counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Яку квартиру краще купувати для здачі в оренду і як знайти хорошого орендаря


Переглядів: 773


Яку квартиру краще купувати для здачі в оренду і як знайти хорошого орендаря

Вкладення грошей у нерухомість - один з найефективніших методів не тільки зберегти свої заощадження, а й примножити їх, здаючи квартиру або будинок в оренду.

Що краще купити

Найбільш популярними у орендарів є однокімнатні квартири. Їх і варто купувати тим, хто збирається нову нерухомість здавати в оренду. Більш того, двокімнатні квартири на 20-30% дорожче аналогічної однокімнатної, а через низький попит на них вартість оренди лише на 10% буде вище, ніж на однокімнатну квартиру.

Для якнайшвидшої окупності покупки краще придбати квартиру не в новобудові, а в старому житловому фонді. Таке житло обійдеться мінімум на 20% дешевше, а іноді і на все 100%, ніж у новому будинку. Що стосується метражу, то вважається що ідеальний метраж квартири, що купується для здачі в оренду, - від 30 до 35 метрів. Не варто купувати велику однокімнатну квартиру - орендар навряд чи захоче переплачувати за зайві метри.

Також важливо при покупці квартири звернути увагу на доглянутість під'їзду, прибудинкової території та ліфтів, оскільки орендарі теж звертають на це увагу.

На вартість оренди і швидкість здачі квартири істотно впливає місце розташування будинку. Традиційно користуються попитом квартири в центрі та наближених до центру районах - саме в цих районах зосереджена майже вся ділова активність городян, а значить, житло в центрі суттєво економить час і гроші на дорогу від будинку до робочого місця.

Також орендарі цікавляться квартирами в спальних районах, розташованих недалеко від метро і з добре розвиненою інфраструктурою.

Щодо ремонту, то найпростіше буде здати квартиру зі свіжим ремонтом і з хоч і недорогими, але сучасними меблями. Нова або яка перебуває в хорошому стані стара сантехніка, хороші підлоги, красиві і зручні меблі, якісний кухонний гарнітур - все це дозволить підвищити вартість квартири, що здається в оренду .

Якщо ж у власника немає можливості поставити в квартирі хороші меблі, тоді кращим варіантом буде здати порожню квартиру. Тим більше що багато людей, які орендують житло на тривалі терміни, вважають за краще в'їжджати зі своїми предметами побуту.

Кому здати

Найкраще здавати квартиру незнайомим людям. Родичів і друзів відразу виключіть зі списку претендентів на оренду - такі люди часто знаходять виправдання щодо відстрочення платежу і неакуратно ставляться до житла, а висунути  претензію вам буде незручно. Та ж проблема виникне і в разі необхідності підняти вартість квартплати ..

Ідеальним варіантом буде незнайомий вам орендар, якому порадили звернутися до вас знайомі або ті ж родичі. У такому випадку ви зможете дізнатися, наскільки надійні і відповідальні люди планують в'їзд, але необхідна психологічна дистанція буде дотримана.

Якщо таких немає, тоді інтернет вам на допомогу. У будь-якому випадку з кожним потенційним орендарем потрібно зустрічатися особисто, а під час розмови постарайтеся якомога більше дізнатися про людину. Це допоможе відсіяти недобросовісних квартиронаймачів.

Також надійніше буде здати житло людям з інших міст. Вони прив'язані до речей і кожен переїзд складний і ресурсомісткий, тому зацікавлені підтримувати хороші відносини з орендодавцем.

Складіть договір оренди

У договорі необхідно чітко вказати терміни оренди, а також розмір і терміни оплати. Якщо ви укладаєте довгостроковий договір, то буде краще, якщо в ньому ви пропишете ціну тільки на півроку. У такому випадку ви зможете підвищити вартість оренди, якщо вона виросте на ринку.

Також варто прописати в договорі штрафні санкції за прострочення в оплаті за квартиру, а якщо орендар не буде платити протягом місяця, то він повинен буде звільнити житлоплощу. Якщо мешканець вносив заставу, в договорі потрібно прописати це з позначенням внесеної суми.

Згідно з українським законодавством, такий договір має бути укладений офіційно і завірений нотаріусом. В такому випадку орендодавець повинен платити податки - 15% від суми. Зате нотаріально завірений договір дає можливість набагато простіше відстояти свої права в суді в разі псування майна або невиконання зобов'язань орендарем.

Проте частіше за все сторони укладають неофіційний договір, який є лише засобом контролю виплат. У такому випадку всі розбіжності або питання псування майна вирішуються шляхом переговорів.

Також, здаючи квартиру в оренду, варто:

          - познайомити майбутніх орендарів з сусідами, які завжди допоможуть вирішити проблеми;

          - взяти заставу, якщо в квартирі є стаціонарний телефон з виходом на міжмісто і в інші країни;

         - надати орендарям контакти комунальних служб, знайомого електрика і сантехніка, а також інформацію про тарифи на воду, газ і електрику, адреса відділення міліції і поліклініки;

         - зберегти паспортні дані мешканців, їхні телефони та місце роботи;

      

- заздалегідь домовитися про час ваших візитів та правила користування ключами (приходити без попередження до квартирантам не варто, але орендар не повинен міняти замки);

          - кожен розрахунок по оренді фіксувати розпискою із зазначенням ініціалів орендаря, суми і дати розрахунку;

          - обумовити правила перебування в квартирі сторонніх;

          - вимагати ремонту техніки або меблів, якщо поломка сталася з вини орендарів;

          - заздалегідь обумовити право мешканців завести або утримувати у вашій квартирі домашніх тварин;

          - перевірити стан квартири, коли квартирант буде з'їжджати. Також буде не зайвим після цього змінити замки.

Дотримуючись всіх цих правил, можна не тільки добре здати свою квартиру в оренду, але і поберегти собі нерви, а може, і знайти нових знайомих.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів
/-0,43272995948792-/ /-pc-/
Top