counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Парламент пропонує не штрафувати роботодавців за перше порушення законодавства про працю


Переглядів: 65


Парламент пропонує не штрафувати роботодавців за перше порушення законодавства про працю

Верховна Рада 12 липня ухвалила в першому читанні закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання заходів державного нагляду за дотриманням законодавства про працю та зайнятість населення». Законопроектом вдосконалюється порядок здійснення держконтролю за дотриманням законодавства про працю. За відповідне рішення проголосували 236 депутатів, передає кореспондент АСН.

Зокрема, документ надає виняткові повноваження органам місцевого самоврядування, і в разі ухвалення документа вони зможуть тільки ініціювати проведення перевірок додержання законодавства про працю та зайнятість населення відповідними державними органами, але самі такі перевірки на приватних підприємствах проводити не зможуть.

При цьому органи місцевого самоврядування можуть проводити перевірки, які не належать до заходів державного контролю, на підприємствах і в організаціях комунальної власності.

Разом з тим пропонується заборонити повторно проводити перевірку за одними і тими ж фактами. Також законопроектом забороняється перешкоджати перевіряючим органам, що здійснюють державний контроль за дотриманням закону про працю.

Відповідно до Кодексу законів про працю, який набрав чинності з 1 січня 2017 року, в усіх випадках недопущення інспекторів до перевірки підприємці повинні сплатити штраф у розмірі до 3 мінімальних зарплат, зараз це 9600 грн.

Ця норма не стосується перевірок, які пов'язані з неоформленням трудових договорів з працівниками та виплатою зарплат «в конверті». У такому випадку штраф складе 100 мінімальних зарплат, з 1 січня 2017 це 320 тис. грн.

Законопроектом, прийнятому сьогодні в першому читанні, зокрема конкретизується термін накладення штрафів, а саме протягом 6 місяців з дня виявлення порушень, але не пізніше ніж через рік з дня вчинення правопорушення.

Разом з тим, якщо юридичну особу або фізичну особу - підприємця вперше було викрито у затримці зарплати або у виплаті її не в повному обсязі, ненаданні передбачених законодавством пільг та гарантій певним категоріям працівників, в перешкоджанні проведенню перевірки, в такому випадку штраф не застосовується, а тільки видається припис про усунення виявлених порушень. Якщо в зазначений термін розпорядження не виконується, тоді вже накладається відповідний штраф.

Це ж стосується і порушень, які пов'язані з невиконанням роботодавцем протягом року квоти щодо працевлаштування таких категорій осіб:

             - батька чи матері, які утримують дитину до шести років;

             - батька чи матері-одиначки, яка виховує дитину віком до 14 років, дитину-інваліда або інваліда I групи;

             - дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, якій виповнилося 15 років і яка за згодою особи, що замінює батьків, може, як виняток, прийматися на роботу;

             - осіб, звільнених після відбуття покарання або примусового лікування;

             - молоді, після армії, закінчення училищ або вищих навчальних закладів;

             - осіб, яким до пенсії за віком залишилося 10 і менше років;

             - інвалідів, які не досягли пенсійного віку;

             - учасники бойових дій.

Таких працівників на підприємстві, в установі та організації, в яких працює понад 20 людей, має бути не менше 5% від кількості найнятих осіб. Якщо ця норма не виконується, з роботодавця стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову в працевлаштуванні таких осіб. Санкція становить 2 мінімальні зарплати, тобто 6400 грн. Якщо таке порушення підприємець здійснив вперше - отримає припис.

Але разом з тим законопроектом передбачена і відповідальність для посадових осіб, які неправомірно винесли відповідний припис або рішення про накладення штрафу. Якщо таке розпорядження або рішення скасовано в адміністративному або судовому порядку посадові особи змушені будуть заплатити штраф від 1360 до 2210 грн. Якщо ж подібні дії будуть здійснені ще раз протягом року - штраф сягатиме вже від 2210 до 3400 грн.

Також, якщо після проведення перевірки факт порушення законодавства не було підтверджено, особа, яка подала завідомо неправдиві відомості, має заплатити штраф від 850 до 1700 грн.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,42352890968323-/ /-pc-/
Top