Нове дослідження було опубліковано в журналі Obesity. Його результати показують, що цукор шкідливий не тільки через свою калорійність, а через його вплив на обмін речовин в організмі людини, повідомляє The Independent.. У процесі дослідження лікарі замінили в раціоні 43 дітей, які страждають від надмірної ваги, цукор на крохмаль. В результаті рівень холестерину вирівнявся і рівень інсуліну в крові значно впав.
Автором дослідження є Роберт Ластіг - дитячий ендокринолог лікарні UCSF Benioff, в Сан Франциско. Він переконаний, що результати дослідження мають стимулювати батьків стежити за тим, що споживають їхні діти, особливо за кількістю цукру.
Його робота змагається з загальною думкою, що часто нав'язується бізнес-корпораціями, що ожиріння і пов'язані з ним хвороби є результатом не споживаного цукру, а споживаних калорій.
Тому він намагався уникнути прив'язки до калорій. Під час дослідження лікарі робили все, щоб діти зберігали свою первинну вагу, їх навіть спонукали їсти більше, якщо вага починала падати. Діти віком від 8 до 18 були вражені кількістю їжі, часто вже не доїдаючи все до кінця. Тобто навіть коли діти не втрачали у вазі, їхнє здоров'я все одно йшло на поправку.
«Калорії від споживаного цукру найгірші, адже вони сприяють ожирінню печінки, підвищують ризик розвитку діабету і захворювань серця», - пояснив доктор.
Лікарі, які брали участь у дослідженні, стверджують, що ніколи не бачили настільки значних показників. Всього через 9 днів після обмеження у фруктозі результати аналізів кардинально змінилися і продовжували змінюватися на краще протягом усього часу.
У Великій Британії вчені закликають уряд ввести податок на цукор. Девід Камерон, будучи прем'єр-міністром, відмовився від цієї ідеї, заявивши, що слід краще контролювати рекламу солодкої продукції.
Але доктор Ластіг переконаний, що йдеться тут не про ожиріння, а про діабет, на який страждають майже 5.4% британців, що обходиться бюджету в £14 млрд щорічно.
Звичайно, ще не доведено, що тільки цукор погіршує обмін речовин, але він, безумовно, є одним з головних факторів, що впливають на нього .