counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

У Мін'юсті розповіли, як покарати галасливих сусідів і забудовників


Переглядів: 314


У Мін'юсті розповіли, як покарати галасливих сусідів і забудовників

Якщо галасливі сусіди, гучна музика в закладах або робота техніки на будівництві заважають відпочивати - не варто терпіти. Право на «спокій», особливо в нічний час гарантоване українцям законодавством. У Міністерстві юстиції України пояснили, як потрібно відстоювати своє право на спокійний сон.

Не голосніше звуку радіо

Згідно із законодавством, у житлових будинках, готелях, гуртожитках, таких публічних місцях, як парки, сквери, зони відпочинку в денний час рівень шуму повинен бути на рівні 55 децибел, в нічний час - 45 децибел.

«Щоб було зрозуміліше, що означають ці цифри - коли грає музика на дискотеці поруч з вами, вона створює шум гучністю 85 децибел, а 45-55 - це звук включеного радіо, грає досить тихо. Вище звук не повинен бути», - пояснив начальник Головного управління юстиції в м. Києві Станіслав Куценко.

Наприклад, у Брюсселі у вечірній час доби діє навіть обмеження швидкості для автомобілів до 40 км/г. Все заради того, щоб шум двигунів не заважав жителям в будинках відпочивати.

Покарання за шум

Якщо сусіди не дотримуються шумових норм, спочатку варто зробити їм зауваження. Якщо ж розмова не вплинула на них, попередити галасливих мешканців будинку про відповідальність, передбачену Кодексом України про адміністративні правопорушення. Згідно з ним, тим, хто голосно слухає музику, використовує феєрверки, або шумить під час проведення ремонту, загрожує штраф.

За перше попередження, він становить 5-15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або від 85 до 255 грн. Але якщо сусід не засвоїв урок і протягом року вдруге перевищив рівень шуму, в такому випадку він вже заплатить від 255 до 510 грн.

Але щоб зафіксувати порушення, вам потрібно викликати поліцію, яка зобов'язана буде скласти адміністративний протокол на порушника.

«Звичайно, не розраховуйте, що поліцейські приїдуть дуже швидко. Тому що в першу чергу вони реагують на більш істотні правопорушення. Але все ж зобов'язані відреагувати», - констатував Куценко.

Це не означає, що поки приїдуть поліцейські, сусіди вгамуються і правоохоронцям вже буде нічого фіксувати. Щоб такого не сталося, слід знайти двох свідків, які б підтвердили патрульним, що шум був.

Для злісних порушників, які не тільки не реагують на ваші зауваження, а й грубо вам відповідають, існує кримінальна відповідальність за фактом хуліганства.

Однак щоб довести вину, дії і висловлювання хулігана потрібно зафіксувати на диктофон, а ще краще зняти відео. Після пред'явлення цих підтверджень в суді галасливі сусіди можуть понести кримінальну відповідальність, яка передбачає накладення штрафу в розмірі до 17 тис. грн, а якщо порушник залякував вас зброєю - до 7 років позбавлення волі.

Якщо справа дійде до суду, то ви можете навіть вимагати від галасливого сусіда моральної компенсації, яка може становити навіть 100 тис. грн.

Домовляйтеся з сусідами

У тому ж випадку, коли необхідність пошуміти з'являється у вас, варто пам'ятати, що згідно із законодавством, заборонено шуміти з 22 години вечора до 8-ї години ранку в будні і у вихідні і свята - цілодобово. У такому випадку варто домовлятися з сусідами, заздалегідь вибачитися, пояснити ситуацію.

Також не варто терпіти і надмірно гучних забудовників. Якщо будівельна техніка працює поруч з житловими будинками, готелями, гуртожитками, місцями масового скупчення людей, громадяни мають право діяти за тією ж схемою, що і з сусідами.

«Ви маєте право повідомити забудовнику про надлишок шуму. У будь-якому випадку він не має права проводити ремонтні роботи в той час, коли це незручно громадянам», - пояснив Куценко.

Так що законодавчо всі права, щоб захистити свій спокій, в українців є, головне хотіти і вміти ними користуватися.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Багато хто не знає, що першорядною причиною успіху більшості людей є енергетика Хороша новина полягає в тому, ....
Колір очей і відносини: чи підходите один одному?
Колір очей і відносини: чи підходите один одному?
За кольором очей можна багато дізнатися про людину У тому числі й те, наскільки хороша його сумісність із друг....
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Кажуть, що у світі немає бездарностей Кожен щось вміє і має певні таланти та здібності до творчості
Правила збереження внутрішньої енергії у будь-який тяжкий період
Правила збереження внутрішньої енергії у будь-який тяжкий період
На повноцінний відпочинок потрібно багато часу, тому набагато вигідніше просто не допускати появи стану змучен....
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Кожен день приносить нам нові пригоди та випробування Про те, яким буде останній четвер березня, розкажуть аст....
більше матеріалів
/-0,28798198699951-/ /-pc-/
Top