counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Скільки в Росії біометричних паспортів і чим вони відрізняються від українських


Переглядів: 1916


Скільки в Росії біометричних паспортів і чим вони відрізняються від українських

На засіданні Ради національної безпеки і оборони України від 10 липня прийнято кілька важливих рішень. Так, рада ухвалила ввести новий порядок перетину кордону України з біометричним паспортам, а також обов'язкову реєстрацію за місцем тимчасового проживання для іноземців.

Як зазначив президент України Петро Порошенко, буде введений біометричний контроль для всіх громадян, які перетинають український кордон.

«Ми повинні зняти біометричні дані, включно з відбитками пальців, цифровою фотографією. Це значно посилить можливості для боротьби з тероризмом», - додав він.

За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, в першу чергу зміни торкнуться громадян Росії. Він підкреслив, що електронну систему попередньої реєстрації для росіян, які мають намір в'їхати в Україну, введуть вже з 1 січня 2018 року. Згідно з рішенням РНБО, з наступного року перетнути кордон України можна буде тільки за біометричним паспортом, обов'язковим стане контрольне зняття біометричних даних (відбитків пальців). Однак це не торкнеться держав, з якими Україна має відповідну угоду.

Мало того, для громадян Російської Федерації буде введена електронна система попередньої реєстрації для в'їзду в Україну. «Громадянин РФ, який хоче відвідати Україну, завчасно має зареєструватися і надати українському МЗС необхідні дані. Крім цього, вводиться вимога обов'язкової реєстрації громадян РФ, які перебувають на території України, на місці їх тимчасового перебування, а також їм необхідно буде надавати інформацію про пересування по території України», - сказав Турчинов.

Причиною такого посилення контролю Турчинов назвав посилення безпеки після терактів і агресії в рамках гібридної війни, яку веде РФ проти України.

«Це необхідно для того, щоб диверсанти, терористи, шпигуни не могли перетинати наш кордон з підставними документами», - сказав секретар РНБО.

Справа в тому, що так звані "біометричні паспорти" видаються в Росії вже мало не десять років. Однак поняття біопаспортів у Європі і в Росії різні. Біометричний закордонний паспорт тодішнього зразка відрізнявся від звичайного, паперового лише тим, що був більш технологічно досконалим і захищеним, однак, наприклад, сподіватися на безвізовий в'їзд або навіть на істотне прискорення процесу отримання візи їх власникам не доводилося, оскільки, згідно з вимогами Новоорлеанської угоди, новий російський закордонний паспорт містить недостатньо інформації. У ньому відсутні, наприклад, зображення відбитків пальців його власника.

Тільки з 1 січня 2015 року в російських біометричних паспортах з'явилися відбитки пальців. А в 2016 році в Росії нарешті стартував поступовий перехід з паперової версії паспорта на пластикові карти. Як заявили в прес-службі уряду РФ з посиланням на керівника Федеральної міграційної служби Костянтина Ромодановського, випуск електронних карт, які замінять паспорти, почався з 1 січня 2016 року. З 2016-го по 2025 р. паралельно матимуть ходіння два документи - електронний і паперовий. А повністю припинити обіг паперових паспортів Росія планує до 2030 року.

Правда, пізніше старт переходу на пластик відклали ще на рік. На російській електронній карті, крім фотографії і персональних даних з ім'ям, прізвищем та по батькові, на спеціальний чіп буде вшита інформація з адресою. На карті будуть вказані ідентифікаційний номер, страховий номер громадянина в системі обов'язкового пенсійного страхування, електронний, цифровий підпис, а також буде залишено місце для відбитків пальців, які, можливо, будуть вноситися на карту.

Скільки на даний момент громадян Росії отримали пластикові закордонні паспорти, нам дізнатися з відкритих джерел не вдалося. Чи згодяться такі біометричні паспорти для проїзду в Україну? Схоже, що так, проте є нюанси.

Як показує статистика, в 2016 році в Росії навіть видача стандартних закордонних паспортів скоротилася на 32% - з 3,78 млн до 2,58 млн документів. Російські експерти вважають, що таке падіння попиту на закордонні паспорти в РФ пов'язане з кризою, нестабільним курсом рубля, зниженням добробуту населення.

Разом з тим за перші три місяці 2017 року росіяни отримали на 63% більше закордонних паспортів, ніж за аналогічний період 2016 року. Як заявив RT президент фонду «Міграція XXI століття» В'ячеслав Поставнін, зараз у Росії близько 30 млн осіб мають закордонний паспорт. При цьому подорожують за кордон тільки 10% населення, а їздять за кордон кілька разів на рік близько 2% росіян.

Про посилення правил в'їзду для росіян в Україну йшлося й раніше. Наприклад, на початку літа прес-секретар міністерства закордонних справ Мар'яна Беца заявила, що МЗС підтримує ідею введення візового режиму з Росією.

RT президент фонду «Міграція XXI століття» В'ячеслав Поставнін, зараз в Росії близько 30 млн осіб мають закордонний паспорт. При цьому подорожують за кордон тільки 10% населення, а їздять за кордон кілька разів на рік близько 2% росіян.

Про посилення правил в'їзду для росіян в Україні говорилося і раніше. Наприклад, на початку літа прес-секретар міністерства закордонних справ Мар'яна Беца заявила, що МЗС підтримує ідею введення візового режиму з Росією.

"У майбутньому, в ширшій перспективі, можливо також введення в'їзду виключно за біометричними паспортами, з візами, з реєстрацією в міграційних службах, як це, наприклад, в тій же Росії, де потрібно протягом трьох днів зареєструватися", - сказала Беца.

Однак поки що ідею візового режиму відсунули на задній план як дорогу, зокрема - і для самої України. Народний депутат, представник президента у Верховній Раді України Ірина Луценко навіть озвучувала цифри - щоб ввести візовий режим між РФ і Україною, буде потрібно 1,5-2 млрд гривень.

При цьому вона нагадала, що в України є 400 кілометрів неконтрольованого кордону з Росією на Донбасі. Тобто кому треба потрапити на нашу територію незаконно, все таки має можливість зробити це.

Крім того, введення візового режиму з Росією ускладнило б пересування жителів окупованого Криму, яких змусили поміняти громадянство України на російське.

Візовий режим сприймається вже як останній пункт у закритті українського кордону для росіян. Поки ж після введення в'їзду для росіян виключно за біометричними паспортами можуть послідувати і подальші обмежувальні заходи. Директор політичного департаменту Міністерства закордонних справ України Олексій Макєєв розповів, що наступний елемент, який може бути обраний Україною, - це обмеження на в'їзд для певних категорій громадян Російської Федерації.

«Це будуть визначати у взаємодії зі спецслужбами. Або введення реального візового режиму, що переносить форпост у цій роботі на консульські установи в Російській Федерації», - повідомив дипломат.

Рішення української влади очікувано викликали обурення в Росії. Так, глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що якщо Київ введе візовий режим з Росією, то в МЗС РФ готові відповісти тим же. За його словами, Москва не буде вводити «чорних списків» громадян України, за винятком поодиноких випадків.

У свою чергу віце-спікер Держдуми Ірина Ярова назвала введення попередньої реєстрації для громадян РФ, які бажають відвідати Україну, демонстративним хамством, спрямованим на «розрив людських контактів».

Аліна Тітова, Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
більше матеріалів
/-0,47521305084229-/ /-pc-/
Top