counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Україна пропонує використовувати свою ГТС для енергетичної безпеки Європи


Переглядів: 64


Україна пропонує використовувати свою ГТС для енергетичної безпеки Європи

Україна пропонує Європейській комісії використовувати нашу газотранспортну систему для забезпечення енергетичної безпеки Європи. З цією метою можливе проведення на початку 2018 року форуму в сфері залучення інвестицій в українську економіку, а також форуму про можливості використання ГТС.

«Є намір європейських газотранспортних операторів до спільної модернізації і експлуатації української газотранспортної системи і сховищ. Ми запропонували Європейській Комісії також провести в 2018 році конференцію, міжнародний форум щодо перспектив використання газотранспортної системи України», - заяви президент України Петро Порошенко в ході прес-конференції з президентом ЄС Дональдом Туском і президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером у Києві, передає Інтерфакс-Україна.

За словами президента, в Україні динамічно розвивається напрямок зміцнення «енергетичного фронту» і ЄС підтвердив готовність підтримати її в цьому питанні.

Разом з тим в прес-службі ПАТ «Укртрансгаз» заявили, що транзит газу з Росії через ГТС України з початку другої декади липня впав на 24,7%. Якщо 1-10 липня середньодобовий транзит становив 256,7 млн ​​куб. м, то 11 липня впав до 193,4 млн куб. м, тобто впав на 28,6%. В останній раз падіння транзиту газу нижче 200 млн куб. м на добу відзначалося у вересні 2016 року.

Разом з тим у січні-червні 2017 року Україна збільшила транзит газу через свою ГТС на 21,8% (на 8 млрд 47,5 млн куб. М) у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року - до 45 млрд 703,5 млн куб . м.

Раніше голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявляв, що для збереження за Україною статусу транзитної країни необхідно залучити європейську компанію до управління своєю ГТС.

«Ми фактично хочемо поділитися частиною свого бізнесу, щоб вони допомогли нам гарантувати, що після 2019 року транзит по території України залишиться», - сказав він.

Коболєв також відзначав, якщо Росія зможе реалізувати будівництво «Турецького потоку» і «Північного потоку-2», вона відмовиться від використання ГТС України. Він додав, що без залучення європейської компанії до управління українською газотранспортною системою зберегти транзит нею російського газу буде дуже важко, «оскільки є дуже потужний опонент, який зробить європейцям дуже цікаву пропозицію: давайте ми за свої гроші побудуємо вам ще одну трубу».

«Газпром» 7 травня вже почав будівництво газопроводу «Турецький потік» в обхід України. Робота стартувала біля російського узбережжя. Компанія Allseas - підрядник будівництва обох ліній морської ділянки газопроводу. Попередньо, проект буде завершений до 2019 року.

У свою чергу прем'єр Володимир Гройсман заявив, що Кабмін не допустить будівництва альтернативних газотранспортних систем, які несуть загрози безпеці України та країн Європи. Гройсман запевнив, що Кабмін однозначно буде боротися за національні інтереси.

«Це наша національна безпека, безпека диверсифікації постачання енергоносіїв у Європу. Тому ми над цим працюємо сьогодні», - додав прем'єр.

Про свою готовність брати участь у модернізації української ГТС представники Євросоюзу заявляли ще восени 2016 року. Тоді віце-президент Європейської комісії з питань енергетичної співпраці Марош Шефчович на брифінгу заявив, що ГТС - спільний інтерес України та ЄС. За його словами, така співпраця буде кращим сигналом для тих, хто сумнівається в майбутньому ГТС.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,34623098373413-/ /-pc-/
Top