції протесту як у Польщі, так і в  інших країнах ЄС.

Ще до голосування, 16 липня, тисячі людей вийшли на вулиці найбільших міст, вимагаючи скасувати ухвалені поправки і плани з реформи Верховного суду.

Після ухвалення документів польським Сенатом протести пройшли і в інших країнах Європи. Щоб висловити своє невдоволення суперечливою судовою реформою в Польщі, на мітинги вийшли також громадяни Франції, Німеччини, Італії, Великої Британії, Австрії та Бельгії, повідомляє Польське радіо.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Гормональна гімнастика використовується ченцями Тибету протягом багатьох століть Цей комплекс вправ простий у ....
Що таке біополе
Що таке біополе
Давно відомо, що людина має як матеріальне тіло, а ще й біоенергетичне Біополь – це невидима структура, яка мі....
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
У натуральному камені закладено величезну силу та енергію природи Не використовувати цю силу було б дуже безгл....
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Натуральне каміння може виступати не тільки як прикраса Кожна людина може підібрати мінерал, який залучатиме д....
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Багато хто не знає, що першорядною причиною успіху більшості людей є енергетика Хороша новина полягає в тому, ....
більше матеріалів
/-0,33078122138977-/ /-pc-/
Top